mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

To je 9 odličnih receptov za slastne sladice iz češenj!

Katja Kmet, Zarja, 13.06.2018 16:01:24

Ah, češnje! Prve so pregrešno drage in jih jemo bolj z očmi, ko pa dozorijo tudi na sosedovem vrtu, postanejo dostopne in čas je, da si jih privoščimo. So najboljše tiste, ki jih sproti trgamo z drevesa, tiste, ki jih skrbno izberemo na tržnici, ali tiste, ki jih v domači kuhinji spremenimo v sladke dobrote, kot so tradicionalni zavitek, osvežujoča pita, preprosti klafuti ali sanjska torta Pavlova. Letošnja letina je bogata, češenj je dovolj za vse.

Delite na:
To je 9 odličnih receptov za slastne sladice iz češenj!
Češnjeva pita Revija Zarja

Češnjeva pita s sivko

Za 12 kosov

Priprava in pečenje: 90 minut

Sestavine: za testo: 300 g moke * pol žličke pecilnega praška * ščepec soli * 100 g sladkorja * 1 jajce * 1 rumenjak * 125 g masla * suh fižol ali grah za obtežitev testa med peko; * za nadev: 750 g češenj * 1 žlička vaniljevega sladkorja * 1,5 žličke sivkinih cvetov * sladkor v prahu za posipanje.

Priprava: Najprej naredimo testo. V skledi pomešamo moko, pecilni prašek, ščepec soli, sladkor, jajce, rumenjak in kosmiče masla. Gnetemo z električnim ročnim mešalnikom, da se sestavine povežejo v testo. Pregnetemo z rokami, da se testo sprime v gladko kepo. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Model za torte (premer 26 cm) obložimo s papirjem za peko. Dve tretjini testa razvaljamo in z njim obložimo dno modela, ob robu pa ga povlečemo navzgor. Testo prepikamo z vilicami, prekrijemo s kosom papirja za peko, na papir pa natresemo suhi fižol za obtežitev – da se testo med peko ne dviga. Postavimo za 10 minut v vročo pečico, da se testo nekoliko speče. Papir in fižol nato previdno odstranimo. Češnje oplaknemo, dobro osušimo na papirnati brisači, nato pa izkoščičimo. Porazdelimo jih na testo v modelu in posipamo z vaniljevim sladkorjem. Preostalo testo razvaljamo in v krpicah ali trakovih naložimo na češnje. Na vrh potresemo sivkine cvetove. Postavimo v pečico in pečemo od 35 do 40 minut. Pustimo, da se pita ohladi, nato jo potresemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in postrežemo s stepeno sladko smetano.

k_cesnjev_strudelj.jpg
Češnjev zavitek
Revija Zarja

Češnjev zavitek

Za 4 osebe

Priprava: 60 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: za testo: 250 g moke * 20 ml olja * 5 g soli * 150 ml mlačne vode * malo olja za premaz; * za nadev: 150 g drobtin * 100 g mletih orehov ali lešnikov * 100 g masla * 1 žlička mletega cimeta * 50 g sladkorja * 300 g izkoščičenih češenj * 2 cl češnjevega žganja * malo raztopljenega masla za premaz * 1 rumenjak za premaz * sladkor v prahu za posipanje.

Priprava: Moko stresemo v skledo, v sredini naredimo jamico ter damo vanjo olje in sol. Počasi prilivamo mlačno vodo in gnetemo z električnim ročnim mešalnikom od sredine proti robu, da se sestavine povežejo v gladko, voljno testo. Testo damo v rahlo naoljeno skledo in premažemo z malo olja (da se ne zasuši skorjica). Skledo prekrijemo s prilegajočo se folijo. Testo naj na sobni temperaturi počiva 30 minut. V široki ponvi prepražimo na maslu drobtine, mlete orehe ali lešnike sladkor in cimet. Pustimo, da se vse skupaj malo ohladi, nato dodamo češnje in češnjevo žganje ter premešamo. Testo najprej razvaljamo, nato pa kolikor mogoče na tanko razvlečemo preko hrbtov rok. Premažemo s stopljenim maslom in enakomerno obložimo s češnjevim nadevom. Stranska robova testa naj ostaneta prosta. Zavihamo ju preko nadeva proti sredini, nato pa zavitek s pomočjo prta zvijemo. Položimo ga na pekač, prekrit s papirjem za peko, in premažemo s stepenim rumenjakom. Pekač postavimo v vročo pečico, pri 180 stopinjah pečemo zavitek na srednji rešetki od 20 do 30 minut.

