900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Saša Broz in hči Sara Zidarić Njena.si

Pravnukinja Josipa Broza Tita spremenila priimek

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Primerna hrana v vročih dneh

M.Š., 09.08.2019 14:00:00

Tudi od tega, kakšno hrano jemo, je odvisno, kako zelo nam bo vroče.

Delite na:
Primerna hrana v vročih dneh
Lahka hrana v poletnih dneh Dreamstime

Pri uživanju toplih jedi v telo dodatno vnašate toplotno energijo, pri uživanju hladnih pa jo odvzemate, zato vam tudi tople jedi v vročem vremenu ne ustrezajo. V vročih poletnih dneh je torej primernejša lažja, sočna in surova hrana, izogibamo pa se močni hrani, ki segreva (jajca, kava, čokolada, oreščki).

Pražene in pečene jedi nas bodo še bolj ogrele, enako velja za vročo in začinjeno, zelo slano in kislo hrano. Mastna hrana prav tako segreva, zato je priporočljivo uživati manj rdečega mesa in mastnih sirov, ki obremenjujejo srce in ožilje. Jedi solite čim manj in jih raje začinite s svežimi zelišči, ki jih poleti ne manjka. Izogibajte se ostrim začimbam in gomoljasti zelenjavi, ki telo dodatno segrejejo.

17-diete-poletnahrana-2.jpg
Lahka hrana v poletnih dneh, limone, vode, zelenje
Dreamstime

Najbolj nas bo ohladila sočna hrana: zelenjava in sadje. Sadje daje energijo, minerale in številne zaščitne snovi - antioksidante, ki varujejo pred škodljivim vplivom močnega poletnega sonca. Prav tako tudi prijetno ohladi, ker vsebuje velik delež žive vode, ki jo zaradi nižje površinske napetosti celice lažje vsrkajo. Zelo primerno je jagodičasto in koščičasto sadje, pa tudi lubenice in melone. Sadje jemo kot samostojen obrok - hkrati uživamo le eno vrsto sadja.

17-diete-poletnahrana-1.jpg
solata iz paradižnika, lubenice, fete, mete
Dreamstime

Zelenjava ohladi zaradi visoke vsebnosti vode. Prednost dajemo nadzemni, temnolistni zelenjavi, križnicam in plodovom. Veliko hladilno moč imajo kumare. Odličen je ohlajen in začinjen paradižnik, vendar pazimo, da ne bi uživali nezrelih plodov ali zelenih delov, ki vsebujejo živčni strup solanin. Priporočljiva živila so še avokado, kalčki, buče, črne olive, stročnice, alge, sončnična in bučna semena, oljčno in sončnično olje.

Zanimivost!

Hrana, ki nas ohlaja, hkrati zmanjša živčnost in agresivnost.

Pri potenju, še posebej s telesno aktivnostjo, izgubimo veliko vode in elektrolitov, predvsem natrija, kalija in tudi drugih elementov. Z eno uro zmerne aktivnosti v vročini lahko izgubimo tudi dva litra tekočine! Povprečna oseba mora vsak dan nadomestiti dva do tri litre tekočine, v vročem vremenu pa še bistveno več. Izguba tekočine namreč pomembno vpliva na našo telesno zmogljivost. Kadar telesu v vročini primanjkuje vode, se zmanjša tudi potenje in s tem učinkovitost hlajenja telesa, zato je nadomeščanje tekočine zelo pomembno.

Izgubo tekočine najbolje nadomestimo z navadno vodo, ki ji lahko dodamo malo limoninega soka. Žejo lahko gasimo tudi z zeliščnimi in zelenimi čaji. Prijetno ohladi metin čaj. Odžejala nas bo lubenica, svež kumarični sok, kokosova voda in kokosovo mleko. Ne pijemo ledeno mrzlih pijač. V vročem vremenu omejite tudi pitje alkohola, saj ta pospešuje izločanje vode iz telesa. Učinek je manjši pri alkoholnih pijačah z manj kot 2 odstotkoma alkohola.

Če ste zmerno aktivni, vnesete dovolj elektrolitov že z običajno prehrano, zato posebno nadomeščanje ni potrebno. Po napornem in dolgotrajnem treningu v vročini pa vam bodo izotonični napitki pomagali k hitrejši rehidraciji. Izotonični napitki vsebujejo ob soli tudi kalij in sladkorje, ki pomagajo pri absorpciji vode.

Recept (Vir: www.dobertek.si)

Solata iz paradižnika, lubenice in sira feta z metinim prelivom

Sestavine

·         2 žlici oljčnega olja

·         1 žlica rdečega vinskega kisa

·         ¼ žličke čilija

·         2 žlici nasekljane mete

·         4 paradižniki

·         500 g lubenice

·         200 g sira feta

·         sol, poper

Za preliv zmešamo olje, kis, čili, meto, sol in poper. Paradižnik narežemo na koščke. Lubenici odstranimo semena in jo narežemo na koščke. Vse skupaj damo v skledo in polijemo s prelivom ter pustimo stati 10 minut, da se solata prepoji. Nežno vmešamo nadrobljen sir feta in postrežemo.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 31, 26. 7. 2019