kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Krvavice v testu z jabolčno čežano

M. O. Ž., Zarja, 30.01.2019 11:01:24

Čeprav krvavice navadno strežemo s kislim zeljem ali repo, v družbi praženega krompirja ali matevža (pretlačenega fižola s krompirjem), jih lahko ponudimo tudi drugače.

Delite na:
Krvavice v testu z jabolčno čežano
Krvavice v testu Revija Zarja

Krvavice v testu z jabolčno čežano

Za 6 oseb

Priprava: 60 minut

Pečenje: 10–15 minut 

Sestavine: 4 jabolka, 2 cl pomarančnega likerja, 50 ml jabolčnega soka, 80 g sladkorja, 1 rdeča čebula, 150 g masla, 100 ml sadnega kisa, 200 ml čiste zelenjavne juhe, 1 žlička soli, poper, 2 žlici škroba, 400 g krvavic, zavitek listnatega testa, 30 g sveže nastrganega parmezana, timijan, rožmarin, 1 bio limona.

Priprava: Za čežano olupimo tri jabolka, odstranimo pečke in jih narežemo na rezine. Skupaj s pomarančnim likerjem, jabolčnim sokom in 60 g sladkorja vremo v posodi 5 minut. Odstavimo z ognja in ukašimo v čežano. Za omako čebulo olupimo in sesekljamo. Popražimo jo na 30 g masla, zalijemo s kisom in juho. Solimo, popramo, dodamo žlico jabolčnega čežane in zgostimo s škrobom. Krvavice narežemo na 6 enako velikih kosov. Testo razgrnemo oziroma razvaljamo, narežemo na 6 kosov, jih premažemo z 80 g tekočega masla in potresemo s parmezanom, osmukanim timijanom, soljo in poprom. Na testo položimo kose krvavic, jih zvijemo v zvitek, namažemo s preostalim maslom in pečemo 10–15 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Zvitke vmes obrnemo. Preostalo jabolko olupimo, mu odstranimo pečke in ga narežemo na krhlje. V ponvi jih karameliziramo na 20 g sladkorja in izboljšamo s koščkom masla, 1 vejico rožmarina, limonino lupino in sokom. Zvitke ponudimo s krhlji jabolk, čebulno omako in jabolčno čežano. Za popoln obrok postrežemo zraven še pire krompir.

Objavljeno v reviji Zarja št. 4, 22. 1. 2019.