reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Malo drugačna gobja juha

kl, 12.10.2020 17:00:09

Vsi poznamo klasično gobjo juho naših mam, tet in babic. Eni prisegajo na takšno s prežganjem, drugi na tisto bolj kremno. Predstavljamo pa še eno možnost.

Delite na:
Malo drugačna gobja juha
Gobja juha malo drugače splet

Gobe še rastejo in še vedno lahko pripravimo juho iz svežih gob. V tem receptu smo za pripravo uporabili tako sveže kot posušene gobe. Slednje dajejo jedi intenzivnejši okus, lahko pa seveda uporabite samo sveže.

Sestavine:

25 g suhin jurčkov

500 g svežih gob - narezanih na lističe

2 čajni žlički olivnega olja

1 srednje veliko čebulo - narezano na tanke rezine

2 večja korenčka - narezana na kolobarje

2 stroka česna - drobno sesekljana

1 čajno žličko sesekljanega svežega ali posušenega rožmarina

1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali juhe iz kocke)

5 jušnih žlic vina "marsala" ali suhega cherryja

2 jušni žlici paradižnikovega pireja

100 g ješprenja

sol, poper

sveže nariban parmezan (za serviranje)

Priprava:

Suhe jurčke namočite v četrt litra vroče (prevrete) vode in jih tam pustite okoli 25 minut.

V ponvi segrejte olje, dodajte čebulo, korenje, česen, peteršilj, sol in poper, ter pražite približno pet minut, da se sestavine zmehčajo.

Suhe jurčke vzemite iz vode, jih odcedite in vodo zadržite. Jurčke sesekljajte zelo na drobno. Skupaj z na lističe narezanimi svežimi gobami jih dajte v ponev in pražite še kakšnih pet minut, potem pa dodajte vse preostale sestavine - razen parmezana - in na koncu vodo, v kateri ste namakali jurčke.

Kuhajte približno pol ure oziroma tako dolgo, da se ješprenj zmehča. Po potrebi dolivajte vodo, če jed postane pregosta.

Servrajte v skodelicah in potresite z naribanim parmezanom.

Dober tek!