favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Pikantna piščančja enolončnica za božansko kosilo

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja, 21.02.2019 11:01:34

Med jedmi, ki jih jemo z žlico, so v zimskih mesecih enolončnice absolutne zmagovalke. Krepke juhe s koščki mesa in veliko zelenjave nas preskrbijo z vsemi potrebnimi hranili, ogrejejo in okrepčajo. Lahko jih jemo več dni, presežek pa shranimo v zamrzovalnik.

Delite na:
Pikantna piščančja enolončnica za božansko kosilo
Piščančja enolončnica Revija Zarja

Pikantna piščančja enolončnica

Za 6–8 oseb

Priprava:60 minut

Sestavine: 1 piščanec, sol, poper, pekoča rdeča mleta paprika, 4 žlice olja, 150 g kranjske klobase, 4 čebule, 3 stroki česna, 1,2 l kokošje juhe, 500 g stročjega fižola, 2 majhni konzervi belega fižola, 1,2 kg krompirja, svež timijan, 2 žlici sezamovega olja, 1–2 žlici paste tahini (sezamove), 2–3 žličke limoninega soka.

Priprava: Piščanca razrežemo na kose, solimo, popramo, potresemo z mleto papriko in na vročem olju popečemo. Klobaso narežemo na koleščke, čebulo in česen olupimo. Čebulo sesekljamo, tri stroke česna pretlačimo, en strok prihranimo. Dva pretlačena česna popražimo v ponvi, kjer se je peklo meso, skupaj s čebulo in klobaso. V posodo vrnemo meso, zalijemo z juho in zavremo. Kuhamo 50–60 minut. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga skupaj s stročjim fižolom dodamo mesu pol ure po začetku kuhanja. Eno konzervo belega fižola ukašimo v humus skupaj s prihranjenih pretlačenim česnom, timijanom, sezamovim oljem, pasto tahini in limoninim sokom. Če je humus pregost, ga zalijemo z mineralno vodo. Solimo, popramo. Drugo konzervo belega fižola stresemo v enolončnico, na hitro pregrejemo, začinimo ter ponudimo s humusom in belim kruhom.

Pasta tahini

Lahko jo kupite v trgovini, a še hitreje jo pripravite sami. Potrebujete sezamova semena, ki jih na suho popražite v kozici, da porumenijo. Potem počakate, da se ohladijo, in jih stresete v električni mešalnik, da nastane drobtinasta masa. Prilijete olivno olje, da dobite kremasto strukturo, in mešate še nekaj minut. Po okusu solite.

Objavljeno v reviji Zarja št. 7, 12. 2. 2019.