900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kratke, hitre in učinkovite diete

M.Š., 15.07.2019 09:00:00

Zmerne, nadzorovane in kratkotrajne diete čistijo telo in pospešijo prebavo, ob tem pa pomagajo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Diete, ki jih predstavljamo tokrat, niso škodljive in bodo učinkovite, če se jih lotimo popolnoma zdravi, jih ne izvajamo pogosto in trajajo res samo nekaj dni.

Delite na:
Kratke, hitre in učinkovite diete
jabolka, banane, tehtnica, hujšanje, limone, kivi, pomaranče Dreamstime

Dvodnevna dieta z jabolki za razstrupljanje

Če si resnično želite shujšati, opravite dvodnevno detoksikacijsko kuro, da si očistite telo, preden se odločite za bolj zdravo prehrano. Dva dni uživajte samo jabolka - lahko jih pojeste, kolikor želite, kadarkoli in kjerkoli - naribana, zmešana, v obliki kompotov, čežane. Po želji lahko dodate cimet ali ingver. Vsak dan morate popiti vsaj dva litra vode ali nesladkanih zeliščnih čajev.

jabolko apple-2788616_1920.jpg
Sadno drevje je potrebno oblikovati od začetka.
Pixabay

Jabolka, tako kot večina sadja, vsebujejo predvsem ogljikove hidrate, med katerimi je najbolj zastopan sladkor. Predvsem v lupini pa je tudi večji delež vlaknin ter kar nekaj vitaminov, med katerimi izstopajo biotin, vitamini B6, K in C, in mineralov, kot so mangan, kalij in železo. Vsebnost antioksidantov, polifenolov in drugih sekundarnih rastlinskih metabolitov pa je nekoliko odvisna tudi od sorte in barve jabolka. Jabolka so eden izmed pomembnejših virov polifenolov v prehrani, med njimi je jabolko posebej bogato s kvercetini, ki v izolirani in koncentrirani obliki pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka.

Dieta z bananami

z_crevesje_prepovedano_banana_mleko.jpg
Ne uživajte banan in ne pijte mleka.
Revija Zarja

Banane so bogat vir vitaminov C in B, kalija, magnezija in mangana. Zrele banane ob tem spodbujajo prebavo, odvajajo toksine, krepijo kosti, blagodejno vplivajo na razpoloženje in krepijo imunski sistem. Priporočamo tridnevno dieto ali dieto v obdobju enega tedna. V treh dneh, v katerih je treba popiti dovolj tekočine, lahko shujšate tudi do tri kilograme. Vsak dan lahko pojeste od pet do šest zrelih banan in popijete pol litra posnetega mleka - še boljše je mandljevo mleko.

Tisti, ki ne prenašate mleka, lahko uživate manj masten jogurt. Pri sedemdnevni dieti je dovoljeno pojesti do deset srednje velikih zrelih banan. Jedilnik si dodatno popestrite tako, da banane zmešate z mlekom ali jogurtom in dobite osvežilen frape. Vsak dan v en obrok uvrstite tudi dve kuhani jajci, da zadostite potrebam po beljakovinah, ter popijte dovolj čaja, najbolje zelenega - v vsakem primeru nesladkanega. Po koncu diete nadaljujte z zdravo in uravnoteženo prehrano, s poudarkom na svežem sadju in zelenjavi, manj mastnem mesu in ribah.

Dieta s pripravkom iz limone in peteršilja

Peteršilj je bogat z minerali in vitamini A, C, E, pomaga pri izločanju vode iz telesa, spodbuja čiščenje ledvic in čisti organizem. Limona odpravlja toksine iz telesa, spodbuja presnovo ter pospešuje kurjenje kalorij. V petih dneh, kolikor traja ta dieta, je mogoče izgubiti kar tri kilograme.

Zdravje peteršilj
Peteršilj
Revija Bodi Zdrava

Potrebujete 60 g svežega peteršilja, eno limono in 2,5 dl vode. Peteršilj na drobno nasekljajte, dodajte sveže stisnjen limonin sok in prelijte z vodo. Preprost in hitro pripravljen napitek popijte vsako jutro na tešče, kar bo odpravilo napihnjenost, hkrati pa se boste na hitro znebili tudi odvečnih maščobnih blazinic.

