Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Slastni cmoki

Petra Kancler, Avenija, 07.10.2017 09:00:00

Z nadevom iz dimljene albuminske skute v drobtinah z zelišči in omako iz kapucink. (za 4 osebe)

Delite na:
Slastni cmoki

Vloženo seme kapucinske kreše

Sestavine:

  • 2 pesti semen kapucinske kreše
  • nekaj popkov kapucink
  • 3 žlice grobo mlete morske soli
  • 2 vejici pehtrana
  • 2 cvetova kopra
  • 2 žlici črnega popra v zrnu
  • približno 1/2 litra vinskega kisa

Priprava:

Semena kapucink, ki morajo biti mlada, ne pretrda in ne prezrela, potresite s soljo in pustite stati pol dneva. Nato semena sperite in z njimi napolnite majhne kozarce za vlaganje, dodajte nekaj popkov ter zelišča in začimbe. Vse prelijte z vrelim vinskim kisom. Zaprite s pokrovom in pustite, da se ohladi. Semena kapucinske kreše lahko uporabite po tednu dni in so odličen nadomestek kaper. Imajo rahlo pikanten okus.

Cmoki z nadevom iz dimljene albuminske skute

Sestavine za testo:

  • 500 g krompirja (kuhanega in pretlačenega)
  • 100 g pšenične moke, tip 700
  • 20 g pšeničnega zdroba
  • 3 rumenjaki
  • 40 g masla (na sobni temperaturi)

Sestavine za nadev:

  • 150 g dimljenega tofuja ali dimljene albuminske skute
  • 1/2 pora (le beli del)
  • 1 žlica peteršilja (na drobno sesekljanega)
  • sol, poper
  • 3 žlice olivnega olja

Priprava:

Najprej pripravite nadev: dimljeno albuminsko skuto, ki je narejena iz sirotke ter zato polna beljakovin, narežite na majhne kocke. Pri XXX uporabljajo znamenito skuto iz Ziljske doline. Če ni na voljo, jo lahko nadomestite z dimljenim tofujem.

Por narežite na trakce. Prepražite jih na olivnem olju, dodajte peteršilj in začinite s soljo in poprom. Vse skupaj primešajte kockam skute.

Nato zamesite krompirjevo testo, vse sestavine zmešajte in premesite. Testo oblikujte v večji svaljek; razrežite ga na manjše kose, te pa sploščite in nadevajte. Oblikujte v cmoke in položite na pomokano površino.

Cmoke skuhajte v rahlo brbotajoči vreli vodi ali na pari (kar traja nekoliko dlje, približno 15 minut).

Drobtine z zelišči

Sestavine:

  • 1 žlica masla
  • 5 žlic drobtin
  • posušena zelišča po okusu (peteršilj, mlade koprive, majaron, koriander, bazilika, rožmarin, čemaž, česen, čili ...)

Priprava:

V ponvi razpustite maslo, dodajte drobtine in zelišča ter rahlo prepražite.

Omaka iz kapucinske kreše

Sestavine:

  • 4 žlice sesekljane čebule
  • 1 žlica olivnega olja
  • 0,25 l zelenjavne jušne osnove
  • sol, poper
  • 4 žlice sladke smetane
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica vloženih semen kapucinske kreše

Priprava:

Čebulo posteklenite in zalijte z zelenjavno jušno osnovo, začinite s soljo in poprom, nato pa primešajte sladko smetano in limonov sok. Na koncu dodajte še vložena semena kapucinske kreše. Pustite na toplem.

Postrezite:

  1. Kuhane cmoke povaljajte v drobtinah z zelišči in postrezite z omako iz kapucinske kreše.
  2. Glede na letni čas krožnik okrasite s cvetovi kapucinske kreše, njenimi vloženimi popki ali trakovi pora.
  3. Kapucinska kreša bo na vaš krožnik prinesla številne vitamine in minerale, tako popki kot cvetovi in listi pa niso le paša za oči, temveč skrbijo tudi za dobro počutje.