Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Jabolka od zajtrka do večerje: to so odlični recepti!

M. S., Maja, 13.10.2018 16:01:38

Jabolka veljajo za rajski sadež, pravzaprav prepovedani sad, ki sta ga užila Adam in Eva ter si s tem dejanjem prislužila izgon iz raja. A zaradi tega še zdaleč nima slabega slovesa. Še več!

Delite na:
Jabolka od zajtrka do večerje: to so odlični recepti!
Ovsene palačinke z jabolki v sirupu Revija Bodi zdrava

Ker pregovorno »eno jabolko na dan odžene zdravnika stran«, je to sadje nadvse cenjeno in nepogrešljivi del ozimnice. Razpon njegove uporabnosti v kulinariki pa je tako bogat, da ga lahko vključimo v prav vse obroke – od zajtrka do večerje.

Zajtrk

Ovsene palačinke z jabolki v sirupu

Sestavine za 4 osebe:
3 žlice agavinega sirupa
1 žlica mletega cimeta
3 jabolka
100 g moke
1 in ½ žličke pecilnega praška
50 g ovsenih kosmičev
½ žlice jedilne sode
½ žlice mletega ingverja
1 ščepec soli
1 jajce
200 ml pinjenca
1 žlica olja
1 žlica vode
maslo za peko

Preberite tudi: Naj zadiši po slastni enolončnici. Kliknite TUKAJ!

Priprava:

Za sirup umijemo eno jabolko in ga z olupkom vred narežemo na manjše koščke. Stresemo jih v ponvico, dodamo agavin sirup, pol žlice cimeta, premešamo in segrevamo. Še pred vrenjem odstavimo z ognja.

Za palačinke zmešamo moko, pecilni prašek, ovsene kosmiče, jedilno sodo, sol, pol žlice cimeta in ingver. Posebej razžvrkljamo jajce, vmešamo pinjenec in obe nastrgani jabolki, olje in vodo. Zlijemo k suhim sestavinam in zmešamo v tekoče testo.

V ponvi segrejemo maslo in spečemo 12 palačink. Postrežemo jih z jabolki v sirupu.

Prigrizek

Rezine z jabolki

jabolka 1 prigrizek.jpg
Rezine z jabolki
Revija Bodi zdrava

Sestavine za 2 osebi:
1 kg jabolk
200 g ovsenih kosmičev
70 ml medu
150 g masla
40 g sladkorja
1 ščepec soli
1 ščepec mletega ingverja

Priprava:

Jabolka olupimo, odstranimo pečke in nastrgamo. Stresemo jih v ponev, dodamo sladkor in segrevamo v pokriti posodi, da se jabolka zmehčajo.

Dodamo maslo in med ter zavremo. Vmešamo kosmiče, sol in ingver ter dobro premešamo.

Maso vlijemo v manjši namaščen pekač in pol ure pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj.

Preden narežemo na rezine, počakamo, da se kolač ohladi.

Kosilo

Kotleti z rižoto

jabolka kosilo.jpg
Kotleti z rižoto
Revija Bodi zdrava

Sestavine za 4 osebe:
375 g riža
1 žlica masla
4 svinjski kotleti (po 180 g)
2–3 žlice arašidovega olja
300 g jabolk
80 g rukole
2 žlici kisle smetane
sol
poper

Priprava:

Jabolka umijemo, odstranimo pečke, narežemo na krhlje in polovico naribamo, polovico pa narežemo na tanke rezine. Rukolo umijemo in na grobo zrežemo.

Riž skuhamo po navodilih. V kuhan riž vmešamo naribana jabolka in rezine, rukolo, maslo in kislo smetano. Posodo pokrijemo za 5 minut.

Medtem začinimo kotlete s soljo in poprom in jih spečemo na arašidovem olju, 3 minute na vsaki strani. Pečene zavijemo v alufolijo in odložimo za 3 minute.

Kotlete postrežemo z rižoto.

Nasvet

Namesto navadnega riža za rižote lahko uporabimo mešanico riža, kvinoje in ajde.

Večerja

Solata z jabolki, feto, rukolo in čičerko

jabolka 2 večerja.JPG
Solata z jabolki, feto, rukolo in čičerko
Revija Bodi zdrava

Sestavine za 6–8 oseb:
3 žlice kisa
2 žlici olivnega olja
1–2 žlici nastrganega svežega hrena
sol
poper
2 mali pločevinki čičerke v slanici
4 jabolka
140 g rukole
1 manjši šopek mete
1 zavoj sira feta

Priprava:

Jabolka umijemo in narežemo na koščke. Čičerko splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Meto osmukamo in sesekljamo.
V veliki skledi zmešamo za preliv kis, olje, hren, sol in poper. Dodamo čičerko in koščke jabolk, dobro premešamo. Dodamo še umito rukolo in meto, nazadnje pa potresemo z nadrobljeno feto.