atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ramsayeve božične jabolčne galete

kl, 18.12.2020 19:50:59

Mini pite ali galete z obilo božičnih začimb bodo ne le razveselile vaših brbončic, pač pa tudi poživile praznično mizo.

Delite na:
Ramsayeve božične jabolčne galete
Ramsayeve mini jabolčne pite gordonramsay.com/

Priprava bo sicer trajala nekaj časa, vendar se bo izplačala.

Sledite naslednjim korakom:

1. Zagrejte pečico na 190 stopinj

2. Priprava testa

V skledi zmešajte 225 g večnamenske moke z 2 žlicama sladkorja v prahu, 1 čajno žličko mletega cimeta, in 1/2 čajne žličke soli.

Dodajte 170 g na kocke narezanega masla in s prsti drobite vse skupaj, dokler maslene kocke ne razpadejo na približno grahovo velikost. Dodajte 1 jajce in zmešajte s prsti.

Počasi dodajajte ledeno mrzlo vodo - začnite z eno ali dvema žlicama, in z gumijasto spatulo mešajte da nastane gladko testo. Nič hudega, če pri tem ostane nekaj drobtinic. Testo oblikujte v dve enako veliki krogli, ju ovijte s pvc folijo in za pol ure postavite v hladilnik.

3. oblikovanje skodelic iz testa

Ohlajeno testo položite na pomokano površino in razvaljajte približno v trak, širok približno 10 in dolg približno 20 cm. Vzemite krožnik ali skodelico premera kakšnih 9 cm in jo položite narobe obrnjeno na testo. Z ostrim nožem obrežite testo. To ponovite trikrat ali štirikrat, da dobite štiri okrogle ploščice. Te postavite na s peki papirjem obložen pladenj in vrnite v hladilnik, kjer naj počivajo še okoli 10 minut.

4. V tem času pripravite nadev

Približno pol kilograma jabolk razpolovite in narežite na tanke rezine. Če želite, jih prej olupite.

V posebni posodi zmešajte 1/4 čajne skodelice kristalnega sladkorja, 1 čajno žličko mletega cimeta, 1/2 čajne žličke mletega kardamoma, 1/4 čajne žličke zdrobljenih klinčkov, sok 1 pomaranče.

V tej zmesi povaljajte jabolčne rezine, da bodo na obeh straneh enakomerno posute.

Dodajte 1 jedilno žlico limoninega soka in 1/2 čajne žličke vanilijeve esence ter vse skupaj pretresite, da se rezine enakomerno napojijo.

5. V manjši posodi z vilico ali metlico zmešajte 1 jajce z 1 jedilno žlico čimbolj goste sladke smetane.

6. Oblikovanje galet

Ko so testene ploščice ohlajene, jih vzemite iz hladilnika, in skupaj s peki papirjem premestite na pekač, v katerem boste pekli.

Na sredino vsake od ploščic položite jabolčne rezine in jih oblikujte v vzorec, podoben tistemu na sliki, tako da pustite rob testa, širok približno 1,5 cm.

7. Zavihajte robove okoli nadeva in jih približno na vsaka dva centimetra malce bolj pritisnite. Tako oblikovane robove premažite z mešanico smetane in jajca, ter posujte s trsnim ali rjavim sladkorjem. Postavite v pečico.

8. Pecite 30-35 minut oziroma tako dolgo, da testo postane zlatorumeno, jabolka pa se zmehčajo. Preden ponudite, pustite galete stati okoli 10 minut, da se ohladijo na primerno temperaturo.

Galete lahko postrežete s sveže stepeno smetano, vanilijevim sladoledom ali karamelno omako. Po želji.

Dober tek!