Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pečena toskanska enolončnica

kl, 24.09.2020 13:00:00

Prihajajo hladnejši dnevi, ko se bolj priležejo jedi "na žlico". Tokrat vam ponujamo recept za jed iz nam bližnje Italije.

Delite na:
Pečena toskanska enolončnica
Pečena toskanska enolončnica splet

Ena izmed najbolj znanih toskanskih specialitet so sicer vampi - ta takšen ali drugačen način, vendar pa je kuhinje te prelepe italijanske pokrajine zelo bogata in raznolika. Ena izmed jedi, ki so značilne pa je tudi enolončnica, za katero recept vam ponujamo tokrat.

 Potebujemo

2 jedilni žlici olivnega olja

2 para svinjskih klobas - kranjske klobase ali pečenice, ki jih razrežemo na 2 ali tri kose

2 na liste narezani čebuli

1 rdečo papriko, narezano na kose - brez semen

1/4 čajne žličke zdrobljenega suhega čilija

4 ščepce svežega rožmarina ali 1 čajno žličko posušenega

2 pločevinki (po 400 g) fižola v zrnju (po možnosti borlotti), odcejenega

2 žlici rjavega sladkorja

1 žlico rdečega vinskega ali jabolčnega kisa

morsko sol in sveže zdrobljen ali mlet poper

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

V pekaču ali posodi, primerni za pečico segrejemo olje in na hitro opečemo kose klobas, tako da so na zunaj rjave, vendar še ne dokončno pečene. Dodamo čebulo in skupaj  kuhamo tako dolgo, da dobi rahlo rjavo barvo, potem pa dodamo ostale sestavine. Posolimo in popopramo, pokrijemo s pokrovko ali drugim primernim pokrovom - recimo alu folijo in porinemo v segreto pečico.

Pečemo okoli 30 minut, potem pokrov odstranimo in vsebino premešamo in vrnemo v pečico, kjer naj se peče brez pokrova še nadaljnjih 15 do 20 minut, tako da se jed zgosti.

Postrežemo s hrustljavim kruhom ali polento, lahko pa dodamo kot prilogo na pari skuhano in s stopljenim maslom prelito zelenjavo (recimo ozkostročni zeleni fižol ali cvetačo).

Seveda pa zraven paše tudi kozarček rdečega vina. Če je to toskansko ali vsaj italijansko, bo občutek pristnosti še večji, seveda pa bodo tudi kakšen domači merlot, cabernet ali rdeči pinot lepo dopolnjevali okus jedi.