gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Krožnik juhe iz pomladnih sestavin

Katja Kmet, Zarja, 18.05.2018 11:01:23

Zadostuje šop listov, prgišče zelenih poganjkov, za okras pa ščepec pisanih užitnih cvetov, in že lahko skuhamo dišečo, aromatično juho. Sestavine za svežo jed, ki jo dopolnimo s trdo kuhanim jajcem, kosom kruha ali rezino sira, najdemo na vrtu, travniku, v gozdu. Kako malo je treba, da si privoščimo mavrico zelenih okusov in tako rekoč zajamemo pomlad na žlico.

Delite na:
Krožnik juhe iz pomladnih sestavin
Zelena pomladna mineštra Revija Zarja

Koprivna juha s trdo kuhanimi jajci

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 1 žlica oljčnega olja (in nekaj kancev olja za zabelo) * 1 čebula * 1 korenček * 1 por * 1 velik krompir * 1 liter zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 400 g mladih kopriv * 50 g masla * 50 ml kisle smetane * 4 trdo kuhana jajca.

Priprava: Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na kockice. Por očistimo in narežemo na tanke obročke, temno zeleni del zavržemo. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. Koprivne liste osmukamo, oplaknemo in odcedimo. Na zmernem ognju segrejemo v široki kozici olje. Dodamo korenček, čebulo, por in krompir. Med mešanjem počasi pražimo 10 minut, da se začne zelenjava mehčati. Zalijemo z juho, in ko juha zavre, kuhamo od 10 do 15 minut, da se krompir zmehča. Dodamo koprivne liste, kuhamo 1 minuto, nato pa juho in zelenjavo gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Začinimo po okusu, nato primešamo maslo in kislo smetano. Vročo juho pokapljamo z malo oljčnega olja, okrasimo z majhnimi koprivnimi listki in postrežemo s polovicami trdo kuhanih jajc.

Nasvet: Namesto z maslom in kislo smetano lahko izboljšamo juho tudi s kremnim sirčkom, ki ga s paličnim mešalnikom zamešamo v skuhano juho.

k koprivna juha.jpg
Koprivna juha s trdo kuhanimi jajci
Revija Zarja

Špargljeva juha s špinačo

Za 4 osebe

Priprava: 10 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 25 g masla * 1 žlica rastlinskega olja * 350 g svežih zelenih špargljev * 3 šalotke * 2 česnova stroka * 2 pesti mladih špinačnih listov * 7 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * oljčno olje za zabelo * hrustljavo svež kruh.

Priprava: Špargljem odrežemo oleseneli spodnji del stebla, spodnjo tretjino stebla olupimo. Vršičke špargljev prihranimo, stebla pa sesekljamo. Sesekljamo tudi šalotke, česnova stroka stremo, špinačne liste umijemo in odcedimo. V veliki kozici segrejemo olje in maslo, dodamo šalotko, sesekljana stebla špargljev in strti česen. Mešamo in pražimo 10 minut, da se šalotka zmehča, ne sme pa porumeneti. Primešamo špinačne liste, zalijemo z vročo juho in pustimo, da vse prevre. Juho in zelenjavo nato zmeljemo s paličnim mešalnikom. Dodamo špargljeve vršičke in pustimo, da prevrejo. Po okusu začinimo in prilijemo še malo juhe ali vroče vode, če je juha pregosta. Pokapljamo z malo oljčnega olja in postrežemo s kruhom, po želji tudi s koščkom sira.

k juha z rukolo.jpg
Juha z rukolo in parmezanom
Revija Zarja

Juha z rukolo in parmezanom

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 40 minut

Sestavine: 2 šalotki * 50 g masla * 40 g moke * 1 dl belega vina * 1 liter mleka * sol * poper * muškatni orešček * 2 dl sladke smetane * 200 g rukole * 40 g naribanega parmezana in parmezan za potresanje.

