mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

S čim pa vi pomivate posodo?

A. K., 04.08.2019 18:00:00

Uporabljate detergent za pomivanje posode? Nikar!

Delite na:
S čim pa vi pomivate posodo?
milo za posodo AdobeStock

Pomivanje posode je lahko izjemno monotono delo – zmoči, namili, obriši, zdrgni, splakni, posuši in ponovi. Ob sicer pomiti posodi pa je rezultat viden tudi na izsušenih in razdraženih dlaneh. Krivec za to je ponavadi detergent za posodo, ki je izjemno agresiven za našo kožo. Torej, kako lahko to zoprno opravilo naredimo bolj prijetno? 

Ker si želimo kožo na dlaneh ohraniti lepo, gladko in zdravo, se bomo tokrat osredotočili na detergent. Če uporabljate navadni detergent za pomivanje posode, vam svetujemo, da ga nemudoma zamenjajte. Uporabljajte raje trdo milo, ki bo ravno tako opravilo svojo nalogo, le da bo dlanem prihranilo nevšečnosti, s katerimi se srečujete zaradi stika z detergentom. Trda mila brez kemičnih sredstev so biološko razgradljiva, kar pomeni, da so manj škodljiva za okolje. Trda mila s kemičnimi sredstvi za izboljšanje pralnih lastnosti pa so v resnici detergenti, ki niso biološko razgradljiva in so tako bolj škodljiva za okolje. 

Najboljše pri trdih milih je ravno to, da so vsestranska. Lahko jih uporabljamo za pomivanje posode, umivanje rok, kopanje, čiščenje hiše, umivanje hišnih ljubljenčkov itd.

Še boljša novica pa je, da si milo lahko sami pripravimo doma. To pomeni nič več zapravljanja za drage detergente iz televizijskih reklam, saj si svoje trdo milo, ki bo boljše, bolj dišeče in boljše za okolje, lahko naredimo sami doma. Za pripravo mila poznamo dva različna postopka.

Hladni postopek:
Za palmino milo potrebujete 400 g kokosovega olja, 300 g rastlinske masti, 200 g palminega olja, 90 g avokadovega olja, 146 g luga in 375 ml destilirane vode. 

AdobeStock_306183.jpeg
milo za posodo
AdobeStock

Stalite trdno maščobo in jo zmešajte s tekočimi olji. Ko se ohladi na 40 °C, pripravite primerno raztopino luga (natrijevega hidroksida) v hladni destilirani vodi, ki naj ima enako temperaturo. Raztopino nato vlijte v raztopljeno maščobo in mešajte z leseno palčko, a pri mešanju bodite zelo pazljivi, saj je lug nevaren za kožne opekline. Milo mešajte, dokler kapljica z lesene palčke ne ostane na površju vsaj nekaj sekund, nato pa dodajte eterična olja po svoji izbiri, zelišča, med, barvila in podobno. Zmes nato vlijte v silikonski modelček in ga takoj dodatno izolirajte, saj se mora zmes ohlajati zelo počasi. Po dveh dneh milo vzemite in modelčka, nato naj nekaj tednov počiva, le vsake toliko dni ga obrnite. Po enemu mesecu je pripravljen za uporabo.

Vroči postopek:
Popolnoma enak je do tam, ko milo pušča sledi pri mešanju. Milo še naprej kuhajte. Ko se začne peniti, ga odstavite in pustite počivati. To ponovite, dokler se zmes ne poveže in postane kot gel. Ko se milo ohladi na približno 100 °C, dodajte eterična olja, barvila ipd., nato pa zmes prelijte v modelček. Ko se milo ohladi in strdi, je pripravljeno na uporabo. 

Sestavine za naravna trda mila lahko spreminjate po svojih željah.

Objavljeno v reviji Dom2/Moje lepo stanovanje št. 3, 29. 4. 2019