Nasvet: Zavitek je najboljši, ko je mlačen. Oba konca, kjer ni nadeva, odrežemo. Preostali zavitek narežemo na kose, ga posipamo s sladkorjem v prahu in postrežemo s stepeno sladko smetano ali s kepico vaniljevega sladoleda.

k_vroce_visnje.jpg
Vroče višnje
Revija Zarja

Vroče višnje

Za 4 osebe

Priprava in kuhanje: 25 minut

Sestavine: 500 g višenj * 0,5 litra višnjevega soka * 50 g sladkorja * 1 vaniljev sladkor * 1 cimetova palčka * 20 g jedilnega škroba.

Priprava: Višnje očistimo, oplaknemo in izkoščičimo. V kozico damo višnjev sok, sladkor, cimetovo palčko in vaniljev sladkor. Pristavimo, da sok zavre. Jedilni škrob gladko razmešamo z 1 žlico hladne vode. Primešamo vrelemu soku in pustimo, da sok ponovno zavre. Dodamo višnje. V pokriti kozici jih na šibkem ognju kuhamo 3 minute.

Nasvet: Vroče višnje postrežemo s palačinkami, s sladoledom, pudingom, panakoto ali pa s skutnimi žličniki. Recept za skutne žličnike: V sekljalniku zmeljemo v drobtine 200 g opečenca (brez skorje). Drobtine zmešamo z naribano lupinico 2 bio limon, z 260 g puste skute, 2 jajcema, 90 g sladkorja, s ščepcem soli in 30 g zmehčanega masla. Maso postavimo za 2 uri v hladilnik, da počiva. Z dvema žlicama oblikujemo iz mase 12 žličnikov, ki jih sproti polagamo v osoljen krop. Pustimo, da voda počasi vre, in kuhamo žličnike 15 minut. Poberemo jih s penavko, na krožniku jih povaljamo v zdrobljenih otroških piškotih in postrežemo z vročimi višnjami.

k_cokoladni_kolac.jpg
Čokoladni kolač
Revija Zarja

Čokoladni kolač s češnjami

Za 8 do 10 kosov

Priprava: 25 minut

Pečenje: 70 minut

Sestavine: 200 g zmehčanega masla in maslo za model * 140 g svežih, izkoščičenih češenj * 140 g moke * 200 g rjavega sladkorja * 3 jajca * 1,5 žličke pecilnega praška * 75 g mletih mandljev * 2 žlici mleka * 1 vaniljev sladkor * 1 žlička mandljeve arome * 200 g mlečne (ali jedilne) čokolade * 2 žlici prepraženih mandljevih lističev.

Priprava: Pečico ogrejemo na 160 stopinj. S papirjem za peko obložimo pravokoten pekač, papir nato namastimo z malo masla. Češnje na grobo sesekljamo, v skledi jih pomešamo z žlico moke in pustimo, da počakajo. V mešalno skledo damo maslo in sladkor ter mešamo, da se zmes speni. Drugo za drugim nato med mešanjem dodamo jajca, vsakokrat dobro razmešamo, preden dodamo naslednje jajce. Dodamo in primešamo moko, presejano s pecilnim praškom, in mlete mandlje. Primešamo mleko, vaniljev sladkor in mandljevo aromo. Nato primešamo 100 g na drobno sesekljane čokolade. Polovico testa damo v pripravljen pekač. Na vrh potresemo polovico češenj. Prekrijemo s preostankom testa, na vrh pa potresemo preostanek češenj. Postavimo v vročo pečico in pečemo 1 uro in 10 minut oziroma toliko časa, da je zobotrebec, s katerim prebodemo testo, čist, ko ga izvlečemo. Kolač naj se 10 minut ohlaja v pekaču, nato ga preložimo na rešetkast podstavek in pustimo, da se ohladi. Preostalo čokolado stalimo v kozici na šibkem ognju, z njo pokapljamo kolač in ga potresemo s prepraženimi mandljevimi lističi.

