NLP, satelit, Landsat 9 Svet24.si

FOTO: Nad Belgijo opazili NLP? Zaskrbljeni ...

miha kralj 1 Svet24.si

Huda nesreča sina slovenskega glasbenika

anton olaj ales hojs bobo2 Svet24.si

Generalni direktor policije se je odzval na ...

jansa dimnik plezanje vlada Reporter.si

Navadnim ljudem je plezanje na trboveljski dimnik ...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

ryo-tatsuki Odkrito.si

Japonska jasnovidka, ki je napovedala katastrofo v...

Utopitev Ekipa24.si

GROZA! Skoraj jo je ŽE REŠIL, nato sta OBA ...

RECEPT: Fokača malo drugače

M.K., 04.08.2021 11:00:00

Recept, ki spreminja znameniti italijanski kruh v ne le zabavno, ampak tudi krasno in okusno dobroto.

Delite na:
RECEPT: Fokača malo drugače
/ Shutterstock

Vsak lahko fokačo okrasi in začini po svojem okusu in tako nastanejo prave družinske umetnine, ki jih bomo z veseljem tudi pojedli.

Kaj vse spada na dekorirano fokačo?

Paprika, čebula, mlada čebula, peteršilj, bazilika, češnjev paradižnik, olive, kapre, rožmarin, timijan, sušene mesnine, parmezan, paradižnik in še marsikaj.

Potrebujemo:

  • 450 ml tople vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 7 g aktivnega suhega kvasa
  • 150 ml oljčnega olja
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 žlica grobe soli
  • 650 g moke za kruh
  • 2 žlici sesekljanega svežega rožmarina
  • izbrana dekoracija

Postopek:

  1. Toplo vodo razdelimo v dve posodi, v prvo, večjo, zamešamo kvas in sladkor, premešamo in pustimo da se speni.
  2. V spenjeno zmes dodamo 200 g moke in začnemo mešati z nastavkom za kruh. Vztrajamo z mešanjem pri nizkih obratih dokler ne dobimo gladke zmesi. Dodamo preostalo vodo, 50 ml oljčnega olja, čajno žličko soli in polovico preostale moke. Še vedno mešamo pri nizkih obratih. 
  3. Počasi dodajamo preostalo moko in konstantno mešamo, dokler se testo ne odlepi od sten sklede. Če je še vedno preveč lepljivo, lahko dodamo nekaj žlic moke. A pozor, testo mora ostati zelo mehko. 
  4. Nadaljujemo z mešanjem, dokler testo ne postane elastično zaradi glutena. Takrat ga vzamemo iz sklede in ga še dve minuti gnetemo ročno na pultu. 
  5. Prenesemo ga nazaj v skledo s približno žlico oljčnega olja. Pokrijemo ga s plastično folijo in pustimo vzhajati na toplem 1-2 uri oziroma dokler se ne podvoji v velikosti. 
  6. V pekač nanesemo toliko oljčnega olja, da ustvarimo sloj, ki popolnoma prekrije dno. Nekaj oljčnega olja si nanesemo tudi na roke, potegnemo testo iz sklede, ga položimo v pekač in začnemo raztezati s prsti. Če se nam pri tem testo močno krči, ga za približno 15 minut pustimo počivati, preden ga ponovno raztegnemo. 
  7. Tako raztegnjeno testo v pekaču pokrijemo s folijo in ga čez noč postavimo v hladilnik. 
  8. Naslednji dan, ko smo pripravljeni na peko, ga vzamemo iz hladilnika in najprej pustimo približno 30 minut na sobni temperaturi, da se ogreje. Z naoljenimi prsti nato ustvarimo značilne vdolbine v površini, tam se bo lahko nabralo oljčno olje. 
  9. Po vrhu prelijemo s preostalim oljčnim oljem, dokler se ga v vseh jamicah ne nabere vsaj nekaj. Po vrhu potresemo grobo sol. 
  10. Po želji jo okrasimo z zelenjavo in zelišči, ki jih tudi premažemo z oljčnim oljem, da se ne zažgejo. 
  11. V pečici segreti na 220 stopinj Celzija pečemo 20-25 minut oziroma dokler se kruh ne lepo zlato obarva. 
  12. Serviramo še toplo. Ostanke hranimo v hladilniku in jih nato sproti pogrejemo v pečici.