Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Na hitro: okusne in lahke jedi iz ajde

Sonja Grizila, Zarja, 21.03.2018 11:01:52

Ajda je zelo priporočljiva za krepitev imunskega sistema in krvnega obtoka, učinkuje proti raku in ima nizek glikemični indeks, torej jo lahko jedo diabetiki in tisti, ki bi radi shujšali, seveda pa je tudi osnovna sestavina brezglutenske diete. Za štiri.

Delite na:
Na hitro: okusne in lahke jedi iz ajde
Pixabay

Namaz

Potrebujemo 10 dag kuhane ajde, 10 dag kuhane čičerike,  2 žlici ovsenih kosmičev, 2 žlici masla, vejico peteršilja in vejico svežega majarona ter druge začimbe.

Ajdo, čičeriko in namočene kosmiče zmeljemo, dodamo maslo, sesekljan majaron in peteršilj, sol in poper. Vegani bodo namesto masla dodali oljčno ali kokosovo olje. V hladilniku imamo lahko vsaj en teden.

Juha s suhimi jurčki

Potrebujemo večjo čebulo, 2 dag suhih jurčkov, 15 dag ajdove kaše, 3 korenčke, peteršiljevo korenino, kislo smetano in začimbe.

Čebulo olupimo in damo nerazrezano v liter vode, peteršilj in korenje ostrgamo ter damo celo v lonec. Dodamo še ajdo, sol, poper, pol lovorovega lista in ščepec šetraja ter kuhamo dobrih dvajset minut. Iz juhe vzamemo čebulo, peteršilj in korenje, pretlačimo in damo nazaj. Kuhamo še pet minut, na koncu dodamo še pet žlic kisle smetane.

Žličniki

Potrebujemo 30 dag ajdove moke, 3 jajca, 8 dag masla in začimbe.

V skledi najprej spenimo maslo in rumenjake, dodamo sol, poper in ščepec muškatnega oreščka. Vmešamo še moko in stepen beljak, previdno premešamo in pustimo stati v hladilniku kakšno uro.

Testo zajemamo z žličko (žličniki ne smejo biti preveliki) in zakuhamo v obaro ali zelenjavno juho, so pa žličniki tudi odlična priloga k dušeni zelenjavi ali mesnim jedem. Zelo okusni so tudi s sirovo omako. Kuhajo se približno 20 minut.

S škampi

Potrebujemo  srednje veliko čebulo, 20 dag ajdove kaše, 12 škampovih repkov, 6 strokov česna, 2 dl suhega belega vina, oljčno olje in začimbe.

Čebulo sesekljamo in prepražimo na treh žlicah oljčnega olja. Ko postekleni, dodamo oprano ajdo, solimo, popramo in prilijemo pol litra vode. Pokrito kuhamo petnajst minut, nato prilijemo vino, dodamo škampe, peteršilj in strt česen, kuhamo še pet minut, odstavimo in pustimo počivati deset minut.

V solati

Potrebujemo 20 dag kuhane ajdove kaše, deset centimetrov dolg na drobno sesekljan por, veliko na drobno sesekljano papriko in 10 na tanko narezanih surovih šampinjonov. Vse to pomešamo, solimo, popramo in prelijemo z mešanico iz 2 žlic oljčnega olja, žlice sesekljanega peteršilja, soka pol limone in pol žlice medu. Mariniramo vsaj eno uro.            

Preberite tudi: Modre ribe - okusni morski atleti. Kliknite TUKAJ!