favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Vsakič drugačne palačinke

Sonja Grizila, Zarja, 16.10.2018 16:01:24

Hitro so pripravljene, vsi jih imajo radi, za povrh so lahko vsakič drugačne. Za štiri osebe stepemo 6 dl vode, 2 jajci, 8 žlic moke, testo mora biti gosto tekoče, iz te mase dobimo 10 ali 20 palačink, odvisno od velikosti ponve pa tudi od spretnosti. Za začetek jih zrežemo na rezance in uporabimo kot zakuho v goveji ali kakšni drugi juhi.

Delite na:
Vsakič drugačne palačinke
Palačinke Pixabay

Po kitajsko

Potrebujemo od 8 do 12 palačink, pečenih samo na eni strani, 30 dag zmletega mesa, 20 dag zelja, večjo rdečo papriko, en por, kozarček sojinih kalčkov, olje in začimbe.

Preberite tudi: Klasika po novem! Krompirjev golaž z belim fižolom. Kliknite TUKAJ! 

V ponvi najprej prepražimo meso, nato dodamo na vžigalice narezano zelenjavo, solimo, popramo, potresemo z žličko kurkume, dodamo še žlico sojine omake in žlico sladke čilijeve omake. Pražimo deset minut in ohladimo. Dve žlici nadeva damo na prvo tretjino palačinke (na stran, ki ni pečena), palačinko dvakrat preložimo, robova zavihamo navznoter (kot pismo) in preložimo še tretjič. Ocvremo v vročem olju. Okusne so vroče ali hladne. Vegetarijanci bodo seveda meso opustili, dodali pa malo več zelenjave.

Z gobami in sirom

Potrebujemo 12 palačink, veliko čebulo, 50 dag mešanih gob, 15 dag trdega sira, lonček sladke smetane, olje in začimbe.

Čebulo sesekljamo in na olju steklasto popražimo. Dodamo zrezane gobe, sol, poper in žlico sesekljanega peteršilja ter pražimo, dokler tekočina ne povre. Namažemo palačinke, jih zvijemo, damo v pekač ter prelijemo z mešanico smetane in naribanega sira. Pečemo dobrih dvajset minut. Mimogrede, palačinke z gobami so odlične tudi brez peke v pečici, torej tudi brez smetane in sira, lahko pa jih prelijemo s tatarsko omako.

Svečana predjed

Potrebujemo 8 palačink, majhno konzervo rdečega kaviarja, lonček kisle smetane in šopek mlade čebulice.

Hladne palačinke premažemo s kislo smetano in potresemo s kaviarjem ter na drobno sesekljano čebulo. Dvakrat preložimo, povrh namažemo še z malo smetane ter potresemo s kaviarjem in ponudimo.

Z orehi

Potrebujemo 12 palačink, 30 dag zmletih orehov, 20 dag medu, 2 jajci, 2 lončka sladke smetane, maslo in začimbe.

Orehe pomešamo z medom in lončkom smetane ter s tem namažemo palačinke. Zvijemo jih, zložimo v pekač, namazan z maslom, in prelijemo z jajci, stepenimi s smetano in malo sladkorja. Pečemo v pečici dobrih 20 minut. Okusno toplo in hladno.

S skuto in sadjem

Potrebujemo 8 palačink, skledico skute, limono, sladkor in skledico malin, lahko so zamrznjene.

Skuti primešamo sladkor, naribano limonino lupinico in sok pol limone. Namažemo palačinke, jih zvijemo in prelijemo z omako iz malin (dodamo jim sladkor in jih stečkamo z vilicami). Omaka bo še boljša, če ji dodamo dve pesti celih borovnic.