kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

To je slastna kosmuljeva pita!

Š. K. K. , Zeleni raj, 02.06.2019 16:01:50

Sveže in okusno. Izvolite recept.

Delite na:
To je slastna kosmuljeva pita!
Pita s kosmuljami Dreamstime

Potrebujemo:

Za testo:
- 250 g masla
- 140 g sladkorja
- 5 rumenjakov
- 500 g univerzalne moke

Za nadev:
- 900 g kosmulj
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 čajni žlički porta (po želji) 

Priprava:
Maslo zmešamo s sladkorjem in nato dodamo štiri rumenjake. Z rokami vmešavamo moko, dokler ne dobimo drobljive mešanice, podobne kruhovim drobtinicam. Dodamo žličko ali dve vode, da mešanica postane homogena. Eno tretjino odvzamemo, porabili jo bomo za drobljenec, preostalo pa oblikujemo v kroglico. Delovno površino potresemo z moko, nato pa na njej kroglico z rokami enakomerno razvlečemo na vse strani do velikosti pekača. Tako pripravljeno pokrijemo s plastično folijo in pustimo počivati približno 30 minut. Medtem kosmulje očistimo, nato pa jih skupaj s sladkorjem v prahu in portom (ali vodo) kuhamo na šibkem ognju približno 10 minut, dokler se sadje ne zmehča. Po potrebi dodamo še malce sladkorja.

Pečico segrejemo na 190 °C. Testo prenesemo v pečico, ga premažemo s preostalim rumenjakom in pečemo približno 10 minut. Nato ga vzamemo iz pečice, ohladimo in prelijemo s kosmuljevim nadevom, ki ga na koncu potresemo še z drobljencem iz preostalega testa. Vse skupaj pečeno še 30 minut, dokler vrh ne dobi zlato rjave barve. Pred serviranjem ohladimo. Pita bo še boljša, če jo serviramo s kepico vaniljevega sladoleda.

Objavljeno v reviji Zeleni raj št. 5, 15. 4. 2019.