mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Okusne in lahke jedi na hitro

Sonja Grizila, Zarja, 07.08.2018 16:01:13

Pečena zelenjava je okusna, priprava ni zapletena, zato si jo privoščimo, dokler je v izobilju. Za štiri.

Delite na:
Okusne in lahke jedi na hitro
Pixabay

Krompir po toskansko

Potrebujemo dober kilogram krompirja, 2 večji beli čebuli, 60 dag mesnatega paradižnika, 10 dag naribanega ovčjega sira, olje in začimbe.

Krompir olupimo in zrežemo na centimeter debele rezine, čebulo tanko nalistamo, paradižnik zrežemo na koščke, tekočino, ki izteče, pa precedimo in prihranimo.

Velik pekač naoljimo, nanj porazdelimo krompir, čebulo in paradižnik. Solimo, popramo, potresemo z origanom, prilijemo sok, ki je ostal od paradižnikov, polijemo z malo olja in decilitrom vode. V pečici, segreti na 180 stopinj, pečemo dobro uro, nato potresemo jed s sirom in pečemo še dobrih deset minut, da lepo zarumeni.

Preberite tudi: Osvežite se s špricerjem iz grenivke in rožmarina. Kliknite TUKAJ!

Zelenjavni pladenj

Potrebujemo 3 paprike, 2 jajčevca, 2 bučki, 2 koromača, 30 dag šampinjonov, 2 glavici česna, olje in začimbe.

Papriko očistimo in zrežemo na kvadratke, jajčevce olupimo in zrežemo na kocke, na enake kocke zrežemo neolupljeni bučki, koromač zrežemo na polcentimetrske rezine, šampinjone očistimo in večje razpolovimo, manjše pustimo cele, česen pa samo olupimo. Zelenjavo stresemo v čim večji pekač, biti mora namreč v enem sloju, solimo, prelijemo z oljem in dobro premešamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj in v njej tako dolgo pečemo zelenjavo, da lepo zarumeni. Ponudimo s kruhom ali pečenim krompirjem.

Jajčevci s paradižnikom

Potrebujemo 1 kg jajčevcev in enako količino paradižnikov, pol kg čebule, suho belo vino, jušno kocko, olje in začimbe.

Jajčevce po dolgem zrežemo na pol centimetra debele rezine in jih opečemo na žaru. Čebulo zrežemo na tanke listke in jo na petih žlicah olja popečemo, da zarumeni. V pekač zložimo najprej jajčevce, nato na tanke rezine zrezan paradižnik, oboje solimo in popramo, nato pa potresemo s čebulo. Zavremo 3 dcl vode in v njej stopimo jušno kocko, prilijemo še 1 dcl vina in 4 žlice olja, pomešamo in prelijemo prek jajčevcev. V pečici pečemo pri 180 stopinjah dobro uro. Ponudimo toplo ali naslednji dan hladno.

Polnjena zelenjava

Potrebujemo 2 papriki, 2 bučki, 2 večja paradižnika, 30 dag mletega piščančjega mesa, 2 žlici drobtin, 3 jajca, 4 žlice parmezana, 2 žlici sesekljanega peteršilja, olje in začimbe.

Zelenjavo razpolovimo in izdolbemo. Meso prepražimo na dveh žlicah olja, ohladimo in dodamo drobtine, jajca, parmezan, sol in poper. Razvrstimo v namaščen pekač in pečemo pri 180 stopinjah dobre pol ure.

Čips iz sladkega krompirja

70 dag sladkega krompirja razrežemo na paličice, stresemo v pekač, obložen s papirjem za peko, prelijemo z 2 žlicama olja, dobro premešamo in v pečici hrustljavo zapečemo.