Nasvet: Kolač lahko spečemo tudi v tortnem modelu s premerom 22 cm. Namesto da v model zlagamo sestavine v plasteh, lahko sesekljane češnje pomešamo s testom in vse skupaj naložimo v model.

k_sirova_torta.jpg
Sirova torta
Revija Zarja

Sirova torta s češnjami

Za 8 kosov

Priprava: 30 minut

Pečenje: 50 minut

Sestavine: za podlago: 200 g krhkih maslenih piškotov * 50 g staljenega masla; * za nadev: 600 g kremnega sirčka * 1 vaniljin sladkor * 175 g sladkorja * 2 žlici moke * 2 jajci; * za okrasitev: 400 g izkoščičenih češenj * 50 g sladkorja.

Priprava: Pečico ogrejemo na 160 stopinj. Tortni model s premerom 22 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Piškote damo v sekljalnik in zmeljemo v fine drobtine. Dodamo staljeno maslo in ponovno vključimo sekljalnik, toliko, da nastane gladka in enotna zmes. Zmes porazdelimo in pritisnemo na dno tortnega modela. V skledi gladko razmešamo sirček, sladkor in vaniljin sladkor. Dodamo moko in jajci ter vse dobro premešamo – lahko ročno, lahko z električnim ročnim mešalnikom. Zmes nalijemo na piškotno podlago v tortnem modelu. Površino poravnamo s hrbtno stranjo žlice. Model postavimo v pečico, torto pečemo približno 1 uro, da je čvrsta in na robu rjavkasta. Pustimo, da se ohladi, nato jo damo še v hladilnik, da je zares hladna. Medtem ko se torta hladi, stresemo v ponev sladkor in ga segrevamo na močnem ognju, da karamelizira. Dodamo izkoščičene češnje, premešamo, da se obdajo s karamelom, nato pa jih kuhamo od 3 do 4 minute, da postanejo lepljive in izpustijo sok, vendar še ohranijo obliko. Počakamo, da se ohladijo, poberemo jih iz ponve, sok pa odcedimo in vrnemo v ponev. Na močnem ognju segrevamo, da sok povre in se zgosti v sirup. Pustimo, da se ohladi. Torto vzamemo iz modela, jo preložimo na krožnik in pustimo pol ure na sobni temperaturi. Tik preden postrežemo s sladico, naložimo na torto češnje, jih prelijemo s sirupom, nato pa torto razrežemo.

k_cesnjeva_kupa.jpg
Češnjeva kupa
Shutterstock

Češnjeva kupa črni gozdiček

Za 6 kozarcev

Priprava: 70 minut

Sestavine: za biskvit: 60 g jedilne čokolade * 50 g moke * 50 g mletih mandljev * 1 žlica jedilnega škroba * pol pecilnega praška * 3 jajca * 90 g sladkorja * maslo za model; * za kompot: 1 kg izkoščičenih češenj ali višenj * 500 g želirnega sladkorja * sok pol limone * 4 žlice češnjevega žganja; * za kremo: 500 g sirčka maskarpone * 125 ml mleka * 1 žlička sladkorja * 1 dl močne črne kave * 4 cl češnjevega žganja; * za potresanje: 1 žlica kakava.

