milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Recepti za pripravo kitajskega zelja

Š.K.K., 05.10.2019 08:00:00

Z vašega vrta na krožnik.

Delite na:
Recepti za pripravo kitajskega zelja
Pečeno kitajsko zelje s sojino omako in arašidi Dreamstime

Recept 1: Popečeno kitajsko zelje s sojino omako

Potrebujemo:

1 glavo kitajskega zelja

3 žlice sojine omake

pest arašidov

po želji pol feferona in nekaj listkov koriandra


Priprava: Glavo kitajskega zelja razrežemo vzdolžno na 6 približno enakih delov in pri tem pazimo, da se listi pri kocenu še vedno obdržijo skupaj. Razrezane kose popečemo na žaru, na vsaki strani nekaj minut, da se listi rahlo rjavo obarvajo in zmehčajo. Namesto žara lahko uporabimo tudi picopekač, ki ga zato, da se listi bolj zmehčajo, pokrijemo s pokrovko. Popečene kose serviramo na krožniku, nato pa po okusu prelijemo s sojino omako in potresemo z arašidi. Če imamo radi malce bolj pikantno, lahko dodamo še nekaj rezin narezanega feferona in nekaj listkov koriandra. Serviramo ga lahko kot samostojno jed ali pa ga postrežemo kot prilogo mesnim jedem.

Recept 2: Korejski kimči

ZR sep 19 - RECEPT ZA KIMČI.jpg
Korejski kimči
Dreamstime

Potrebujemo:

1 malce večjo glavo kitajskega zelja

5 šalotk, narezanih na cca. 2,5 cm velike koščke

1 redkev, narezano na tanke, kot zobotrebec velike rezine

1 krompir

6 strokov česna

košček ingverja (cca. 2,5 cm)

¼ čebule

¼ skodelice ribje omake

¼ skodelice vloženih rakcev

½ skodelice fino mletega rdečega čilija v prahu

skodelico soli

sladkor po okusu

Priprava:
Prvi korak je namenjen pripravi kitajskega zelja. Želimo si, da zelje iz listov izgubi čim več vode, se zmehča, hkrati pa želimo uničiti škodljive bakterije, s čimer bomo naredili prostor koristnim bakterijam, ki bodo pozneje poskrbele za fermentacijo, s katero pridobi kimči svoj značilni okus. Zeljno glavo narežemo na četrtine. Pripravimo veliko posodo, v katero položimo narezane kose zelja, redkve in šalotke. Prekrijemo z vodo, v kateri smo predhodno raztopili skodelico soli. Poskrbimo, da slana voda doseže vse kotičke zelenjave, in pustimo stati od 6 do 8 ur.  

Ko čas preteče, vodo odcedimo in se posvetimo pripravi omake. Krompir naribamo in ga skuhamo v skodelici vrele vode. Dobiti želimo gosto krompirjevo pasto, s katero bomo zgostili našo omako. Ko je krompirjeva pasta pripravljena, v mešalniku zmiksamo česen, ingver, čebulo, ribjo omako, vložene rakce, čilijev prah in sol ter sladkor po okusu. Rdečo omako, ki nastane, vmešamo v pripravljeno krompirjevo pasto. Sledi najpomembnejši del – pripravljeno zmes dobro »vmešamo« med prej zmehčane liste kitajskega zelja in ob tem preizkušamo, ali nam okus ustreza. Če je premalo slano, dodamo ribjo omako, če je preveč slano, dodamo koščke redkvice, če želimo bolj sladko, dosladkamo … Ko smo z okusom zadovoljni, s pripravljeno vsebino zapolnimo kozarec za vlaganje. Pustimo stati na sobni temperaturi, nato prestavimo v hladilnik. V tem času bo kimči ves čas fermentiral in razvijal svoj značilni okus. Korejci ga lahko pustijo stati tudi nekaj mesecev, zadostuje pa tudi že teden ali dva.


Kimči velja za eno od najbolj zdravih jedi na svetu, saj znižuje holesterol in zelo ugodno vpliva na našo črevesno floro. Velja, da so Korejci vitke postave ravno zato, ker je kimči vsak dan na njihovem jedilniku. Jemo ga lahko samostojno jed, podobno kot solato, uporablja pa se tudi kot osnova za številne azijske jedi.

Objavljeno v reviji Rože in Vrt/Zeleni raj št. 9, 19.8.2019