bukovec_brigita1 (1) Odkrito.si

Skrivnostna poroka Brigite Bukovec v tujini

ema 2019_zala kralj_gašper šantl Svet24.si

Kaj pravita zmagovalca Eme o grdih besedah besedah...

Horoskop Petisvet.si

Horoskop od 18.2. do 24.2.2019

denar, prihranki, varčevanje, evri, kalkulator Svet24.si

Ljubljančani, življenje bo še dražje: dražja ...

Ljubezen po domace20 Svet24.si

Kmetje in kmetica spet iščejo ljubezen

grammy10 Najstnica.si

Slavna raperka popolnoma drugačna

Isaac Palma in žena Patricija Njena.si

Žena Isaaca Palme končno pokazala trebušček

Kulinarika

Podarim ti srce

M. O. Ž., Zarja, 12.02.2019 16:01:56

Lahko ti podarim samo ljubezen (so pred leti pele Sestre na evrovizijskem odru) in torto v obliki srca, nadaljujemo to spevno misel.

Delite na:
Podarim ti srce
Torta Shutterstock

Najžlahtnejše čustvo prihaja prav od tam, zato si domišljamo, da je torta v obliki srca najslajši izraz ljubezni. Specite jo svojemu dragemu ali dragi in z njim ali njo delite najslajše trenutke v dvoje.

Priprava: 40 minut

Čas pečenja: 30 minut

Čas za ohlajanje: 6 ur

Sestavine za tortni model v obliki srca, s snemljivim robom:

Za biskvit: 4 beljaki, 5 rumenjakov, 100 g drobno mletega sladkorja, 2 žlički vaniljevega sladkorja, 1 ščepec soli, 50 g moke, 50 g škroba.

Za nadev: 7 lističev želatine, 700 g sladke smetane, 1 bio limona, 600 g skute, 150 g sladkorja, 1 jajce, 1 ščepec soli.

Za okras: 600 g mešanega svežega jagodičevja, sveža meta.

Priprava: Dno tortnega model obložimo s papirjem za peko. Beljake skupaj s tretjino sladkorja stepemo v sneg.

Rumenjakom dodamo vaniljin sladkor ter jih s preostalim sladkorjem in soljo kremasto stepemo. Vmešamo sneg. Moki dodamo škrob in jo presejemo v jajčno zmes. Previdno premešamo in vlijemo v tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, od 25 do 30 minut. Pečen in že ohlajen biskvit zvrnemo iz modela in odstranimo papir za peko. Biskvit narežemo na tri plasti, čeprav bomo potrebovali le dve. Preostalo plast lahko prihranimo za kdaj drugič. Eni plasti biskvita odrežemo centimeter roba, da biskvit lažje položimo na vrh torte. Želatino namočimo v hladni vodi. Smetano stepemo. Prihranimo je 100 g za okrasitev torte. Limoni naribamo lupino ter jo zmešamo s skuto, sladkorjem, jajcem in soljo v nadev. Želatino ožmemo in ji dodamo 4 žlice nadeva, potem vse vmešamo v nadev. Dodamo še stepeno smetano in po želji nekaj limoninega soka. V tortni model položimo večji biskvit in ga prelijemo s polovico nadeva. Poravnamo in nanj položimo drugo plast biskvita. Prelijemo s preostalim nadevom in torto za 6 ur postavimo na hladno. Potem odstranimo rob pekača ter na torto zložimo sadje in lističe mete. Prihranjeno smetano nabrizgamo v kupčkih med sadeže.

Objavljeno v reviji Zarja št. 6, 5. 2. 2019.