Priprava: Spečemo biskvit. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Čokolado na drobno sesekljamo ali naribamo. Pomešamo jo z moko, mandlji, jedilnim škrobom in pecilnim praškom. V skledi penasto stepemo rumenjake, 4 žlice tople vode in sladkor. V drugi posodi stepemo beljake v sneg. Sneg umešamo med rumenjake, na vrh damo mešanico moke in sestavin, nato pa vse skupaj previdno premešamo. Testo namažemo na model(28 x 32 cm), prekrit s papirjem za peko. Pečemo v vroči pečici od 25 do 30 minut. Takoj vzamemo papir in pečeni biskvit s pekača ter pustimo, da se ohladi. Skuhamo kompot. V široko ponev damo 1,5 dl vode. Pristavimo, da zavre, dodamo izkoščičene češnje in jih kuhamo 15 minut. Vmes nekajkrat premešamo. Ko se češnje že mehčajo, dodamo sladkor, premešamo, da se razpusti, nato pa dodamo limonin sok in žganje. Pustimo, da vse skupaj ponovno zavre, in kuhamo še 15 minut. Sok naj bo sirupast, gladek in temno rdeče barve. Pripravimo kremo: zmešamo maskarpone, mleko in sladkor. Zmešamo tudi kavo in žganje. Biskvit narežemo na kockice. Približno polovico kock porazdelimo na dno kozarcev, pokapljamo jih s kavo. Na vrh naložimo plast gostega češnjevega kompota, na kompot pa plast kreme. Sledi spet plast biskvita, ki ga pokapljamo s kavo, in plast kreme. Potresemo s kakavom (ali z nastrgano temno čokolado) ter postavimo pokrite kozarce za najmanj 2 uri v hladilnik. Preden postrežemo s sladico, okrasimo kozarce s svežimi češnjami na pecljih.

Nasvet: Sladico lahko pripravimo tudi drugače: biskvit prerežemo na polovico. Eno polovico položimo na pladenj, pokapljamo s kavo, obložimo s češnjevim kompotom in kremo, pokrijemo z drugo polovico biskvita in tako naprej. Biskvitno zloženko postavimo pokrito v hladilnik, da se okusi prepojijo, nato jo potresemo s čokolado, okrasimo s češnjami, razrežemo in postrežemo.

k_torta_pavlova.jpg
Torta Pavlova
Revija Zarja

Torta Pavlova s češnjami

Za 12 kosov

Priprava: 120 minut

Sestavine: za beljakovo osnovo: 6 beljakov * ščepec soli * 2 žlički limoninega soka * 400 g sladkorja * 4 žličke jedilnega škroba; * za nadev: 400 g izkoščičenih češenj (ali višenj) * 1 žlica sladkorja * ščepec mletega cimeta * 1,5 žlice jedilnega škroba * 250 ml sladke smetane * 1 vaniljev sladkor * 250 g sirčka maskarpone; * za okrasitev: nekaj češenj s peclji.

Priprava: Pečico ogrejemo na 120 stopinj. (Ventilacijska pečica ni primerna.) V široki skledi stepamo beljake in sol. Dodamo tudi limonin sok. Ko postaja sneg gost, začnemo med stepanjem počasi vsipati sladkor. Ko ni več čutiti sladkornih zrnc v snegu in je sneg sijoč in trd, presejemo nanj jedilni škrob in rahlo premešamo. Pekač prekrijemo s papirjem za peko, na papir narišemo krog s premerom 24 cm. Na krog namažemo plast sladkega snega (približno polovico snega). Preostali sneg naložimo z žlico na rob kroga, da nastane višji rob. Sneg oblikujemo, da je obroč lepo valovit. Pekač postavimo v pečico. Pri priprtih vratcih (vmes vstavimo držaj lesene kuhalnice) sušimo sladki sneg od 90 do 120 minut. Če začne rjaveti, ga prekrijemo s kosom papirja. Pečico izklopimo, sladki sneg pa pustimo v njej toliko časa (lahko čez noč), da se presuši in ohladi. Primerno pečen je takrat, ko je zunaj krhek, v notranjosti pa še rahlo vlažen in ko ga zlahka odluščimo s papirja. Nadev pripravimo, šele malo preden postrežemo s sladico. V kozico damo izkoščičene češnje (višnje), sladkor, cimet in približno 4 žlice soka ali vode, da se sadje ne prime, ko ga počasi segrevamo. Počasi kuhamo, da se sadeži pregrejejo in nekoliko zmehčajo. Nato dodamo jedilni škrob, razmešan s 3 žlicami hladne vode. Premešamo in kuhamo še 1 minuto. Pustimo, da se sadje ohladi. Stepemo sladko smetano in jo odišavimo z vaniljevim sladkorjem. Razmešamo maskarpone in mu primešamo stepeno smetano. Obroč iz sladkega snega preložimo s pekača na krožnik. Na sredino v obroč naložimo kremo, na kremo porazdelimo češnje, na češnje spet plast kreme. Torto nazadnje okrasimo s svežimi češnjami s peclji.

k_cesnjev_drobljenec.jpg
Češnjev drobljenec
Revija Zarja

Češnjev drobljenec (crumble)

Za 12 modelčkov (ali 1 večji model)

Priprava: 30 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: za testo in drobtine: 200 g moke * 50 g mletih lešnikov * 140 g mrzlega masla (v koščkih) * 50 g sladkorja; * za nadev: 3 žlice malinovega džema * 500 g izkoščičenih češenj * 50 g sesekljanih lešnikov * 2 žlici rjavega sladkorja.

