favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Postrv z rdečo peso, ješprenjem in hrenom za božansko kosilo!

M. O. Ž, Zarja, 21.03.2019 11:01:32

Najbrž ste že slišali za pripravo hrane po metodi sous vide, ki zveni zelo francosko in zelo zahtevno, a gre le za počasno kuhanje živil v vakuumu in na nizki temperaturi.

Delite na:
Postrv z rdečo peso, ješprenjem in hrenom za božansko kosilo!
Postrv Gefu

Zanjo najprej potrebujemo kakovosten aparat, ki iz vrečke, kamor položimo hrano, izsesa ves zrak, potem pa vrečko še nepredušno zapre, in pa seveda kuhalnik, kjer zapakirano hrano v vodni kopeli počasi kuhamo na določeni temperaturi. Tako kuhano hrano (z dodatkom začimb in dišavnic) potem le še na hitro popečemo in s tem ohranimo okus, barvo in bogato aromo. Metoda je primerna za pripravo mesa, rib, morskih sadežev, zelenjave, sadja in celo jajc, nanjo pa prisegajo vsi, ki se izogibajo maščobam.

Prednosti kuhanja v vakuumu

Živila ohranijo okus, barvo in naravno aromo, pa seveda vse minerale in vitamine, ki se pri običajnem načinu kuhanja in pečenja zaradi visokih temperatur uničijo. Zato je tako pripravljena hrana zelo primerna za vse z različnimi nizkokaloričnimi in neslanimi dietami.

Nasvet

Ko živila pred vakuumiranjem zlagamo v vrečko, jih razporedimo v eno plast in ne v kepo.

Postrv z rdečo peso, ješprenjem in hrenom 

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Sestavine: 2 fileja postrvi brez kože (200–300 g), 4 kuhane gomolje rdeče pese, 1 žlica masla, 1 brizg belega vinskega kisa, 120 g ješprenja, 1 kos svežega hrena.

Priprava: V loncu segrejemo vodo, solimo in vanjo stresemo ješprenj. Počasi kuhamo do mehkega. Vodo v loncu segrejemo s paličnim termometrom sous vide na 52 stopinj. Ribja fileja narežemo na 4 kose in solimo. Vse kose položimo v vrečko za vakuumiranje, nepredušno zapremo in položimo v vodno kopel v loncu. Po potrebi obtežimo in pustimo kuhati 6 – 8 minut. Peso narežemo na osmine in jih popražimo v ponvi na maslu, dodamo kis, sol in poper. Kuhan ješprenj odcedimo, odmerimo na krožnike, nanj razdelimo tudi kose rdeče pese in ribe. Solimo in potresemo z nastrganim svežim hrenom.

Objavljeno v reviji Zarja št. 11, 12. 3. 2019.