mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Martinovanje brez mastnih jedi

Tea Dečman, Novice Svet24, 11.11.2018 11:01:14

Ob prazniku vina so po tradiciji na mizi krepke in kar precej mastne jedi, da so primerna »podlaga« za pijačo. Ker pa alkohol tudi redi in si ga bomo privoščili le kozarček, naj bodo praznične jedi nekoliko lažje.

Delite na:
Martinovanje brez mastnih jedi
Račje prsi dreamstime

RAČJE PRSI V INGVERJEVI OMAKI S KOKOSOM

Sestavine: 600 g račjih prsi (file), 1 kos ingverja, 250 ml piščančje juhe, 100 ml kokosovega mleka, sol, poper, 2 žlici škroba. Za prilogo: 30 g riževih rezancev, 2 korenčka, 1 por in 2 žlički olja.

Priprava: Riževe rezance prelijemo z vrelo vodo. Por očistimo, korenje ostrgamo ter oboje narežemo na trakove. Blanširamo minuto do dve v vreli slani vodi, splaknemo z mrzlo vodo, odcedimo. Račje prsi splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Popečemo jih v ponvi, najprej na strani s kožo. Obrnemo in potem prestavimo v pekač ter v pečici pri 180 stopinjah pečemo od 15 do 18 minut. Iz pekača odlijemo odvečno maščobo. Ingver olupimo in nastrgamo ter na hitro popečemo, zalijemo z juho in omako od pečenja ter prilijemo še kokosovo mleko. Zavremo, solimo, popramo. Potresemo s škrobom in minuto kuhljamo, ves čas mešamo. Na olju popražimo por in korenje. Riževe rezance z vilicami zvijemo. Račje prsi narežemo na rezine, postrežemo z omako, riževimi kroglicami in zelenjavo.

Preberite tudi: Ideja za martinovo.

PIŠČANČJI ZVITKI S KISLIM RDEČIM ZELJEM

Sestavine za 4 osebe: 8 piščančjih stegen brez kosti, 8 tankih rezin kraške pancete, 500 g kislega rdečega zelja, 3 žlice olja, sol in poper, 2 žlici gorčice, 1 dl belega vina.

Priprava: Vsak kos mesa solimo, popramo in namažemo z gorčico, nato ga zvijemo in ovijemo v rezino pancete. V posodi na olju najprej popečemo piščančje zvitke z vseh strani, nato dodamo kislo rdeče zelje, prilijemo vino in pokrito dušimo še 15 minut.

RDEČE ZELJE
Piščančji zvitki s kislim rdečim zeljem
Dreamstime

KREMNA ČEBULNA JUHA Z OVSENIMI KOSMIČI

Sestavine za 4 osebe: 3 bele ali zlate čebule, 100 g ovsenih kosmičev, 4 žlice olivnega olja, 1 žlica kurkume, 3 dl ovsenega (nesladkanega) ali kravjega mleka, sol in poper ter 1 žlica sesekljanega drobnjaka.

Priprava: Čebulo olupimo in narežemo na lističe. Ovsene kosmiče namočimo v 1 dl tople vode. V posodi na olju pražimo in mešamo čebulo in kurkumo, da se čebula zmehča in bledo porumeni. Solimo, popramo, prilijemo liter vode, zavremo in kuhamo 15 minut. Nato dodamo namočene kosmiče in mleko, znova zavremo in na blagem ognju kuhamo še 15 minut. Nazadnje juho s paličnim mešalnikom zmeljemo, razdelimo v skledice in potresemo z drobnjakom.

ČEBULNA JUHA
Čebulna juha
dreamstime

VEGANSKA JABOLČNA PITA IZ PIRINE MOKE

Sestavine za testo: 300 g pirine moke, 150 g kokosovega masla/olja, 30 g sladila stevia, 1 žlička javorjevega sirupa. Za nadev: 400 g olupljenih jabolk (narezanih na tanke rezine), 1 žlička sladila stevia, 1 žlička javorjevega sirupa, rozine in cimet.

Priprava: Pirino moko presejemo v dovolj veliko posodo in naribamo kokosovo maslo. Nato začnemo mesiti in ga s toploto rok stopimo, da nastane gladko testo. Dodamo še 30 g sladila in javorjev sirup. Na delovno površino položimo plast papirja za peko, nanjo damo testo in pokrijemo z drugo plastjo papirja za peko. Testo tako razvaljamo, da je kakšna dva centimetra večje od pekača (za rob). Testo skupaj s spodnjo plastjo papirja za peko damo v pekač (premera 26 cm) in postavimo v hladilnik za dobro uro. Po eni uri vzamemo pekač iz hladilnika in testo nadevamo. Po testu potresemo rozine in jabolka, na koncu dodamo sladilo, cimet in žličko javorjevega sirupa (če so jabolka sladka, dodajmo manj sladila). V ogreti pečici pečemo 55 minut na 180 stopinjah Celzija.

