kartoskop Dobra karma

Kartoskop za obdobje med 23. in 29. septembrom

Vedeževalka, prerokovalka, sveča, vedeževanje, prerokovanje, šloganje Svet24.si

Upanje je izpuhtelo, Karin so našli mrtvo v morju...

tonin ugrabitev2 Reporter.si

Ko ti oblast stopi v glavo: kako se je Tonin dal ...

Janša, Hojs Svet24.si

Grozi (ne)ministru Hojsu dve leti zapora?

20200923-01026932 Necenzurirano

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

esmeralda-rupnik Njena.si

Ljubezen po domače: Hud udarec za Esmeraldo

Olja - katera so za kaj primerna

kl, 05.09.2020 15:45:06

Čeprav je izbor olj za v kulinariki precej velik, pa vsa olja niso primerna za vse vrste priprave jedi.

Delite na:
Olja - katera so za kaj primerna
zeliščno olje dreamstime

Nekatere vrste rastlinskih olj je visoko rafiniranih, s čimer so jim odvzeti antioksidanti in minerali, kar zmanjšuje njihovo zdravilno vrednost. Na splošno pa velja, da olja, ki jih prodobivajo iz oreškov in semen zahtevajo manj obdelave in so bolj zdrava.

dreamstime_oljke.jpg
oljčno olje, zelene olive, črne olive
Dreamstime

Ekstra deviško oljčno olje

To olje je najmanj obdelano in zato najboljše za prehrano. Vsebuje veliko antioksidantov, fitosterolov in vitaminov. Predvsem je bogato z vitaminom E, ki ščiti celične membrane pred napadi prostih radikalov. Prav tako pomaga zmanjšati količino slabega holesterola, kar pomaga pri zdravju srca in ožilja.

Najbolje ga je uporabiti za solate. v jedeh s testeninami in za namakanje kruha.

Za pečenje in praženje ga naj ne bi uporabljali.

Kokosovo olje

To olje ima visok delež tako imenovanih MCT trigliceridov, ki jih naše telo absorbira in pretvarja v energijo. Ti trigliceridi pomagajo pri upravljanju telesne teže. Zaradi visokega deleža nasičenih maščob - kar 80 do 90% jih vsebuje - je to olje treba uporabljati previdno in ne prepogosto, pa tudi v manjših količinah.

Najboljše je za praženje in pečenje, v veganski prehrani pa dobro nadomešča maslo.

avokado
Zorenje lahko pospešite s pomočjo banane.
Pexels

Avokadovo olje

Podobno kot oljčno olje tudi avokadovo olje vsebuje nezasičene maščobe in zmerne količine vitamina E, pa tudi visok delež antioksidantov in karotenoidov. Slednji so pomembni pri preprečevanju kroničnih bolezni in zmanjšujejo tveganje za nastanek različnih rakavih obolenj in bolezni oči.

Kvaliteta tega olja pa je odvisna od porekla in načina ekstrakcije iz avokada.

Najboljše ga je uporabljati pri peki na žaru, pečenje, kot preliv za solato ali namakanje kruha. Ni pa priporočljivo za uporabo pri globokem praženju oz. paniranju.

sezamovo olje
sezamovo olje
dreamstime

Sezamovo olje

Sezamovo olje je bogato z nezasičenimi maščobami in je tudi bolj stabilno od ostalih olj - to pomeni da v primerjavi z drugimi težje oksidira (postane žarko). Dokazano znižuje krvni tlak, vsebuje pa tudi veliko antioksidantov.

Najboljše je za namakanje kruha, vanj pa je dobro namakati začimbe, ki mu potem dajo specifičen okus. Sicer lahko ima že to olje samo precej močan okus, zato ga je treba uporabljati pazljivo, ker se ne ujema z vsemi jedmi.

Laneno olje

Laneno olje je redek rastlinski izvor omega-3 maščobnih kislin, ki so dobra za zdravje živčnega sistema in ožilja. Občutljivo je na toploto, ki mu lahko spremeni prehrambeno vrednost.

Najboljše ga je uporabljati za solatne prelive, ali preliv preko testenin. Lahko ga dodamo omakam na koncu.

Ni pa primerno za pripravo jedi, ki zahtevajo visoke temperature.

mandlji-jpg.jpeg
Mandlji
Revija Bodi zdrava

Mandljevo olje

Ima karakterističen okus po oreških in vsebuje visoko nezasičene maščobne kisline. Zaradi protivnetnega delovanja ga uporabljajo tudi v kozmetiki - za izboljšanje tena in tona kože.

Podobno kot oljčno olje pomaga pri zniževanju slabega kholesterola v telesu.

Najboljše ga je uporabljati za praženje, pečenje ali peko na žaru. Nerafinirano mandljevo olje ne preneaša dobro visokih temperatur.

orehovo olje
Orehovo olje
profimedia

Orehovo olje

JE izvrsten izvor rastlinskih omega-3 maščobnih kislin. Vsebuje tudi antioksidante in male količine vitamina K.

Najboljše ga je uporabljati za solatne prelive, za pripravo hrane pri visokih temperaturah pa ni priporočljivo, ker pri izpostavljenosti vročini lahko postane grenko.