mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Prehrana šampionov

Katarina Kecek, 22.09.2019 09:00:00

Petkratni zmagovalec Wimbledona Novak Đoković je eden redkih, če ne celo edini človek na svetu, ki je sposoben igrati vrhunski tenis pet ur in je pri tem videti, kot da bi lahko tako nadaljeval še vsaj naslednje tri dni. Marsikoga, zlasti njegove tekmece, zanima, v čem je skrivnost njegovega velikanskega uspeha.

Delite na:
Prehrana šampionov
Osvojil je vse, kar se je osvojiti dalo. deamstime

Đoković, ki znan kot odprt in iskren sogovorec in ki s svojimi navijači rad deli tudi trenutke iz svojega zasebnega življenja, pri tem vprašanju ni prav nič skrivnosten.   

»Okoli leta 2010 so zdravniki odkrili, da sem alergičen na gluten,« je povedal v enem od svojih intervjujev, »pred tem pa za gluten niti slišal nisem.«

Od takrat ne uživa ne mlečnih izdelkov ne sladkorja, iz prehrane pa je izločil vso hrano, ki je vsebovala gluten. »Prepričan sem, da mi ta način prehrane ni pomagal samo, da sem v tenisu dosegel vse, kar se doseči da, temveč se poleg tega počutim bolje, sem bolj zdrav, športne poškodbe pa se mi hitreje celijo,« je dodal. Odkar je Đoković naredil še korak naprej in začel jesti samo hrano rastlinskega izvora, pravi, da se v svojem telesu kljub fizično napornim treningom počuti še bolje. »Nimam alergij, kot sem jih imel včasih. Najboljše od vsega pa je, da uživam v tej hrani,« je svetovni teniški prvak povedal na tiskovni konferenci po letošnji zgodovinski igri v Wimbledonu. 

dreamstime_m_43554427.jpg
S prehrano je naredil majhno revolucijo.
dreamstime

Čeprav je v njegovi prehrani samo hrana rastlinskega izvora, Đoković o sebi nikoli ne reče, da je vegetarijanec ali vegan. Ko so ga spraševali o tem, med katero vrsto jedcev bi se uvrstil, je večkrat povedal: »Nikoli nisem maral nalepk. Ni mi všeč, če me ljudje predalčkajo. Takšno hrano jem že nekaj let, vendar nekateri zlorabljajo vsakršno informacijo in se obremenjujejo zaradi takšnih in drugačnih nalepk. Ne maram niti besede vegan niti vegetarijanec. Nočem biti član nobenega klana.«

Že večkrat prej je povedal, da mu tak način prehrane pri vrhunskem športu zelo pomaga. Vendar zdrava, lahka in sveža hrana ni dovolj, da sežeš proti samemu vrhu teniškega zlata. Đokovič se redno ukvarja tudi z jogo in meditacijo. Tako se ukvarja s higieno svojega uma, saj je prepričan, da so strahovi največji sovražnik vsakega posameznika. »Trdo sem delal za to, da se znebim vseh strahov,« pravi letošnji zmagovalec teniškega turnirja v Wimbledonu. »Strahovi so največji sovražnik vseh nas, sploh na začetku, ko se lotevamo česa novega. Če bi se preveč obremenjeval s svojimi strahovi, nikoli ne bi dosegel teh športnih uspehov.«

dreamstime_m_19958631.jpg
Veliko podporo ima v svoji družini, na sliki z ženo Jeleno.
dreamstime

Način njegovega prehranjevanja je vzbudil zanimanje pri marsikom, ne samo pri meni, ki se ne ukvarjam z nobenim športom. Zato ni čudno, da se je Đoković že pred sedmimi leti odločil napisati knjigo o svoji prehrani in vsem razkriti skrivnost diete, ki ga je prerodila in pripeljala prav na vrh.

dreamstime_m_82672613.jpg
Teniški as uživa brezglutensko hrano.
dreamstime

Poglejmo nekaj njegovih najpomembnejših odločitev pri prehrani:

-      Iz prehrane je izločil pšenično moko in tudi vse druge izdelke, ki vsebujejo tovrstno moko, pa tudi sladkor in vse mlečne izdelke.

-      Vsako jutro na tešče spije pol litra mlačne vode z limono ali limeto.

-      Redno uživa med manuka, to je poseben med z Nove Zelandije, ki je znan kot eden močnejših naravnih antibiotikov, na telo pa obenem učinkuje probiotično.

-      Vsako jutro v mikser vrže nekaj stebelc zelene, ki je polna mineralov, soli in posebnih vitaminov, ki jih v drugih rastlinah ne najdemo, a izredno dobro čistijo jetra. Ko se naveliča okusa zelene, v smuti doda kumaro ali jabolko.

-      Nikoli ne pije hladne ali ledene vode, temveč vedno le mlačno, in to vselej v manjših količinah.

-      Nikoli ne uživa ocvrte hrane, izogiba pa se tudi jedem, ki so pripravljena z veliko masti; uživa le hrano, pečeno na žaru.

-      Zaužije ogromno svežega sadja in zelenjave.

-      Če mu zadišijo testenine, uživa samo takšne, ki so narejene iz riža ali koruze.

-      Izogiba se alkoholu, zlasti med turnirji.

Če vas o njegovi prehrani in njegovi življenjski poti zanima še kaj več, si preberite njegovo knjigo Servis za zmago. Pred odločitvijo, da popolnoma spremeni svojo prehrano, se je Novak prehranjeval podobno kot drugi športniki: veliko testenin, kruha in sladkarij. »Med tekmami sem večkrat segel po čokoladicah,« med drugim piše v knjigi, »saj sem mislil, da bom tako pridobil kaj energije, ki sem jo potreboval.

dreamstime_m_138952398.jpg
Veliko se ukvarja tudi z jogo in meditacijo.
dreamstime

Nisem pa se zavedal, da se s tem izpostavljam raznim vnetjem.« Sčasoma je začutil pomanjkanje energije, imel je vse več težav z alergijami in tudi med treningi se je prehitro zadihal. Po posvetu z zdravniki in nutricionisti se je odločil za majhno revolucijo v življenju. Dotedanjo prehrano je zamenjal za obroke brez glutena in že v prvem letu mu je, morda prav zaradi novega načina prehranjevanja, uspelo priti do teniškega Olimpa, kjer je iz sebe potegnil fizični maksimum.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 8, 12. 8. 2019