SOLATA Z RACO IN POMARANČO
Solata z raco in pomarančo
dreamstime

SOLATA Z RACO IN POMARANČO

Sestavine: 800 g račjih prsi (2 kosa), 300 g rukole, 1 žlička soli, 0,5 žličke popra, 1 žlička rdeče mlete paprike, 1 večja pomaranča, 1 dl oljčnega olja.

Priprava: Pečico nastavimo na 220 stopinj. Račje prsi operemo in osušimo s čisto krpo ali papirnato brisačo. Prsi natremo s soljo, rdečo mleto papriko in malo črnega popra. V pekač vlijemo olje in vanj položimo začinjeno meso. Prsi pečemo 30 minut, med peko pa jih enkrat obrnemo in večkrat polijemo z vrelim oljem ter s sokom, ki nastane pri peki. Rukolo operemo, odcedimo in razporedimo na krožnike. Pomarančo olupimo in razrežemo na tanke krhlje. Pečene prsi vzamemo iz pečice. Na delovni površini jih razrežemo na tanke kose. Kose razporedimo krožno po rukoli, nato pa krožnik okrasimo še z rezinami pomaranče.

HRUŠKE, MED
Hruške
dreamstime

PEČENE HRUŠKE V VINSKI OMAKI Z MEDOM

Sestavine: 4 velike čvrste hruške, 250 ml belega vina, 4 žlice medu, 50 g na koščke narezanega masla, 1 žlička mletega cimeta.

Priprava: Hruške temeljito operemo in jih na spodnjem koncu ravno odrežemo. Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Hruške postavimo v majhen globok pekač. V pekač prilijemo vino ter dodamo med, koščke masla in mleti cimet. Pekač pokrijemo z alufolijo in za 30 minut potisnemo v ogreto pečico. Po 30 minutah peke pekač vzamemo iz pečice in odstranimo alufolijo. Hruške izdatno prelijemo z vinsko omako, ki se je naredila v pekaču. Pekač še za 30 minut damo v ogreto pečico. Ko se hruške zmehčajo, pekač vzamemo iz pečice. Še tople hruške serviramo na krožnike, prelijemo z vinsko omako in postrežemo.

RŽEN KRUH Z GROZDJEM IN LEŠNIKI

Sestavine: 1,5 skodelice jagod rdečega grozdja, 1 žlica jabolčnega kisa, 1 skodelica olja, 0,5 skodelice lešnikov, 1,25 žličke soli, 1,25 skodelice belega sladkorja, 0,25 skodelice rjavega sladkorja, 20 g masla za pekač, 1,25 skodelice polnovredne moke, 1,25 skodelice ržene moke, 1 žlica pecilnega praška, 0,75 skodelice polnomastnega mleka in 3 jajca.

KRUH Z OREHI IN GROZDJEM
Ržen kruh z grozdjem in orehi
dreamstime

Priprava: V pekač stresemo grozdje, kis in 1 žlico olja. Pečemo na 190 stopinjah od 35 do 40 minut, nato grozdje odcedimo. Medtem v majhni skledi zmešamo lešnike, 2 žlici olja in 0,25 žličke soli. Razporedimo po pekaču in pečemo v ogreti pečici 15 minut. Pečene lešnike nato grobo nasekljamo. Temperaturo pečice znižamo na 175 stopinj. Pekač velikosti 22 x 11 cm namastimo in rahlo pomokamo. V veliki skledi zmešamo sladkor, žličko soli, moko in pecilni prašek. V drugi skledi stepemo preostalo olje, mleko in jajca. Tekočo zmes nežno umešamo v suho in mešamo, dokler ne dobimo enotne mase brez grudic. Na koncu v testo vmešamo še pečeno grozdje. Polovico testa damo v pekač in ga po površini poravnamo. Potresemo ga s polovico lešnikov, čez katere nadevamo še drugo polovico testa, ki ga potresemo s preostalimi lešniki. Pečemo v ogreti pečici od 80 do 90 minut, nato pa kruh preložimo na rešetko in ga ohladimo. Narežemo ga na rezine, preložimo v košarico in postrežemo.