meglic tomi 4_5pot_v160 Odkrito.si

Tomiju Megliču srce ukradla znana slovenska ...

Polona Sepe Svet24.si

Poslovila se je ena prvih slovenskih režiserk

girls-602168 Petisvet.si

Bolečine in znaki za nekaj drugega: odpadanje las...

zalog, železniška postaja, policija, sumljiv predmet1 Svet24.si

FOTO: Potrjeno! V ljubljanskem Zalogu je bilo pod ...

Romeo Beckham, David Beckham Svet24.si

Victoria dala zeleno luč: Beckhamov 16-letni sin ...

bff vichy friends Njena.si

Slovenke v najboljših prijateljicah iščejo ...

manca spik Njena.si

Kdo predstavlja smisel življenja Mance Špik?

Kulinarika

Postrezite z okusnim narastkom s skuto, rezanci in jagodičevjem!

K. K. M., Maja, 10.01.2019 16:01:44

Za prste obliznit'. Navdih za sladico, ki jo danes pripravljamo, smo našli v Budimpešti.

Delite na:
Postrezite z okusnim narastkom s skuto, rezanci in jagodičevjem!
Narastek Revija Maja

Narastek s skuto, rezanci in jagodičevjem

85 min

Sestavine za 10-12 kosov
130 g jušnih rezancev
500 g skute
150 g sladkorja
10 g vaniljinega sladkorja
4 jajca
200 ml kisle smetane
nastrgana lupinica 1 limone
250 g vlečenega testa
50 g stopljenega masla

In še:
50 g sladkorja
100 ml sladkega vina , npr. tokaji aszu (ali drugega
desertnega vina)
1 žlica škrobne moke
100 g robid
100 g borovnic
100 g rdečega ribeza

Priprava:

1. Najprej v rahlo osoljeni vodi skuhamo jušne rezance, jih ohladimo, odcedimo in prihranimo za kasneje. Jajca ubijemo, rumenjake in beljake ločimo. Skuto pretlačimo in zmešamo s 100 g sladkorja, vaniljinim sladkorjem, rumenjaki, limonino lupinico in kislo smetano.

2. Primešamo še jušne rezance. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v čvrst sneg, ki ga nežno umešamo v skutno mešanico.

3. Na malo višji namaščen pekač položimo list vlečenega testa, ga pokapljamo z maslom in pokrijemo še z enim ali dvema listoma testa. Vsakega pokapljamo z maslom tako, da porabimo tretjino masla. Obložimo z nadevom. Pokrijemo z dvema ali tremi listi testa, ki jih prav tako pokapljamo s stopljenim maslom.

4. Pečico razgrejemo na 150 °C. Pečemo od 40 do 45 minut. Pustimo, da počiva vsaj pol ure, preden narežemo.

5. Za omako karameliziramo sladkor tako, da mu dodamo žlico vode in kuhamo, dokler sladkor ni svetlo rjav, nato dodamo 200 ml vode in vino. Pustimo, da vse skupaj zavre, in dodamo škrobno moko, ki smo jo pred tem razžvrkljali s tremi žlicami mrzle vode. Dodamo sadje, ponovno zavremo in umaknemo z ognja. Hladno ali toplo omako postrežemo z narastkom.

Objavljeno v reviji Maja št. 26, 21. 12. 2018.