Privoščimo si ribe: pečena orada z limono, bučkami in fokačo
Naj bo vaš cilj riba na krožniku vsaj dvakrat na teden.
Ribe so odlična, lahka hrana, hitra in preprosta za pripravo ter primerna za vsak dan. Dobro bi bilo, če bi večkrat na krožniku nadomestila meso. Posebej v postnem času, do velike noči, ki jo bomo letos praznovali prvega aprila.
Pečena orada z limono, bučkami in fokačo
Sestavine za 4 osebe:
4 orade
3 limone
2 vejici timijana
4 stroki česna
1 feferon
2 bučki
olivno olje
Za fokačo:
1 kocka kvasa
360 ml tople vode
1 kg moke
1 žlica morske soli
1 žlica medu
5 žlic olivnega olja
1 strok česna
1 žlica sesekljanega rožmarina
6-8 češnjevih paradižnikov
Priprava:
1. Najprej spečemo fokačo. Kvas nadrobimo v toplo vodo in prilijemo k moki. Zgnetemo v testo. Dodamo morsko sol, med in olivno olje in še enkrat dobro pregnetemo.
2. Testo oblikujemo v kroglo, jo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati eno uro. Potem ga še enkrat pregnetemo in raztegnemo v pekaču. Še pol ure pustimo vzhajati.
3. Česen olupimo in grobo sesekljamo, skupaj z rožmarinom potresemo po fokači. Paradižnike razpolovimo in jih narahlo vtisnemo v testo. Pečemo 10 minut na 200 stopinjah.
4. V orade na obeh straneh trikrat zarežemo in solimo.
5. Limone narežemo na rezine in jih položimo v notranjost rib, ki smo jih položili v pekač.
6. Timijan osmukamo, česen olupimo, feferonu odstranimo semena, potem pa vse sesekljamo. Potresemo po ribah. Bučke narežemo na rezine in stresemo k ribam.
7. Pokapljamo z olivnim oljem in pečemo 15 minut na 200 stopinjah.