Priprava: Pečico ogrejemo na 190 stopinj. V sekljalniku zmešamo moko in lešnike, nato dodamo kosmiče mrzlega masla. Sesekljamo, da dobimo fine drobtine. Dodamo sladkor ter na hitro zavrtimo in premešamo. Odvzamemo 3 zvrhane žlice drobtin in jih shranimo posebej. V sekljalnik damo od 1 do 2 žlici mrzle vode in sekljamo še toliko časa, da se sestavine povežejo v čvrsto testo. Testo damo na pomokano delovno površino, na hitro ga pregnetemo. Če je mehko, ga zavijemo v prozorno folijo in damo za 20 minut na hladno. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini. Če bomo pekli drobljenec v majhnih modelih (premer od 7 do 8 cm), izrežemo 12 krogov s premerom od 10 do 12 cm. (Namesto modelčkov lahko uporabimo tudi vdolbine pekača za mafine.) Z izrezanimi krogi testa obložimo modelčke. Ali pa spečemo drobljenec v modelu za pite običajne velikosti: v tem primeru obložimo dno in rob modela s primerno velikim krogom razvaljanega testa. V kozici segrejemo džem, da se razpusti, nato mu primešamo češnje. Porazdelimo jih v modelčke ali damo v model na testo. Prihranjenim drobtinam testa primešamo sesekljane lešnike in rjavi sladkor. Z mešanico potresemo češnje v modelčkih. Postavimo v pečico in pečemo od 25 do 30 minut, da so testo in drobtine rahlo rjavo zapečeni, češnje pa mehke. Pustimo, da se pecivo ohlaja v modelčkih 10 minut, nato previdno odluščimo tortice in jih zložimo na pladenj ali krožnike. Pecivo iz velikega pekača pa režemo in postrežemo kar iz pekača. Tekne mlačno ali ohlajeno.

k_cesnjev_klafuti.jpg
Češnjev klafuti
Revija Zarja

Češnjev klafuti (clafoutis)

Za 6 oseb

Priprava: 15 minut

Pečenje: 40 minut

Sestavine: 2 skodelici izkoščičenih češenj * 2 žlici mandljevih lističev * 3 jajca * 150 g sladkorja * 1 žlica rjavega sladkorja * 70 g moke * ščepec soli * 1 skodelica mleka * pol žličke mandljeve arome * 1 žlička vaniljeve arome * sladkor v prahu za posipanje.

Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. Z maslom namastimo model za narastke, vanj stresemo češnje, pomešane z mandljevimi lističi. V skledi umešamo jajca in sladkor, da se zmes speni in naraste. Dodamo sol in moko ter gladko razmešamo. Prilijemo mleko, dodamo mandljevo aromo (lahko jo nadomestimo z 2 žličkama mandljevega likerja) in vaniljevo aromo. Zlijemo na češnje in mandlje v modelu. Model postavimo v pečico in pečemo sladico od 35 do 45 minut. Površina naj bo zlato rjavo zapečena, sredina pa prepečena – zobotrebec, s katerim prebodemo testo, naj bo čist, ko ga izvlečemo. Če se sladica prehitro zapeče, jo med pečenjem ohlapno prekrijemo s kosom aluminijeve folije. Ko vzamemo sladico iz pečice, še ne bo popolnoma čvrsta, kar pa je v redu. Pekač postavimo na rešetkast podstavek, da se sladica ohladi. Pri tem se bo nekoliko sesedla in zato učvrstila. Mlačno potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Preberite tudi: Kako zamenjamo živila, ki jih nimamo. Kliknite TUKAJ!