malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 25. maja

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Za prste obliznit': takšne pite najbrž še niste jedli!

M. K., Maja, 06.03.2019 16:01:30

Nekaj drugačnega: pita z gobami, porom in timijanom

Delite na:
Za prste obliznit': takšne pite najbrž še niste jedli!
Pita z gobami Dreamstime

Pita z gobami, porom in timijanom

Sestavine:
50 g masla
3-4 pore, samo bel in najsvetlejši zelen del, tanko narezan
150 g gob, narezanih na rezine
2 čajni žlički lističev timijana
125 g kisle smetane
100 g naribanega parmezana
125 g sira (cheddar ali drug podoben sir)
1,5 lista maslenega listnatega testa (približno 265 g)
1 rumenjak

Postopek: 

Pečico segrejte na 200 C.

Maslo raztopite v veliki ponvi nad zmernim ognjem, ko se začne peniti, dodajte por in kuhajte 10 minut, občasno premešajte. Dodajte gobe in timijan v posodo in kuhajte še 5 minut. Zmes dobro začinite s soljo in sveže mletim črnim poprom.

Ponev odstranite z ognja in pustite, da se zmes s porom in gobami malce ohladi. Nato vmešajte kislo smetano in nariban sir (parmezan in cheddar).

Položite listnato testo tako, da prekrijete celoten pekač. Kjer se listi testa prekrivajo (naj se prekrivajo vsaj za 4 cm) s prsti pritisnite, da jih spojite. Listnato testo ob robovih pekača prepognite tako, da ustvarite 1 cm visok rob.

Mešanico pora, gob, smetane in sira počasi in previdno vlijte v pekač. Pazite, da zmes ne gre čez robove iz listnatega testa.

Rob iz listnatega testa premažite z razžvrkljanim rumenjakom.

Pecite 20 minut oziroma dokler pecivo ni zlato rumeno in hrustljavo.

Postrezite toplo ali mlačno.

Objavljeno v reviji Maja št. 4, 15. 2. 2019.