Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pozabite na diete!

A. K., 27.08.2019 08:00:00

Priljubljene diete so nemalokrat zelo krute, saj delujejo na osnovi stradanja in intenzivne telovadbe, poleg tega pa je tudi njihov učinek pogosto kratkoročen. Kljub trudu se kilogrami vrnejo, a ne samo tisti, ki smo se jih znebili, pojavijo se še dodatni in trdovratnejši. Na srečo poleg raznih tehnik hujšanja in zdravniških priporočil uradne medicine obstajajo tudi alternativni načini, ki se odvečne telesne teže lotevajo drugače. Z najrazličnejšimi metodami (od vizualizacije in astrologije do ajurvede in akupresure) se kilogrami topijo povsem naravno, neboleče in, kot zagotavljajo mnogi alternativci, trajno.

Delite na:
Pozabite na diete!
Yoga Ayurveda.. dreamstime

Ajurvedska dieta

Ajurveda je veda o življenju in hkrati celovit sistem zdravljenja, katerega korenine segajo v obdobje pred pet tisoč leti v Indijo. Stari indijski modreci so z ajurvedo dosegali popolno ugodje, kar pomeni, da so v njej črpali srečo in zadovoljstvo ter tudi sozvočje z okoljem in naravo, ki jih je obdajala.

Zdrava prehrana.jpg
Zdrava prehrana
dreamstime

V ajurvedi velja, da je vsak človek kombinacija petih osnovnih elementov (zemlje, vode, zraka, ognja in prostora), ki se manifestirajo kot tri doše – vata, pita in kapha. Če so elementi v ravnovesju, smo zdravi, kadar pri pretoku energije nastane blokada in je ravnovesje porušeno, pa nastopi bolezen. Vsak človek ima dominantno eno došo, ki mu narekuje, kako naj skrbi zase, da se njegovo notranje ravnovesje elementov ne bi porušilo in da bi vedno živel polno, zadovoljno in da bi tudi njegova telesna teža ostala stabilna. 

Toda kaj storiti, če kilogrami že presežejo priporočljivo mejo? Če smo se že zredili in bi zdaj s pomočjo ajurvede radi shujšali? Predvsem je treba vedeti, da ajurvedski terapevt potek hujšanja predpiše vsakemu posamezniku individualno, glede na njegovo došo. Hujšanje običajno vključuje barvno terapijo (vsakemu pacientu določi barvo, ki naj jo uporablja, na primer pri oblačenju), terapijo z vonji (določi se najustreznejši parfum, eterično olje, milo in dezodorant), telesno aktivnost (običajno je to joga, ki sprošča um in telo ter izboljša krvni, limfni in energijski obtok), terapijo s kovino (določi se, kakšno zdravilno kovino naj človek nosi in na kateri strani telesa), uporabo dragih in poldragih kamnov ter seveda uravnoteženo prehrano, pri kateri ajurvedski zdravnik natanko izračuna, katera živila lahko pacient uživa in katerih ne sme ter koliko odstotkov beljakovin, ogljikovih hidratov, zelenjave in sadja mora pojesti, da bo zdrav.

Obstaja pa tudi nekaj splošnih ajurvedskih smernic za vse, ki si prizadevamo izgubiti nekaj kilogramov (ti so zlasti posledica porušene doše kapha): 

- Kdor zjutraj rad lenari, tvega, da se mu bodo v telesu začele kopičiti nečistoče in balastne snovi. Iz postelje se je najbolje skobacati še pred 7. uro zjutraj, zvečer pa leči najpozneje ob 23. uri.

- Pomembno je očiščenje in razstrupljanje telesa. Odličen je denimo petdnevni post ob presni zelenjavi in sadju ali ob korenčkovem soku in zelenjavni juhi.

- Pri debelosti in celulitu ajurveda priporoča masažo. Nadenimo si rokavico iz sisala in na suho masirajmo telo. 

- Pri prhanju uporabimo milo, ki vsebuje zelišča, kot so evkalipt, meta, brin in rožmarin, saj spodbujajo krvni obtok in medcelično mikrocirkulacijo. 

