reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Najmlajši prejemnik Michelinove zvezdice pri nas Jorg Zupan na Bregu zasnoval novo restavracijo za sproščena druženja

T.P., 27.06.2021 16:57:43

Na vroč poletni večer je Ljubljana dobila nov prostor urbanega kulinaričnega druženja, saj se je odprla restavracija Breg, v kateri bo dobrote za sproščene jedce pripravljal chef Jorg Zupan, najmlajši prejemnik Michelinove zvezdice pri nas.

Delite na:
Najmlajši prejemnik Michelinove zvezdice pri nas Jorg Zupan na Bregu zasnoval novo restavracijo za sproščena druženja
Nekdanji smučarski as Jure Košir in Jorg Zupan Sous Chef

Breg bo v prostorih nekdanjega Viteza nadaljeval in nadgradil dolgo gostinsko tradicijo, ki na tej lokaciji sega v 16. stoletje. »Želim si, da bi Breg postal ljudski. Prostor srečevanj, kjer bi si družba ob glasni debati privoščila pravo pojedino, kjer bi se ob nedeljah ob goveji juhi in pečenki zbrala vsa družina, kjer bi prijatelji spili pivo in piknili narezek, kjer bi si par ob kozarcu vina razdelil sladico, kjer bi se vsi počutili dobrodošle,« je ob otvoritvi povedal chef Jorg Zupan.
Breg si je chef Jorg Zupan kot neogostilno zamislil že dolgo nazaj, saj si je želel izoblikovati prostor za sproščeno druženje ob dobrih jedeh. Projekta se je lotil skupaj s poslovnim partnerjem Matjažem Ivancem, s katerim uspešno sodelujeta že v restavraciji Atelje. Z ekipo se je na odprtje novega lokala pripravljal počasi in zlagoma, saj so načrtovani začetek obratovanja večkrat zaustavili epidemiološki ukrepi.

Jorg Zupan 2
Slaščičarski mojster Karim Merdjadi in Matjaž Ivanc
Sous Chef

Počasi in zlagoma pa naj bo načelo tudi pri okušanju jedi, ki jih bo v Bregu pripravljal chef Jorg Zupan z ekipo. Pripravil je jedilnik, ki temelji na poznanih, okusnih “comfort” jedeh, sam pa v smehu rad doda, da pri zasnovi sledi načelu “mastno in slastno”. Na poletnem meniju so se tako med predjedmi znašli tatar suhozorjene govedine, ki ga spremlja čebulno maslo z misom, pa Zupanova sedaj že slavna burrata z melaso iz rdeče pese ter goveji jezik »na šavor«. Za vse, ki se bodo v Bregu ustavili le na prigrizku ob kozarcu dobrega vina s pogledom na Ljubljanski grad in mestno nabrežje, so pripravili izbran nabor domačih mesnin in sirov. Med glavne jedi je Zupan uvrstil znameniti osso buco, krapov kiev z maslenim pirejem, kotlete suhozorjenega krškopoljca po dunajsko, pa izbrane morske jedi, domače testenine, rižote, soparjene štručke in popečeno zelenjavo, seveda vse povzdignjene z uporabo kakovostnih in sledljivih sestavin, ki jih večinoma pridobi od slovenskih proizvajalcev ali pa vzgoji kar na lastnem vrtu. Za sladek postanek v Bregu poskrbijo tiramisu, »zažgana« skutna torta, affogato, prosena kaša, jagode z belo čokolado in meringo ter druge dobrote. Posebnost Brega bodo tudi nedeljska kosila, ko se bodo na mizah znašli veliki jušniki, na voljo pa bo izbor odličnih pečenk.

Jorg Zupan 7
Ob odprtju so gostom med drugim postregli s kotletom krškopoljca po dunajsko in krompirjevo solato
Sous Chef

Neizmerno ustvarjalnost in prefrigane ideje chefa Jorga Zupana so v Bregu prevedli tudi v zasnovo interjerja, ki je nedvomno vreden ogleda. Več stoletij starim obokanim prostorom so svežino vdahnili v sodelovanju z butičnimi birojem Trije arhitekti, oko pritegnejo tudi umetniški kosi, ki jih je prispeval akademski kipar in slikar Roman Slekovec, grafično podobo pa je zasnoval oblikovalec Ljubo Bratina.

Otvoritve se je udeležilo lepo število ljubiteljev dobre kulinarike, znanih obrazov, prijateljev in podpornikov enega naših najprodornejših kuharskih mojstrov.

Jorg Zupan 4
V izbrani kulinariki zelo uživata tudi zmagovalka Supermodela Slovenije, manekenka in modna blogerka Anela Šabanagić in soustanovitelja kulinarične tržnice Odprta kuhna Alma Kochavy.
Sous Chef