Enodnevna dieta z zelenim čajem in mandljevim mlekom

Kura z zelenim čajem in mandljevim mlekom je priporočljiva za tiste, ki želijo očistiti telo strupenih snovi, se na hitro znebiti odvečne vode v telesu ter ob tem izgubiti še kak kilogram. Dve žlici zelenega čaja v lističih vmešajte v poldrugi liter toplega mandljevega mleka. Pustite dvajset minut in nato odcedite. Spijte po eno skodelico vsaki dve uri, čez dan pa popijte še vsaj dva litra vode.

dieta dreamstime_xxl_52569328.jpg
Zeleni čaj
Dreamstime

Zeleni čaj je bogat s polifenoli, je močan antioksidant, zaradi kofeina pa stimulira prebavo, kar je odlično za čiščenje telesa. Mandljevo mleko ima zelo malo kalorij in je odlično za hujšanje, hkrati pa je bogato z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, med katerimi izstopajo vitamin E ter mangan, selen, magnezij, kalij, cink in železo. Priporočamo, da ga ne kupujete, ampak ga naredite sami.

Mandljevo mleko:

Skodelico mandljev čez noč namočimo v hladni vodi. Vodo, v kateri so se namakali mandlji, odlijemo, prilijemo pa tri skodelice sveže, prav tako hladne vode. Za slajši okus dodamo nekaj datljev, medu ali agavinega sirupa in zmešamo v zmogljivem blenderju - od 2 do 3 minute. Zmes precedimo skozi gosto cedilo in vlijemo v steklenico, ki jo tesno zapremo in shranimo v hladilnik.

Vikend dieta

Gre pravzaprav za dieto, ki je ne izvajate zgolj en vikend, ampak daljše obdobje ob sobotah in nedeljah. Velja za zelo zdravo obliko hujšanja, v enem mesecu pa lahko povprečno shujšate tudi dva kilograma. Primerna je za tiste, ki se ne morejo dlje časa držati rigoroznega prehranjevalnega načrta.

Sobota: Na tešče popijte sok pomaranče ali grenivke ali limonado brez sladkorja. Za zajtrk pojejte dva prepečenca ali skodelico polnozrnatih kosmičev. Za kosilo lahko pojeste zeleno solato v neomejenih količinah - zabeljeno z limoninim sokom in olivnim oljem, ki ste jih dodali paradižnik ali na koščke narezano rezino popečenega polnozrnatega kruha. Za malico si privoščite krožnik naribane ali narezane surove zelenjave: korenje, rdečo peso, zeleno, sveže kumare. Za večerjo pojejte rezino popečenega kruha in rezino manj mastnih piščančjih prsi ali šunke. Čez dan popijte vsaj dva litra vode ali nesladkanih zeliščnih čajev.

Nedelja: Na tešče popijte kozarec tople vode z limono, kar bo dodatno spodbudilo razstrupljanje. Za zajtrk si privoščite dve tanki rezini polnozrnatega kruha ali prepečenca ter lahki navadni jogurt. Za dopoldansko in popoldansko malico svetujemo kos sadja, najbolje jabolko, ali pa sveže stisnjen sok pomaranče ali grenivke. Kosilo naj bo sestavljeno iz 300 g kuhanega brokolija, cvetače ali zelja in dveh krompirjev. Začinite z malo soli, popra in olivnega olja. Za večerjo naj bo bistra juha s čim več zelenjave. Čez dan ne pozabite na tekočino!

Brez dodatkov ne gre!

Med katerokoli dieto, posebej če je bolj stroga, morate poskrbeti za svoje počutje in zdravje. Zato je dobro jemati kvalitetna multivitaminska dopolnila - vitamine A, D, E, F ter maščobe omega-3. Velja tudi, da dieta za telo, ki je navajeno na več in drugačno hrano, pomeni velik stres, zato je priporočljivo jemati tudi antioksidante, kot so beta glukan, astaksantin, cink in podobno. Prav tako je na trgu mogoče najti številne koncentrate sadja in zelenjave, ki služijo kot podpora v dneh, ko boste zaužili manj hrane kot sicer. Zaradi blagodejnih učinkov na telo je dobrodošel tudi vitamin C, zaradi porušene črevesne mikroflore pa so nujni tudi probiotiki oziroma prebiotiki.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 28, 5. 7. 2019