Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Sveže dišavnice, slastne jedi

Katja Kmet, Zarja, 10.04.2018 16:01:06

Še nekaj časa bo treba počakati, da bodo na vrtnih gredicah rasle sveže dišavnice. Ker pa si po dolgi zimi še kako želimo zelenih vitaminov, si pomagamo drugače: dišavnice gojimo kar na okenski polici ter jih sproti in izdatno dodajamo jedem. Hrana bo bogata z okusi in vitamini, zima pa bo kmalu samo še spomin.

Delite na:
Sveže dišavnice, slastne jedi
Špageti s pestom iz 6 zelišč Revija Zarja

k_ribji_file.jpg
Ribji file v pergamentu
Revija Zarja

Ribji file v pergamentu

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Pečenje: 15 minut

Sestavine: 1 šopek svežih dišavnih zelišč ( peteršilj, bazilika, meta, drobnjak) * pol bio limone * 4 ribji fileji (po 100 g vsak) * sveže mlet pisan poper * 2 žlici oljčnega olja.

Priprava: Pečico ogrejemo na 150 (ventilacijsko na 130) stopinj. Dišavna zelišča oplaknemo, osušimo s krpo in sesekljamo. Limono umijemo, obrišemo in narežemo na tanke rezine. Fileje oplaknemo, popivnamo s papirnato brisačo, solimo in popramo. Vzamemo dva primerno velika kosa pergamentnega papirja za peko. Na vsakega položimo po dva fileja. Ribo pokapljamo z oljem in potresemo s polovico sesekljanih dišavnih zelišč. Papir zganemo preko filejev in zložimo tako, da dobimo zaprt zavojček. Zavojčka položimo na pekač in postavimo za 15 minut v ogreto pečico. Na krožniku zavojček odvijemo (previdno, v njem je sopara!) in potresemo ribja fileja s preostalimi dišavnimi zelišči. Postrežemo takoj. Za prilogo: krompirjev pire z maslom.

k_cvetaca.jpg
Cvetača z zelišči in s sirom
Revija Zarja

Cvetača z zelišči in s sirom

Za 3 osebe

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 500 g cvetače * sol * 1 limona * 50 ml mleka * 50 ml hladne zelenjavne bistre juhe * 150 g goste kisle smetane * pol žličke jedilnega škroba * 100 g naribanega sira (npr. ovčjega) * pol šopka peteršilja * 4 vejice kopra * 2 vejici pehtrana * kajenski poper.

Priprava: V kozici pristavimo osoljeno vodo. Ko zavre, dodamo sok pol limone ter očiščeno in na večje cvetove razdeljeno cvetačo. V pokriti kozici kuhamo cvetačo od 10 do 12 minut. V manjšem loncu gladko razmešamo jedilni škrob, mleko, zelenjavno juho in kislo smetano. Pristavimo, mešamo, da se omaka počasi segreje in enkrat zavre. Odstavimo. Sir na drobno naribamo. Sesekljamo peteršilj, koper in pehtran. Sir in zelišča damo v vročo omako in mešamo, da se sir razpusti. Omako začinimo s soljo, kajenskim poprom in kancem limoninega soka, nato jo s paličnim mešalnikom zmešamo in sesekljamo, da se speni. S penavko poberemo cvetačo iz vode, odcedimo jo na plasti papirnatih brisač in damo v ogreto skledo (ali na krožnike). Prelijemo s sirovo omako in postrežemo. Zraven se prilega slan krompir v kosih.

Nasvet: Po tem receptu lahko pripravimo namesto cvetače tudi brokoli, zelene šparglje, mlado kolerabo ali mlado korenje – sirova omaka z zelišči bo poskrbela za prijeten pomladni okus in vitamine.

k_ocvrti_zrezki.jpg
Ocvrti zrezki z zeliščnim nadevom
Revija Zarja

Ocvrti zrezki z zeliščnim nadevom

Za 5 oseb

Priprava: 20 minut

Cvrenje: 15 minut

Sestavine: 5 svinjskih zrezkov (po 150 g) * 2 žlici pinjol (ali sončničnih semen) * šopek peteršilja * šopek bazilike * 200 g sirčka rikota * 2 žlički limoninega soka * sol * poper * 3 žlice moke * 2 jajci * 100 g drobtin * 2 žlici olja in 1 žlica masla – za cvrenje.

Priprava: V teflonski ponvi brez maščobe prepražimo pinjole, da svetlo porumenijo. Nato jih na drobno sesekljamo. Sesekljamo tudi listke peteršilja in bazilike. Zmešamo sirček, limonin sok, pinjole, sesekljana zelišča, sol in poper, da dobimo pikanten nadev. Zrezke potolčemo med dvema kosoma prozorne folije, da so enakomerno tanki. Namažemo jih z nadevom, nato pa prepognemo vsakega na polovico. Zložene mesne žepke z obeh strani rahlo solimo in popramo. Spnemo jih z zobotrebcem. Zrezke povaljamo v moki, nato v stepenih jajcih, nazadnje pa v drobtinah. Drobtine pritisnemo, da se primejo. V ponvi segrejemo mešanico olja in masla. Na srednje močnem ognju cvremo zrezke z vsake strani od 3 do 4 minute, da zlato porjavijo. Postrežemo jih s solato, ki ji po želji primešamo sesekljane dišavne zeli, in z dušenim rižem.