Diet control.jpg
Diet control
dreamstime

- Vadimo jogo. Zelo preprosta, a hkrati učinkovita vaja je tako imenovani diamantni sedež. Na tla sedemo tako, da imamo stopala pod zadnjico, roke pa so sproščene v naročju. Zapremo oči in desetkrat globoko zadihamo s prepono. Ponovimo desetkrat.

- Najbolje je jesti med 10. in 14. uro, ko je v telesu največ prebavnih encimov. 

- Pijemo vročo, prekuhano vodo, in sicer vsake pol ure v majhnih požirkih. Voda je kot mikrokirurg, pospeši prebavo in izločanje toksinov iz telesa. 

Ajurvedski jedilnik

Prednost dajmo lahki, suhi in topli hrani in topli pijači ter začinjenim, grenkim in trpkim okusom.

- Žita: ječmen, proso, koruza, ajda, rž, oves in pšenica. 

- Stročnice: vse stročnice, razen tofuja. 

- Zelenjava: zelena listnata zelenjava, šparglji, artičoke, zelje, cvetača, brstični ohrovt, zelena, paprika, kalčki, repa, bučke, paradižnik, mlada redkvica.

- Mlečni izdelki: mleko z malo maščobe.

- Sladila: med.

- Olja: gorčično, koruzno in sezamovo olje v majhnih količinah. 

- Semena: sončnična in bučna semena.

- Začimbe: vse začimbe (zlasti poper in ingver), razen soli.

- Sadje: grozdje, jabolka, brusnice, rozine, fige, datlji, breskve, papaja, guava.

Izogibajmo se mastni, hladni, težki hrani ter sladkim, kislim in slanim okusom. Nepriporočljiva živila so riž, sladki krompir in druge gomoljnice, jogurt, sir, vsi oreščki, sladkor, od sadja pa avokado, banane, ananas, pomaranče, limone, kokos, marelice, slive in mango. 

Opozorilo: prisluhnite potrebam svojega telesa! Če se vaša vsakodnevna prehrana močno razlikuje od gornjih navodil, je treba spremembe uvajati postopno.

Pravila priprave hrane: ne pogrevajte jedi. Hrana mora biti vedno okusna in lepa na videz. Najbolje učinkuje tista, ki jo pripravi srečen, umirjen kuhar v prijetnem okolju.

Predstavljajte si sebe v kopalkah, brez vseh odvečnih maščobnih blazinic.jpg
Predstavljajte si sebe v kopalkah, brez vseh odvečnih maščobnih blazinic.jpg
dreamstime

Vizualizacija

Samo predstavljajte si, da ste vitki, in to se bo uresničilo. Ne verjamete? Z vizualizacijo je mogoče vse! Vizualizacija je tehnika, pri kateri uporabimo sposobnost predstavljanja; pomaga nam obvladati stres in izkoristiti svoje talente, učinkovita pa je tudi pri hujšanju, saj z njo lažje premagamo telesne in čustvene težave. Z vizualizacijo si lahko pomagate pri hujšanju, tudi če ne verjamete v duhovne ideje, potrebna sta le želja, da bi oklestili s sebe nekaj kilogramov, in dovolj odprt um.

Kako vizualizirati?

1. Najprej si nekaj zaželite. Na primer, da bi našli učinkovito dieto, s katero boste končno uredili svoje težave s preveliko telesno težo.

2. Udobno sedite ali lezite v miren kotiček, kjer vas nihče ne bo motil. Popolnoma se sprostite. 

3. Ko čutite, da ste povsem sproščeni, si zamislite, kar si želite. Predstavljajte si sebe v kopalkah, brez vseh odvečnih maščobnih blazinic, z gibčnim telesom, gladko kožo brez celulita. 

4. Zabavajte se in uživajte v tej izkušnji. Obdržite podobo v možganih in si povejte nekaj pozitivnih, samopotrjevalnih stavkov: »Vsak dan sem bližje cilju!«, »Sem gospodarica svoje telesne teže!« ali »Uspelo mi bo shujšati!«

Če se pojavijo dvomi, se jim ne upirajte in jih ne skušajte preprečiti. Naj stečejo neopazno skozi vašo zavest, potem se počasi znova vrnite k svojim pozitivnim stavkom in podobam. Vztrajajte v procesu, dokler vas zabava. Z vsakodnevnim vizualiziranjem boste ugotovili, da se vaše prehranjevalne navade postopno spreminjajo, da postajajo bolj zdrave, da se več gibljete in da posledično tudi tehtnica kaže vse manj. 

