ženska pomlad Dobra karma

TO je bolj pomembno, kot tuhtanje, kdaj bo težkih...

inja zalta Svet24.si

Inja pozvala k medsebojni pomoči in kritikom ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

maske Svet24.si

Poveljnik Civilne zaščite: Tudi po dobavah ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_Nuša Rojs Njena.si

Nuša Rojs spet z Mijom

Sladkanje v rdečem

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja, 03.06.2019 16:01:41

V maju se že veselimo prvih češenj, ki jim nekoliko kasneje sledijo višnje. Obe vrsti tega koščičastega sadja sta na voljo le kratek čas, zato se ga takrat do sitega najemo, nekaj pa ga shranimo tudi v zamrzovalniku, marmeladi ali kompotu. Če vas muči artritis ali putika, imate še razlog več, da vsak dan užijete pest češenj. Blagodejno namreč učinkujejo na vnetne procese v sklepih in ohranjajo raven sečne kisline v mejah normale.

Delite na:
Sladkanje v rdečem
Torta s češnjami P.U.N.K.T. PR

Za pekač premera 26 cm

Češnjeva torta

Priprava: 90 minut     

Sestavine:

Za testo: 150 g masla, 150 g sladkorja, ščepec soli, nastrgana lupina ½ limone, 3 jajca, 250 g moke, 1 zavojček pecilnega praška, 65 ml mleka.

Za nadev: 500 g sira maskarpone, 4 cl višnjevega likerja, 4 žlice sladkorja, 500 g izkoščičenih češenj, 150 g češnjeve marmelade.

Za okras: 150 g bele čokolade, 200 g sladke smetane, 2 žlici sladkorja, rdeča  barva za živila, nekaj češenj ali višenj, rdeč ribez, borovnice.

Priprava:  Za testo kremasto stepemo maslo, dodamo sladkor ter med stepanjem dodamo sol, limonino lupino in jajca. Moki dodamo pecilni prašek, presejemo in skupaj z mlekom dodamo testu. Prelijemo ga v okrogel pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, malce počakamo, da se ohladi, in ga potem prečno dvakrat prerežemo, da dobimo tri oblate za torto. Za nadev zmešamo maskarpone z 2 cl višnjevega likerja in sladkorjem, ročno dodamo še češnje. Marmelado segrejemo, ji dodamo preostali liker in s tem namažemo spodnji oblat. Nanj naložimo tretjino nadeva, pokrijemo z drugim biskvitom, naložimo nadev, pokrijemo še z vrhnjim biskvitom. Belo čokolado stopimo nad parno kopeljo in prelijemo prek vrhnjega oblata. Torto postavimo na hladno. Sladko smetano stepemo s sladkorjem. Večji del namažemo na zgornji oblat, manjšemu delu pa dodamo nekaj rdeče barve in nabrizgamo nekaj kupčkov. Okrasimo s sadjem.   

Ideja

Češnje v receptu lahko zamenjamo z višnjami.

Objavljeno v reviji Zarja št. 22, 28. 5. 2019.