tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Mlečne in sladke kaše

Revija Maja, 25.04.2018 14:01:52

Kaše, močniki in žganci so najstarejša slovenska ljudska hrana, ki je bila nekoč vsak dan na mizi.

Delite na:
Mlečne in sladke kaše
Revija Maja

Prosena, ovsena in druge kaše, kuhane v mleku in sladkane, pa so štele že med boljše jedi. Tako je bila mlečna prosena kaša, ki je veljala za simbol rodovitnosti, obredna jed ob ženitovanjih. Še posebno dobra je bila, če so ji dodali suhe slive, jabolčne ali hruškove krhlje in jo zabelili s stopljenim maslom.

Danes te jedi, ki sta se jim pozneje pridružila tudi zdrob in riž, niso prav pogosto na naši mizi, čeprav nam ni treba več skopariti z zabelo in jajci ter imamo vedno na voljo druge sestavine, ki jih naredijo še okusnejše. Ne pozabimo, da so kaše zelo zdrave in še posebno primerne za otroke in starejše. Ponudimo jih še tople, mlačne ali ohlajene, predvsem kot posladek po brezmesnem kosilu ali za večerjo. Preprosto sladico iz zdroba lahko na primer pripravimo tako, da zdrob najprej zlato prepražimo, nato pa ga zalijemo z vrelim sladkanim mlekom.

Ovsena kaša z jabolki

Sestavine za 1 osebo:

200 ml mleka
1 žlica vaniljevega pudinga v prahu
4 žlice ovsenih kosmičev
1 ščepec soli
1 jabolko

Priprava:

Dve žlici mleka zmešamo s pudingom. Preostalo mleko zavremo in dodamo puding. Na kratko zavremo, potem pa solimo in dodalo kosmiče. Kuhamo, da se kosmiči zmehčajo, in nazadnje kaši primešamo na koščke narezano jabolko.

Preberite tudi: Privoščimo si slastna piščančja stegna. Kliknite TUKAJ!