uvodna Dobra karma

Je živalim vstop v raj res prepovedan?

protest Svet24.si

Proti Janši zaradi proti-protestniških plakatov ...

marjan sarec pl6 Reporter.si

Šarec si je premislil: novo prehodno vlado bi bil...

terasa, lokal, koronavirus, odprtje, strežba Svet24.si

Kacinovo grožnjo uresničili! Drastično omejeno ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Janša bo nagradil Lahovnika

image0 Odkrito.si

Tanja Fajon: "Janša je napadalen."

nika-zorjan, draga-korona Njena.si

Nika Zorjan postala seksi blondinka, oboževalci ...

Pitje pravega čaja je več kot le užitek

Tina Lucu, 22.03.2020 14:00:06

Številni koristni učinki pitja pravih čajev so znani že iz zgodovine, sodobna spoznanja pa le še potrjujejo tradicijo, da so zeleni, črni, rdeči, beli ... čaji prijetni za pitje, koristni učinki pa se kažejo ob ugodnem vplivu na zdravje in splošnem dobrem počutju.

Delite na:
Pitje pravega čaja je več kot le užitek
čaj Profimedia

Pravi čaj je seveda samo tisti, ki je narejen iz lističev čajnega grmička. Poznamo različne postopke obdelave čajnih listov in na koncu posameznega procesa dobimo določeno vrsto čaja – črnega, zelenega, oolong, belega, temnega ali dimljenega.

Pozitivni učinki pravih čajev

S pravim čajem podarimo telesu ogromno antioksidantov, zato obred s skodelico čaja vzemite kot nujno dnevno opravilo in ga ponovite večkrat na dan vse leto. Za vaše zdravje gre!

Šele z rednim pitjem večje količine čaja, še zlasti bel­ega in zelenega, zmanjšamo možnost nastanka rakavih obolenj ter bolezni srca in ožilja. Učinek antioksidativne­ga delovanja polifenolnih spojin je tudi upočasnjeno staranje, kar dokazuje več kliničnih študij.

Pravi čaji se najpogosteje pijejo nesladkani. Najnovejša spoznanja kažejo celo, da zeliščno zdravljenje z zelenimi čaji pomaga pri premagovanju nekaterih kožnih težav. Nedavne raziskave so namreč potrdile blagodejne učinke zelenega čaja pri ljudeh, ki trpijo zaradi zmernih do obsežnih aken.

Zeleni čaj pomaga tudi blažiti vnetja in hormonsko delovanje ter pomaga pri razstrupljanju telesa, vse to pa koristi tudi tistim, ki imajo težave z aknami.

Podobno kot zeleni čaji imajo številne koristne učinke tudi črni čaji. Koristni so pri premagovanju zobne gnilobe, med drugim pa tudi povečujejo zmožnost koncentracije in pomagajo znižati vrednosti holesterola v krvi. 

Nekateri so za vroče, drugi niso

čaj
čaj
Profimedia

Prelivanje čajnih lističev s prevročo vodo je usodna napaka, saj s tem porušimo ravnotežje spojin v poparku, uničimo aminokisline in vrhnje note. Z neprim­erno temperaturo vode se te dragocene zdravilne lastnosti izgubijo, poleg tega čaj ne razvije pričakovanega okusa.

Prevroča voda škodi zelenim in belim čajem, ker s tem uničimo nekaj dobrega za zdravje – aminokisline –, ki so po celotnem postopku obdelave čajnih lističev v teh dveh vrstah čajev še vedno prisotne.

Po drugi strani pa voda s 95 stopinjami Celzija prija oolongom, ker so se pri takšni vročini njihovi zelo zviti lističi sposobni popol­noma razviti.

Kofein v pravih čajih

čaj
čaj
Profimedia

Nepoznavalci odklanjajo prave čaje, češ da je tudi v teh kofein – enako kot v kavi. Pri tem pa prezrejo najpomembnejše: v pravih čajih kofein ni tako skoncentriran kot v kavi.

Kofein, ki ga je v črnem čaju manj kot v kavi, le pomaga spodbuditi prekrvavljenost možganov, toda brez obremenitev srca. Večja prekrvavljenost možganov pa pomeni večjo in boljšo miselno dejavnost.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 9, 28.2.2020