Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Pomagajmo ščitnici s tem izvrstnim napitkom

Katarina Kecek, 24.03.2020 11:10:16

Če ščitnica ne deluje pravilno in ne proizvaja dovolj hormonov, lahko nastane stanje, ki mu pravimo hipotiroidizem. Bolezen se lahko pojavi pri obeh spolih, najpogosteje pa zbolijo ženske, starejše od 50 let. Do hipertiroidizma lahko pride pri več stanjih v telesu, najpogosteje pri t.i. Basedowovi bolezni, pa tudi pri toksični nodularni golši ali žleznem tumorju (adenomu) in pri vnetju ščitnice (subakutnem tiroiditisu).

Delite na:
Pomagajmo ščitnici s tem izvrstnim napitkom
napitek iz brusnic pixabay

Hormoni, ki jih proizvaja ščitnica, so izredno pomembni, ker uravnavajo delovanje srca in možganov, vplivajo na raven holesterola, dihanje in telesno temperaturo. Hipotiroidizem lahko vodi do številnih resnih zdravstvenih težav, s srčnimi boleznimi, bolečinami v sklepih, debelostjo in neplodnostjo vred. Priporočeno je uživati hrano, bogato z vitaminom A, kot je npr. sladki krompir, korenček in buča. Izogibati se je treba hrani, ki ovira delo ščitnice – to so brokoli, zelje, cvetača, ohrovt, špinača, repa, soja in arašidi. Najbolje pa je, da uživamo zdravo in biološko prehrano, bogato z antioksidanti.

cimet
Cimet
Profimedia

Najpogostejši simptomi hipotiroidizma:

- mišični krči

- zaprtje

- povečana telesna teža

- kronična utrujenost

- slaba koncentracija, slab spomin

- izpadanje las

- suha koža

- razdražljivost

- depresija

- slabost 

- zmanjšan libido

berry-20149_1920.jpg
brusnice
pixabay

Napitek, ki pomaga k boljšemu delovanju ščitnice

 Za boljše delovanje ščitnice preizkusite preprost in zdrav napitek. Brusnice so naravni izvor joda, ki je zelo pomemben za pravilno delovanje ščitnice. Vitamin C in oksidanti iz pomarančnega in limonovega soka pozitivno vplivajo na delovanje žleze, ingver vsebuje magnezij, ki je tudi nepogrešljiv, cimet pa zmanjšuje vnetja in vpliva na manjše tveganje za nastanek hipotireoze.

Sestavine:

100 ml vode

200 ml brusničnega soka

¼ žlice ingverja v prahu

½ žlice cimeta

¼ žlice muškatnega oreščka

1 žlice naravnega pomarančnega soka

1 žlice naravnega limonovega soka

Priprava:

naravno ingver.jpg
Ingver
Revija Zarja

Zavremo 2 skodelici vode, dodamo ingver, cimet, muškatni orešček in brusnični sok. Dobro premešamo in pustimo stati 20 minut. Nato dodamo limonov in pomarančni sok in napitek je pripravljen. Lahko ga pijemo takoj. Pospešil bo delovanje našega metabolizma in uredil tudi delovanje ščitnice. Pijača je bogata z vitamini, zato bo okrepila naš imunski sistem, preprečila bo vnetja in zdravstvene motnje. Poleg tega je ta pijača izvrstna za prebavo in nam bo pomagala, da bomo lažje shujšali.

V čem je skrivnost tega napitka?

Brusnice so eden najboljših naravnih virov joda, ki je ključnega pomena za zdravje naše ščitnice. Ustrezen vnos joda pomaga razstrupiti telo, uravnavati metabolizem, rast in razvoj.

limone

Ingver je trenutno zelo priljubljena zdravilna začimba, saj ugodno učinkuje na delovanje ščitnice. Vsebuje veliko magnezija, ki se je izkazal kot ključni element pri nadzoru bolezni ščitnice. Ingver ima tudi protivnetni učinek, ki pomaga preprečevati vnetne procese, povezane s hipotiroidizmom.

Cimet vsebuje izvleček, ki ima pomembno protivnetno vlogo. Poleg tega zmanjšuje odpornost proti inzulinu, kar je tesno povezano z nastankom Gravesove bolezni.

pomaranče
pomaranče
dreamstime

Muškatni orešček je naravno sredstvo za izboljšanje razpoloženja in pomirjevalo, ki pospešuje presnovo.

muškatni orešček

Pomarančni sok je bogat vir vitamina C, ki je nujen za številne procese v telesu. Vsebuje idealno razmerje med fruktozo in glukozo ter minerala magnezij in kalij. Pozitivno vpliva na ščitnico in povečuje glukuronsko kislino, ki veže in izloča strupe iz telesa ter pomaga pri pravilni funkciji hormona.

Limonov sok je dragocen prehranski dodatek, pomaga pri razstrupljanju in krepi našo imunski sistem.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 11, 11.11.2019