Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Najbolj priljubljeni sendviči v Evropi

Tina Lucu, 05.12.2019 11:00:00

Najprej zgodovina, kako je sploh nastal sendvič, brez katerega si danes težko predstavljamo potovanja, šolske izlete in hitre malice. Eno najbolj priljubljenih »hitrih« jedi je izumil (tako pravi legenda) leta 1762 John Montagu, četrti sandwiški grof in londonski minister.

Delite na:
Najbolj priljubljeni sendviči v Evropi
španija Profimedia

 Strastni kvartopirec med igro ni imel časa jesti z nožem in vilicami, saj bi mu tako padla zbranost. Služabniku je naročil, naj mu da meso med dve rezini kruha, da je lahko jedel kar z roko. Naslednji kvartopirec je služabniku naročil, da bo enako kot grof Sandwich, in rodila se je nova jed - sendvič.

Bocadillos, Španija

Bocadillos ali bocatas so sendviči, ki so popularni po vsej Španiji. Osnova je kruh bageta (španska različica francoske štručke ali bagete), nadev pa je odvisen od regije ter tudi letnega časa. Najbolj klasičen in znan je bocadillo s pršutom divjega prašiča, kruh pa je premazan z olivnim oljem.

Bifana, Vendas Novas, Portugalska

portugal.jpg
Porugal
Profimedia

Tradicionalni portugalski sendvič izhaja iz kraja Vandes Novas, ki leži okoli 50 kilometrov vzhodno od Lizbone. Sendvič je sestavljen iz portugalske različice bele žemlje, imenovane papo seco, ter na tenko narezanih mariniranih in pečenih svinjskih reber ali krače.

Croque-monsieur, Pariz, Francija

francija.jpg
Francija
Profimedia

Popečen kruh s šunko in sirom se je pojavil na meniju pariških kavarn leta 1910. Ta priljubljeni sendvič je klasika ne samo v Parizu in Franciji, ampak po vsem svetu, obstaja pa v mnogih različicah.

Tramezzino, Torino, Italija

tramezzino-italija.jpg
Italija
Profimedia

Tramezin je trikotni sendvič iz mehkega belega kruha brez skorje. Največkrat je napolnjen s tuno, pršutom, šunko, olivami, kuhanim jajcem, sirom … Verjame se, da je bil tramezin izumljen leta 1925 v torinski kavarni Caffè Mulassano, najbolj priljubljen pa je postal v Benetkah.

Piadina, Emilija-Romanja, Italija

piadina-it.jpg
Piadina
Profimedia

Piadina romagnola (tudi piada romagnola) je tip italijanske ulične hrane, že stoletja značilen za deželo Emilijo-Romanjo. Piadina je tanek, nevzhajan kruh, pečen na ponvi, ki ga napolnijo z različnimi nadevi, tako slanimi kot sladkimi. Najbolj klasična piadina je sestavljena iz kuhanega pršuta, mocarele in paradižnika.

Panini, Milano, Italija

panino it.jpg
panino itaija
Profimedia

Panini ali panino po italijansko pomeni majhen kruh ali žemljica. Sendviči so postali popularni v 70. letih prejšnjega stoletja v milanskih barih, imenovanih paninoteche (sendvičarne). Osnova je kvaliteten beli kruh, ki je polnjen s suho salamo, mortadelo, šunko, pršutom, sirom, zelenjavo. Sendvič se lahko tudi popeče, ni pa nujno, še posebej če je kruh res dober.

Ħobż biż-żejt, Malta

malta.jpg
malta
Profimedia

Tradicionalni sendvič z Malte je odprt, ima samo eno rezino kruha, ki je premazana s paradižnikovim namazom in olivnim oljem. Nanj dajo inčune, marinirane v vinskem kisu, ovčji sir, paradižnik, vloženo zelenjavo, čebulo, olive, kapre …

Bacon Butty, Anglija in Škotska

anglija.jpg
Anglija
Profimedia

Najbolj priljubljeni sendvič v Britaniji je sila preprost, saj je sestavljen iz belega kruha ali žemljice ter veliko pečene slanine. Britanci si pogosto z njim zdravijo mačka.

Mitraillette, Belgija

belgija.jpg
Belgija
Profimedia

Belgijski sendvič je prava kalorična bomba, saj vsebuje manjšo bageto, ocvrti krompirček, klobaso ali burger ali steak ter omako - majonezo, kečap, česnovo omako …

Broodje kroket, Nizozemska

nizozemska.jpg
Nizozemska
Profimedia

Nizozemski sendvič ima v beli žemlji s kruhovimi drobtinami paniran mesni kroket (mleto meso), po navadi je dodana še kalorična in pikantna omaka.

Smørrebrød, Danska, Norveška, Švedska

danska.jpg
Danska
Profimedia

Tradicionalni skandinavski odprti sendvič (ena rezina kruha) ima korenine na Danskem. Smørrebrød (maslo in kruh) je narejen iz rezine rženega kruha, premazanega z maslom, ter z dodatki, kot so salame, meso, ribe, sir, gobe, zelenjava, začimbe ….

Chlebíčky, Češka

češka.jpg
Češka
Profimedia

Obloženi kruhki so odprti sendviči, ki so priljubljeni tako na Češkem kot na Slovaškem in Poljskem. Rezine kruha so ponavadi premazane z maslom ter obložene s salamo, pašteto, sirom, jajci, zelenjavo, vloženo zelenjavo, začimbami … No, tudi pri nas jih poznamo s kakšne zabave za rojstni dan.

Leberkässemmel, Bavarska in Avstrija

nemčija.jpg
nemčija
Profimedia

Osnova sendviča sta beli kruh, največkrat kajzerica, ter mesni sir. Mesni sir ali bolje mesna štruca seveda ne vsebuje sira, po sestavi pa je podoben pariški salami (mešanica mletega govejega, svinjskega in piščančjega mesa), le da je pečen. Sendviču dodajo še gorčico in kisle kumarice.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 47, 15.11.2019