mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Priljubljena dieta z mandarinami

Tina Lucu, 24.02.2020 18:00:06

Mandarine vsebujejo sladkor, bogate so z vitaminom C, zaradi česar so odlične za preventivo proti stresu in prehladu. Bogate so tudi z beta karotenom, ki se sintetizira v vitamin A, ta pa ima zasluge za dober vid in žametno kožo. Veliko imajo tudi rastlinskih vlaknin, ki so zelo dobre za presnovo.

Delite na:
Priljubljena dieta z mandarinami
mandarine Profimedia

Prav tako so mandarine bogate s pektinom. Vsebujejo ga celo v večji količini kot jabolka, medtem ko lupina vsebuje eterična olja. V mandarinah je tudi folna kislina, kalij, železo, magnezij in vitamini B1, B2 in B3. Idealne so za tiste, ki želijo shujšati, saj v 100 gramih vsebujejo le 34 kalorij. Zaradi odvajalnih lastnosti pomagajo proti strijam in celulitu.

mandarine
mandarine
Profimedia

PRVI DAN

Zajtrk: 2 dl soka približno petih mandarin brez dodanega sladkorja, dve kuhani jajci, skodelica nesladkane kave ali čaja.

Kosilo: pet mandarin, skleda sezonske solate, ki jo začinite z limoninim sokom.

Večerja: naj bo zadnji obrok v dnevu sestavljen iz pustega mesa, sklede zelene solate s sokom limone in čaja ali limonade.

Rumen bikini
Pritegnite poglede.
Dreamstime

DRUGI DAN

Zajtrk naj bo enak kot prvi dan.

Kosilo: pet mandarin in 50 gramov polnomastnega sira.

Večerja: file bele ribe in zelena solata. 

TRETJI DAN

Zajtrk: pet mandarin in dve žlici ovsenih kosmičev z eno žlico brusnic in kava brez sladkorja.

Kosilo: pet mandarin in krožnik čiste juhe ter nekaj krekerjev.

Večerja: kos piščanca na žaru in skleda zelene solate. 

Med dieto je zelo pomembno, da vsak dan spijete vsaj dva litra vode. Glavno vodilo diete je, da uživate čim več citrusov. V času diete se boste morali povsem odpovedati tudi alkoholu, sladkanim in gaziranim pijačam. Diete se ne držite več kot pet dni, uporabite jo le, da malo zmanjšate svoj apetit in spet začnete jesti zdravo in uravnoteženo.

Mandarine so izvor dietnih vlaknin, vsebujejo celo 3 g vlaknin na 100 g. Uživanje hrane, bogate z vlakninami, prispeva k občutku sitosti. Na splošno naj bi otroci in odrasli dnevno zaužili približno 20 g vlaknin.

mandarine
mandarine
Profimedia

Čaj iz mandarin

Olupite mandarine (ekološko pridelane!), lupino spravite v lončke z nepredušnim pokrovom. Hranite jih nekaj mesecev na hladnem in temnem mestu. Za čaj je dovolj nekaj posušenih lupin, ki jih prelijete z vrelo vodo, pokrijete in pustite, da nekaj minut stoji. Sušeno lupino mandarin lahko mešate z drugimi čaji, najbolje pa se ujemajo s črnim čajem.

Z mandarinami tudi nad strije in celulit

mandarine
mandarine
Profimedia

Zmešajte eno do dve kapljici eteričnega olja mandarine z eno do dvema kapljicama eteričnega olja sivke in z žličko osnovnega olja. Nekaj kapljic vtrite na predele s strijami. Proti celulitu zmešajte eno do dve kapljici mandarininega eteričnega olja z nekaj kapljicami osnovnega olja in to vsak dan vmasirajte na predele s celulitom.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 4, 24.1.2020