Akupresura.jpg
Akupresura
dreamstime

Akupresura

Kaj imata skupnega akupresura in hujšanje? Zelo veliko, kajti akupresura (to je pritisk s prsti, dlanmi, komolci ali stopali na akupresurne točke, ki so razporejene vzdolž meridijanov po vsem telesu) izboljša pretok življenjske energije či, s tem pa zdravi telo in pomaga izgubljati odvečne kilograme.

»Akupresura je zelo stara metoda, ki izhaja iz kitajske tradicionalne medicine in s katero vzdržujemo zdravje. Podobna je akupunkturi, saj obe odpravljata blokade energije v telesu. Prevelika telesna teža in večni boj s kilogrami je duševno ozadje, ki se kaže v napetosti, glavobolih, nespečnosti. In ravno tu je akupresura najuspešnejša. Je odlična metoda za zmanjševanje učinkov, ki se pojavijo pri spremenjeni prehrani, in je tako ena od poti, ki vodi k uspešnemu hujšanju in tudi vzdrževanju pridobljene teže.«

Woman shows weight loss.jpg
Woman shows weight loss
dreamstime

In kako akupresura poteka? Nekatere akupresurne točke lahko doma stimuliramo tudi sami, zlasti tiste za sproščanje napetosti, ki se pojavi med dieto. Zelo uporabne točke za samomasažo so med obrvmi in na obeh straneh temena (pri nespečnosti), na vrhu glave (za pomiritev), pod nosom (za boljšo zbranost) ter na ušesih in trebuhu (za zmanjšanje apetita). Trajanje pritiska je različno od točke do točke, na splošno pa velja, da sta za vsako točko dovolj dve minuti. 

Pri hujšanju s pomočjo akupresure se moramo naučiti tudi veliko gibati, pravilno prehranjevati in imeti pozitiven odnos do življenja nasploh.

Astrologija

Ste vedeli, da tudi planeti, zvezde in druga vesoljska telesa vplivajo na naše telesno in duševno počutje ter telesno težo? Življenje na zemlji je ustvarila bibavica, ki jo povzroča luna s svojim nenehnim spreminjanjem. Plima in oseka sta povezani s ščipom in mlajem in tudi v našem telesu se spreminja raven tekočin. Ob polni luni je naše telo prepolno vode, torej z rastjo lune raven tekočin raste, proti mlaju pa upada. Jupiter vpliva na koncentracijo sladkorja v krvi, Venera spodbuja željo po slaščicah, medtem ko Mars vpliva na povečan ali zmanjšan apetit.

Učinkovito hujšati po astrologiji torej pomeni predvsem slediti dogajanjem na nebu, posebno luninim menam. Najučinkovitejše je hujšanje takrat, ko luna upada. Tedaj telo potrebuje več vitaminov, ker se čisti in razstruplja. Lahko hujšate tudi s sadnimi sokovi. Med polno luno je najboljši popolni post s pitjem čajev. Ko luna raste, potrebuje telo več mineralov in beljakovin, ko luna upada, pa več vitaminov, tekočin in ogljikovih hidratov. Hujšanje z upoštevanjem astrologije je primerno za vsakogar, razen za sladkorne in srčne bolnike, pri katerih je treba upoštevati druge dejavnike, dobro pa je to metodo dopolniti še z dieto kombiniranja živil.

Sozvočje z vesoljem pomeni sledenje luninim ciklusom in poslušanje svojega telesa. Včasih je tudi dobro, da se pozanimate, kako so postavljeni vaši planeti. Tistim, ki imajo v natalni karti močno Venero, svetujemo, da nadomestijo navadni sladkor s sadnim in z medom, ki sta manj redilna. Ljudem, ki imajo močnega Marsa, priporočamo, da imajo doma vedno dovolj nekalorične hrane (polnovredni riž, otrobe, zelenjavo). In navsezadnje vsem, ki imajo močnega Jupitra, svetujemo, da uživajo ob čajih in sadju. Šentjanžev čaj pomaga tudi pri zmanjšanju apetita in pravilnem izgorevanju energije.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 7, 8. 7. 2019