Nasvet: Namesto svinjskih zrezkov lahko po tem receptu pripravimo tudi puranje ali piščančje zrezke.

k_spomladanska_kremna_juha.jpg
Spomladanska kremna juha z zelišči
Revija Zarja

Spomladanska kremna juha z zelišči

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 150 g krompirja * 1 čebula * 2 žlici olja * 0,5 litra bistre zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 2 šopka mešanih dišavnih zelišč (npr. peteršilj, bazilika, krebuljica, pehtran, vrtna kreša) * 1 dl sladke smetane * 1 dl belega vina * sol * poper * muškatni orešček.

Priprava: Krompir olupimo, umijemo in narežemo na kockice. Čebulo olupimo in sesekljamo. V kozici segrejemo olje, dodamo krompir in čebulo ter med mešanjem počasi pražimo, da čebula postekleni. Zalijemo z juho in kuhamo, da zmerno vre 10 minut. Medtem osmukamo listke dišavnih zelišč in jih na grobo sesekljamo. Smetano napol stepemo. Juhi s krompirjem prilijemo vino. Vse skupaj gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Dodamo sesekljana dišavna zelišča in ponovno gladko zmeljemo. Primešamo napol stepeno sladko smetano, okrasimo s svežimi zelišči in takoj postrežemo.

Nasvet: Po želji lahko postavimo na mizo še na maslu opražene kruhove kockice, da je juha izdatnejša. Vsak si postreže z njimi po okusu.

k_zelena_spomladanska_rizota.jpg
Zelena spomladanska rižota
Revija Zarja

Zelena spomladanska rižota

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 30 g krebuljice * 20 g listov bazilike * 60 g šalotke (ali mlade čebule) * 1 strok česna * 1 liter bistre zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 40 g masla * 1 lovorov list * 200 g okroglozrnatega riža za rižote * sol * poper * 1 dl belega vina * 20 g parmezana * nariban parmezan za potresanje.

Priprava: Osmukane listke krebuljice in bazilike damo za 10 sekund v vrelo osoljeno vodo, nato jih na cedilu oplaknemo pod mrzlo vodo, dobro odcedimo in iztisnemo z rokami. Šalotko na drobno sesekljamo. Česnov strok rahlo stisnemo in stremo. Juho segrejemo, da je vrela. V kozici segrejemo 20 g masla ter pražimo šalotko, česen in lovorov list na zmernem ognju 2 minuti, toliko, da čebula postekleni. Dodamo riž, premešamo in pražimo pol minute. Zalijemo z belim vinom in kuhamo, da vino povre. Nato prilijemo toliko vrele juhe, da je riž komaj pokrit. V nepokriti kozici in na srednje močnem ognju kuhamo riž od 16 do 18 minut, pri tem pa večkrat premešamo. Takoj, ko riž vsrka tekočino v kozici, prilijemo novo zajemalko vroče juhe. Ko je riž kuhan na zob, ga odstavimo. Odstranimo lovorov list in česnov strok. Rižu primešamo najprej sesekljane prevrete dišavne zeli, nato pa še maslo in nariban parmezan. V pokriti kozici ga pustimo stati nekaj minut. Preden ga postrežemo, ga potresemo ali okrasimo s svežimi dišavnimi zelmi, zraven pa damo na mizo še nariban parmezan, da si z njim vsak potrese rižoto po okusu.

Nasvet: K rižoti lahko postrežemo tudi z narezanim mehkim kozjim sirom, ki se segreje in napol stali, ko ga položimo na vročo rižoto.

Špageti s pestom iz 6 zelišč

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 30 g mandljevih lističev * 10 vejic peteršilja (40 g) * 8 vejic pehtrana (8 g) * 2 vejici luštreka (6 g) * 10 vejic citronske melise (8 g) * 10 listov kislice (25 g) * 4 vejice kopra * 50 ml repičnega olja in malo olja za preliv * 50 ml oljčnega olja * sol * poper * ščep sladkorja * 400 g špagetov * sol.

Priprava: V teflonski ponvi brez maščobe zlato prepražimo mandlje, nato jih ohladimo. Osmukamo listke dišavnih zeli in jih dobro osušimo s papirnato brisačo, nekaj listkov pa prihranimo za okrasitev in postavimo prekrite z vlažnim kosom papirnate brisače v hladilnik. Preostale dišavne zeli na grobo sesekljamo. V sekljalniku zmeljemo mandlje in sesekljane zeli. Dodamo parmezan, rastlinsko in oljčno olje ter ščep sladkorja. Ponovno vključimo sekljalnik, da se sestavine povežejo v gladko omako pesto. V veliki kozici osoljenega kropa kuhamo špagete po navodilu z zavitka. Ko so kuhani na zob, jih odcedimo na cedilu, pri tem pa prestrežemo in prihranimo približno 1,5 do 2 dl vode od kuhanja. V ponvi zmešamo špagete, vodo od kuhanja in tretjino omake pesto. Okrasimo s prihranjenimi listki dišavnic in postrežemo z naribanim parmezanom.

