ženska pomlad Dobra karma

TO je bolj pomembno, kot tuhtanje, kdaj bo težkih...

inja zalta Svet24.si

Inja pozvala k medsebojni pomoči in kritikom ...

PER-upokojenci trgovina nemcija-reuters Reporter.si

Nemški izhod iz karantene: dalj časa bi v ...

maske Svet24.si

Poveljnik Civilne zaščite: Tudi po dobavah ...

20200303-00993114 Necenzurirano

Razkrivamo vladni trik za zvišanje ministrskih ...

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_Nuša Rojs Njena.si

Nuša Rojs spet z Mijom

Med iz regratovih cvetov

M. H., Zarja, 29.04.2019 16:01:33

Natalija Jeraj je mlada ljubiteljica slaščic, ki je ob koncu preteklega leta izdala knjigo receptov Sladki jeRaj. V njej so zbrani recepti za pisane veganske slaščice. Med njimi je tudi recept, ki nam še kako pride prav sedaj: med iz regratov cvetov. Kajti pri regratu niso uporabni le listi, temveč tudi korenina in cvetovi. In s konzerviranjem cvetov pomlad lahko shranimo tudi globoko v zimo.

Delite na:
Med iz regratovih cvetov
Regratov med Shutterstock

Rastlinski med iz regratovih cvetov

Sestavine za tri 300-mililitrske kozarce za vlaganje:
200 cvetov regrata (sveže nabrani)
3 limone (narezane na rezine; olupka ne odstranimo)
1 l vode
2 kg kristalnega belega ali rjavega sladkorja

Postopek:

V večjo ponev damo cvetove, limono in vodo, pristavimo na ogenj in med konstantnim mešanjem kuhamo 15 minut. Po 15 minutah zmes precedimo skozi gosto cedilo. Tekočino prelijemo nazaj v ponev. Dodamo sladkor in med nenehnim mešanjem na ognju kuhamo še približno 40 minut oziroma tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi. Zgoščeno tekočino še vročo vlijemo v kozarce, jih dobro zapremo s pokrovčki in zavijemo v kuhinjsko krpo/brisačo. Med pustimo počivati v temi 24 ur, nakar je pripravljen za uživanje.

Namig: Če med hranimo v dokaj hladnem prostoru in v temi, je obstojen več let.

Objavljeno v reviji Zarja št. 17, 23. 4. 2019.