Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Organizirajte se in prihranite čas

Tina Lucu, 05.12.2019 08:00:00

10 namigov za sodobne nakupovalce.

Delite na:
Organizirajte se in prihranite čas
10 namigov Profimedia

1 Polna shramba

Kuhanje se začne pri nakupovanju. Naredite si zalogo moke, testenin, masla ali pločevink paradižnikov - polna shramba je zagotovilo, da boste vedno lahko kaj skuhali in vam ne bo treba za vsako malenkost v trgovino. Redno pregledujte zalogo in jo sproti dopolnjujte.

2 Pametno nakupovanje

Ne odpravljajte se v trgovino takrat, ko je tam največja gneča (denimo ob sobotah dopoldne). V trgovino pojdite zjutraj pred službo ali pa tik pred zaprtjem.

3 Uporaba hitrih živil

Ne, nočemo hvaliti gotovih izdelkov, vendar pa obstaja kar nekaj živil, ki jih hitro pripravite: riž, sveže testenine, pri zamrznjenih zeliščih, špinači in gozdnih sadežih pa boste privarčevali kar nekaj časa, ker vam jih ne bo treba čistiti in sekljati. Tudi listnatega in vlečenega testa ni treba delati!

4 Kuhinjski pomočniki

Ti olajšajo in pospešijo kuhinjsko delo. Sekljalnik seklja hitreje kot velik nož, kuhinjski aparat testo dobro pregnete, če pa veliko dušite, si kupite poseben lonec. Jedi se tudi hitreje skuhajo na plinski ali pa indukcijski kuhalni plošči. Investirajte tudi v kakovostne nože.

5 Pospravljena kuhinja

Če veste, kje imate kaj, boste porabili manj časa za iskanje. Pospravite tudi predale, da ne boste premetavali stvari. Česar ne uporabljate redno, pospravite nekam v ozadje. Pri roki pa vedno imejte sol, poper, olje in kuhalnico.

kuhinja
10 namigov
Profimedia

6 Pripravite sestavine

Pred kuhanjem si na kuhinjski pult zložite začimbe, olje, nož, maslo, strgalnik in kuhalnico. Tako boste ne le prihranili čas, ampak tudi preprečili kuhinjske katastrofe - ko se denimo začne žgati omaka, medtem ko v omarici iščete odpirač za konzerve. Tudi kuharji prisegajo na to metodo: pripravljeni delovni površini rečejo ‘Mise en Place’.

7 Večopravilnost s posebnim sistemom

Pred kuhanjem temeljito preberite recept. Tako boste ves čas vedeli, kaj sledi - prihranili boste čas in tudi manj napak bo. Če poznate recept, lahko v času, ko denimo vzhaja testo za pico, pripravite oblogo. Med kuhanjem testenin pripravite omako. Medtem ko se jed peče v pečici, pa lahko že pospravite kuhinjo.

8 Hitrejša kuha

Na kozico postavite pokrovko in jed se bo tako hitreje skuhala. Prihranili boste tako čas kot tudi energijo. Vodo lahko zavrete tudi v kuhalniku in jo nato zlijete v kozico. Dodate riž, testenine in zelenjavo in jih skuhate. Ostanke hrane ali pa mleko lahko hitro pogrejete v mikrovalovni pečici. Na majhne koščke zrezana zelenjava in krompir se tudi hitreje skuhata.

9 Enkrat skuhajte, dvakrat jejte

Ko kuhate jed, ki jo lahko zamrznete, skuhajte dvojno količino. Eno pojejte, drugo zamrznite. Ko boste naslednjič lačni, lahko jed le odmrznete in jo pogrejete.

Tudi solatne polivke ali juhe lahko pripravite v večjih količinah ter jih za nekaj dni shranite v hladilniku.

kuhinja
10 namigov
Profimedia

10 Hitri recepti

Tudi od recepta je odvisno, koliko časa boste stali v kuhinji. Tanki zrezki se spečejo hitreje kot debelejši, za narastek boste potrebovali več časa kot za pripravo solate, zeleni beluši pa so vedno pripravljeni hitreje kot beli, ker jih ni treba lupiti.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 47, 15.11.2019