Priprava: Šalotki na drobno sesekljamo in počasi pražimo na maslu, da posteklenita. Dodamo moko, razmešamo in zalijemo z vinom. Gladko razmešamo in pustimo, da prevre. Počasi prilivamo mleko in mešamo. Kuhamo, da mleko zavre, solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. Na šibkem ognju kuhamo 25 minut, vmes pa večkrat premešamo. Smetano napol stepemo. Rukolo očistimo, oplaknemo, dobro odcedimo in na grobo narežemo. Damo jo v juho skupaj s smetano in parmezanom. Gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Juho postrežemo, vsak pa si jo še sam po okusu izboljša s parmezanom. Zraven se prilega kruh z maslom in kako trdo kuhano jajce.

k juha z redkvicami.jpg
Juha z redkvicami
Revija Zarja

Juha z redkvicami in kremnim sirčkom

Za 6 oseb

Priprava in kuhanje: 20 minut

Sestavine: 3 šopki redkvic * malo bazilike * 200 g kremnega sirčka z zelišči * 2,5 dl piščančje juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 0,5 litra mleka * 1 žlička medu * sol * sveže mlet poper.

Priprava: Redkvice očistimo in umijemo. Nekaj jih prihranimo za okrasitev, prihranimo tudi nežne mlade listke. Preostale redkvice narežemo in jih zmeljemo v sekljalniku. V loncu zmešamo zmlete redkvice, sirček, mleko in juho. Pristavimo, počakamo, da zavre, in kuhamo nekaj minut. Juho solimo in popramo po okusu. Dodamo na drobno narezane listke redkvic in bazilike, okrasimo z narezanimi redkvicami in postrežemo.

k pomladna juha iz cemaza.jpg
Pomladna juha iz čemaža in kopriv
Revija Zarja

Pomladna juha iz čemaža in kopriv

Za 4 do 6 oseb

Priprava: 17 minut

Kuhanje: 35 minut

Sestavine: 1 žlica rastlinskega olja * 25 g masla * 1 čebula * 1 por * 2 stebli zelene * 1 korenček * 1 majhen krompir * 1,2 litra zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 300 g mladih koprivnih listov * 200 g čemaževih listov (po možnosti s cvetovi) * 3 žlice mleka.

Priprava: V kozici segrejemo olje in maslo. Dodamo na drobno sesekljano čebulo, očiščen in na kockice narezan por (samo beli in svetlo zeleni del), na kockice narezan olupljeni korenček in na kockice narezan krompir. Mešamo in pražimo, da se zelenjavna mešanica dobro namasti. Kozico pokrijemo in dušimo zelenjavo na šibkem ognju od 15 do 20 minut. Vmes pogosto premešamo, da se zelenjava ne prime dna. Zalijemo z vročo juho, počakamo, da zavre, in počasi kuhamo 10 minut. Dodajamo na grobo sesekljane liste mladih kopriv (po porcijah, ne vseh na en mah) in nato še narezane čemaževe liste. Kuhamo 2 minuti. Juho odstavimo in gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Lonec znova pristavimo, juhi pa primešamo mleko in jo po okusu začinimo. Ko juho postrežemo, jo prej pokapljamo z malo olja in okrasimo s čemaževimi listi in cvetovi.

Zelena pomladna mineštra

Za 4 osebe

Priprava: 5 minut

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 200 g mešane zelene zelenjave (npr. zelenih špargljev, izluščenega graha ali boba in mlade čebule) * 7 dl vroče zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 140 g kuhanih testenin (lahko na kratko zrezanih špagetov) * 215 g vloženega stročjega fižola (iz konzerve) * 100 g kuhanega belega fižola iz konzerve * 3 žlice zelene omake pesto.

