mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Med iz regratovih cvetov

M. H., Zarja, 29.04.2019 16:01:33

Natalija Jeraj je mlada ljubiteljica slaščic, ki je ob koncu preteklega leta izdala knjigo receptov Sladki jeRaj. V njej so zbrani recepti za pisane veganske slaščice. Med njimi je tudi recept, ki nam še kako pride prav sedaj: med iz regratov cvetov. Kajti pri regratu niso uporabni le listi, temveč tudi korenina in cvetovi. In s konzerviranjem cvetov pomlad lahko shranimo tudi globoko v zimo.

Delite na:
Med iz regratovih cvetov
Regratov med Shutterstock

Rastlinski med iz regratovih cvetov

Sestavine za tri 300-mililitrske kozarce za vlaganje:
200 cvetov regrata (sveže nabrani)
3 limone (narezane na rezine; olupka ne odstranimo)
1 l vode
2 kg kristalnega belega ali rjavega sladkorja

Postopek:

V večjo ponev damo cvetove, limono in vodo, pristavimo na ogenj in med konstantnim mešanjem kuhamo 15 minut. Po 15 minutah zmes precedimo skozi gosto cedilo. Tekočino prelijemo nazaj v ponev. Dodamo sladkor in med nenehnim mešanjem na ognju kuhamo še približno 40 minut oziroma tako dolgo, da se sladkor popolnoma stopi. Zgoščeno tekočino še vročo vlijemo v kozarce, jih dobro zapremo s pokrovčki in zavijemo v kuhinjsko krpo/brisačo. Med pustimo počivati v temi 24 ur, nakar je pripravljen za uživanje.

Namig: Če med hranimo v dokaj hladnem prostoru in v temi, je obstojen več let.

Objavljeno v reviji Zarja št. 17, 23. 4. 2019.