Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Mini burgerji za okusen prigrizek!

M. O. Ž., Zarja, 02.07.2019 16:00:50

Kadar poleti praznujemo bodisi rojstni dan bodisi kaj drugega, je najboljše prizorišče za zabavo domač vrt. Mize takrat slovesneje pogrnemo in nanje zložimo številne slane in sladke prigrizke, ki se ne bodo pokvarili tudi pri tridesetih stopinjah.

Delite na:
Mini burgerji za okusen prigrizek!
Mini burgerji Revija Zarja

Mini burgerji

Za 12 mini burgerjev

Priprava: 60 minut + čas za vzhajanje testa

Sestavine: Za domače lepinje: 600 g gladke moke, ½ kocke kvasa, ščepec sladkorja, 180 ml mlačnega mleka, 180 ml mlačne vode, 6 žlic jogurta, 1 žlička soli. Za burgerje: 1 stara žemlja, 1 glavica ledenke, 1 šopek paradižnikov, 1 kumara, 500 g mletega govejega mesa, 1 velika čebula, 2 jajci, 1 žlica gorčice, kečap, 12 rezin sira, 1 rdeča čebula, sol, poper, olje.

Priprava: Za lepinje presejemo moko in na sredini naredimo vdolbino, v katero vlijemo vodo z malce mleka, potresemo s sladkorjem in nadrobimo kvas. Počakamo, da kvasec naraste (10 minut), potem pa s preostalim mlekom, jogurtom in soljo zgnetemo v testo. Ko se loči od posode, je testo pripravljeno. Oblikujemo hlebček, pokrijemo in pustimo vzhajati, da podvoji prostornino. Testo razdelimo na 12 enakih kosov in oblikujemo prav toliko krogov. Pečico s pekačem vred segrejemo na 250 stopinj in na pekač položimo kose testa. Lepinje pečemo po 8 minut. Za burgerje olupimo čebulo in jo sesekljamo. Žemljo namočimo v vodi, jo ožamemo in dodamo mletemu mesu skupaj z jajcema, gorčico, čebulo, soljo ter poprom. Iz mase oblikujemo 12 polpetov in jih spečemo v ponvi na olju. Paradižnik in kumaro narežemo na rezine, solato narežemo na trakove. Rdečo čebulo olupimo in narežemo na rezine. Lepinje prerežemo na pol, spodnjo polovico namažemo s kečapom, potresemo s solato, položimo polpet, nanj naložimo rezine sira, paradižnika, rdeče čebule in kumare ter pokrijemo z drugim delom lepinje. Okvir Nasvet Namesto domačih lepinj lahko kupimo že pripravljene ali pa spečemo predpečene kruhke, ki jih v trgovinah najdemo v zamrzovalniku.

Objavljeno v reviji Zarja št. 25, 28. 6. 2019.