Nasvet: Preostanek omake pesto shranimo v čist kozarček z navojnim pokrovom. Omako v kozarčku prelijemo s toliko olja, da je prekrita. V hladilniku se bo obdržala do 14 dni. Zaščitna plast olja prepreči, da bi se začela kvariti.

k_pecen_piscanec.jpg
Pečeni piščanec s pehtranom
Revija Zarja

Pečeni piščanec s pehtranom

Za 4 do 5 oseb

Priprava: 25 minut

Pečenje: 1 ura in 45 minut

Sestavine: 100 g na kockice narezane pancete * 400 g olupljenih šalotk * 2 žlici oljčnega olja * 1 za peko pripravljen piščanec (1,5 kg) * 400 g zamrznjenega graha * 3 dl piščančje juhe * šopek pehtrana.

Priprava: Pečico ogrejemo na 190 stopinj. V ponev damo na kockice narezano panceto in pristavimo na zmeren ogenj. Počasi pražimo, da postane panceta hrustljava (če jo pražimo počasi, nam ni treba dodati olja). Panceto poberemo z lopatko in prihranimo. Na maščobo od pancete v ponvi damo šalotke in jih pražimo od 10 do 15 minut, da se začnejo mehčati in se zlato obarvajo. Šalotke preložimo v pekač za peko piščanca. Piščanca natremo z oljčnim oljem, solimo in popramo. Damo ga v pekač na šalotko in v pečico. Pečemo 1 uro in 20 minut, da je piščanec pečen (ko ga z iglo prebodemo na pregibu med nogo in trupom, mora biti sok, ki izteče, bister). Piščanca vzamemo iz pekača, pokrijemo z aluminijevo folijo in shranimo na toplem. V pekač k šalotki zlijemo juho, pristavimo na ploščo štedilnika in kuhamo, da vre nekaj minut. Ostanke omake od pečenja postrgamo z lopatko, da se pomešajo z juho. V pekač damo kockice pancete, sesekljane listke svežega pehtrana in grah. Kuhamo še toliko, da je grah kuhan. Začinimo po okusu. Piščanca posadimo na zelenjavo v pekaču ali pa damo zelenjavo in piščanca na primeren pladenj. Vse skupaj potresemo z narezanimi pehtranovimi listki in postrežemo s krompirjevim pirejem ali krompirjem v kosih.

k_bulgur.jpg
Bulgur z grahom in dišavnimi zelišči
Shutterstock

Bulgur z grahom in dišavnimi zelišči

Za 4 osebe

Priprava: 5 minut

Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 200 g bulgurja * 175 g zamrznjenega graha; * za preliv in dodatek: 6 žlic oljčnega olja * 1 strok česna * sok 1 limone * pest na grobo sesekljanih začimbnih zelišč ( meta, peteršilj, drobnjak) * pest rukole.

Priprava: V osoljenem kropu kuhamo bulgur približno 15 minut (oziroma toliko časa, da je kuhan). Zadnje 3 minute kuhanja dodamo tudi zamrznjen grah. Medtem pripravimo preliv: zmešamo strti česen, olje, limonin sok, sol in poper. Bulgur in grah odcedimo ter nekoliko ohladimo. Primešamo sesekljane dišavne zeli in oprano, narezano rukolo. Prelijemo s česnovim solatnim prelivom, premešamo in postrežemo za prilogo k lahkim mesnim jedem, kot so na primer piščančji zrezki na žaru.

k_krompirjeva_omleta.jpg
Krompirjeva omleta s koprom
Revija Zarja

Krompirjeva omleta s koprom

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 2 žlici oljčnega olja * 400 g kuhanega krompirja * 4 jajca * 4 mlade čebule * 1 šopek kopra * 25 g naribanega sira.

Priprava: Olje segrejemo na zmernem ognju in v ognjevarni ponvi (primerni tudi za peko v pečici). Dodamo olupljen, na rezine narezan kuhan krompir in ga pečemo približno 8 minut, da postaja hrustljav. V skledi stepemo jajca, tanke rezine mlade čebule, sesekljan koper, sol in poper. Zlijemo v ponev h krompirju, na hitro premešamo, zmanjšamo ogenj in potresemo jajčno zmes z naribanim sirom. Ogrejemo pečico na 220 stopinj oziroma vklopimo gril. Jajca in krompir pečemo v ponvi na štedilniku 8 minut, toliko, da zgornja stran omlete že zakrkne. Ponev nato postavimo za od 2 do 3 minute v pečico (pod gril). Ko je omleta čvrsta in zlato zapečena tudi na vrhnji strani, jo pustimo, da zdrsne iz ponve na krožnik. Razrežemo jo in postrežemo takoj, dokler je še vroča. Ali pa jo ohladimo in narezano postrežemo za hladen prigrizek. Zraven se prilega majoneza ali pa kečap.

Preberite tudi: Za sladkosnede: čokoladni kolački z jagodnimi rožicami. Kliknite TUKAJ!