Priprava: Očiščeno in narezano zelenjavo damo v kozico, prilijemo vrelo juho in pristavimo. Ko juha zavre, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo, da se zelenjava zmehča (od 3 do 5 minut). Primešamo kuhane testenine, narezani stročji fižol, odcejeni fižol v zrnju in 1 žlico pesta. Pregrejemo, razdelimo v skodelice, pokapljamo s pestom in postrežemo. Po želji potresemo juho z naribanim parmezanom.

k krompirjeva juha z regratovim pestom.jpg
Krompirjeva juha z regratovim pestom
Revija Zarja

Krompirjeva juha z regratovim pestom

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Kuhanje: 15 minut

Sestavine: za pesto: 10 g pinjol * 40 g očiščenega regrata * 6 žlic rastlinskega olja * pol žličke naribane limonine lupine (bio) * 100 g naribanega parmezana * sol * poper; * za juho: 400 g krompirja * 50 g čebule * 2 žlici oljčnega olja * 8 dl zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * 1 bio limona * sol * poper * 150 g grškega jogurta ali kisle smetane.

Priprava: Najprej pripravimo pesto. Pinjole zlato popražimo v teflonski ponvi brez maščobe. Pustimo, da se ohladijo. Oprani regrat odcedimo in osušimo, nato ga na drobno zrežemo. V sekljalnik damo regrat, pinjole, parmezan, limonino lupinico in olje. Sesekljamo v gladko pasto. Solimo in popramo po okusu. Shranimo v kozarec z navojnim pokrovčkom. Za juho olupimo krompir in ga narežemo na 0,5 cm debele rezine. Čebulo na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo olje in pražimo čebulo, da počasi postekleni. Zalijemo z juho, dodamo krompir in kuhamo v pokriti posodi na zmernem ognju 15 minut. Limoni na tanko ostrgamo lupino, nato ji iztisnemo sok. V juho damo od 2 do 3 žličke limonine lupinice. S paličnim mešalnikom juho gladko zmeljemo. Solimo, popramo in okisamo z 2 do 3 žlicami limoninega soka. Primešamo jogurt (lahko pa tudi kislo smetano) in razdelimo juho v skodelice ali na krožnike. Pokapljamo z malo regratovega pesta. Preostali pesto ponudimo, da si z njim postreže vsak še po okusu.

k juha s svezimi zelisci.jpg
Juha s svežimi zelišči in rožicami
Revija Zarja

Juha s svežimi zelišči in rožicami

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 1 ura

Sestavine: 6 srednje velikih krompirjev * 4 majhni korenčki * četrt šopa stebelne zelene * 2 veliki čebuli * 4 pesti svežih pomladnih zeli (koprivni listi, regratovi listi, čemaž, lahko tudi blitva ali špinača) * 4 pesti svežih pomladnih užitnih cvetov (marjetke, vijolice, regratovi cvetovi, pljučnik) * 2 žlici rastlinskega olja * 2 žlici pirine moke * od 2 do 3 litre zelenjavne juhe (iz kocke) ali jušne osnove * groba morska sol * muškatni orešček * maslo * 2 kosa rženega kruha.

Priprava: Olupimo in narežemo krompir, 2 korenčka in stebla zelene. Damo v lonec, zalijemo z vodo in dodamo ali sol ali pa nekaj jušnega koncentrata. Pristavimo. Olupimo čebulo, jo na drobno sesekljamo, prav tako tudi preostala korenčka. Počasi pražimo na olju, da čebula postekleni in se zmehča. Primešamo malo moke, svetlo prepražimo, nato pa zlijemo prežganje v lonec s krompirjem. Juho skuhamo, da je krompir mehak. Nato jo gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. Pomladne zeli očistimo, splaknemo, odcedimo in sesekljamo. Damo jih v juho in pustimo, da prevre. Rženemu kruhu obrežemo skorjo, sredico narežemo na kockice in jo zlato opražimo na maslu. Tudi kruhove kockice dodamo juhi. Nazadnje potresemo z užitnimi spomladanskimi cvetovi in postrežemo. Po želji damo na vsak krožnik juhe še žlico kisle smetane.

Preberite tudi: Hrustljavo pečen krompir. Kliknite TUKAJ!