kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kokos - moč narave v najlepši obliki - za telo in dušo

Tina Lucu, 19.02.2020 18:00:59

Kokos oziroma kokosov oreh vsebuje pravo bogastvo hranilnih snovi, vlaknin, vitaminov in mineralov. Njegova moč se skriva tako v vodi, maščobi kot tudi v moki. Za otočane, ki živijo ob Pacifiku, velja kokosovo olje za zdravilo vseh bolezni. Kokosova palma je tako visoko cenjena, kot vir prehrane in kot zdravilo, da jo imenujemo tudi drevo življenja.

Delite na:
Kokos - moč narave v najlepši obliki - za telo in dušo
kokos Profimedia

Pravi »naravni talent«

V tropskih krajih kokosovo palmo imenujejo tudi drevo življenja. Kajti rastlina je res prava umetnica preživetja - s hranili siromašna peščena tla, slana voda in visoka vročina ji enostavno ne morejo do živega. Njene veje in listi lepo lebdijo nad morjem, palme pa se zelo trdno vrastejo v tla. Na plažah so velikansko darilo narave. Ljudje ob ekvatorju uporabijo vse dele kokosove palme - strehe prekrijejo z njenimi listi, les pa uporabijo za trdoživ gradbeni material. Brez kokosa si tudi ni moč predstavljati karibske in azijske kuhinje - mleko poskrbi za tipično eksotični pridih jedi.

Pri nakupu kokosovega olja bodite pozorni na oznako »naraven« in »hladno iztisnjeno« - tako boste lahko prepričani, da ni rafinirano in da ni izgubilo dobrodejnega učinka.

Kokosov sladkor je dobra alternativa siceršnjemu sladkorju, ker vsebuje številne mineralne snovi in mikroelemente. Kokosovo vodo že lahko dobite v tetrapakih v vseh bolje založenih trgovinah. Voda je izotonična, kar pomeni, da hitro in za kar nekaj časa napolni vodne rezervoarje telesa. Optimalna je za pitje po športni dejavnosti.

Odpiranje kokosa

Prvi korak: za prestrezanje slastne vode izkoristite eno od treh vdrtin na plodu - ena od njih je mehkejša in vanjo boste lahko brez težav z ostrim predmetom izvrtali luknjo ter izlili vodo. Drugi korak: za prepolovitev kokosovega oreha z ostrim delom kladiva previdno potrkajte po »ekvatorju« sadeža. Ko boste naokoli, se bo razprl sam od sebe.

Slab glas

V mnogih zahodnih deželah so kar nekaj časa demonizirali plod palme. Vzrok: 100 g kokosa vsebuje 33 gramov maščobe. Od tega je 30 gramov nasičenih maščob, za katere se je dolgo časa domnevalo, da zvišujejo ravni holesterola in povzročajo bolezni srca in ožilja.

Kuhanje s kokosom

Nove študije pa dokazujejo, da posamezne nasičene maščobne kisline v telesu opravljajo pomembne biološke funkcije. Kokosov oreh denimo zaradi lavrinske kisline deluje antibakterijsko. Ta maščobna kislina prodre skozi celično steno in uniči povzročitelje bolezni. Kokos lahko tudi podpira naš imunski sistem. Zato je priporočljivo, da izdelki, kot sta denimo kokosovo mleko in olje, postanejo stalnica v kuhinji.

kokos
kokos
Profimedia

 Lepotni skrivni nasvet

Kokos ni vsestransko uporaben le v kuhinji, ampak je pravi čudež tudi v kozmetiki. Mnoge ženske prisegajo na kokosovo olje proti suhi koži, razpokanim ustnicam in kot kuro pri krhkih in lomljivih laseh. Nanesemo ga lahko tudi na rano, da se hitreje zaceli. Poleg tega je tudi naravno sredstvo za odstranjevanje ličil. Olje nanesete na vato in si nežno obrišete obraz in predel okoli oči. In tako bo karibski občutek pri vas vztrajal vse leto.

kokos
kokos
Profimedia

Karibski domači lepotni pripomočki

1 Za več vlage: kura pomaga suhim lasem. (Swiss O-Par, približno 2,50 evra)

2 Hladi s kokosom: če vas še kje ujame močno sonce - losjon za po sončenju. (Sundance, 20 ml, približno 2 evra)

3 Nežno neguje: Dove obljublja čisto razvajanje v kopeli. (250 ml, približno 2,50 evra)

4 Odmerek svežine: limetino pršilo s kokosom deluje blagodejno na celotno telo. (M. Asam, 150 ml, približno 13 evrov)

kokos
kokos
Profimedia

Kokosove sladoledne praline z mandlji

Sestavine (za približno 20 kosov): 300 g sesekljanih mandljev, 2 stroka vanilje, 150 ml mleka, 200 ml kokosovega mleka, 200 g praška za sladoled (za pripravo z mlekom), 200 g kokosove moke

Priprava:

1. Mandlje lahno popražite v ponvi na srednji temperaturi in jih pustite, da se ohladijo. Postrgajte sredico stroka vanilje.

2. V visoko posodo za mešanje (približno 1,5 l) vlijte mleko in kokosovo mleko. Dodajte prašek za sladoled in vse skupaj z ročnim mešalnikom stepajte približno 1 minuto na najnižji stopnji in še približno 2 minuti na najvišji stopnji, da dobite kremno zmes.

3. Primešajte sredico stroka vanilje in pražene mandlje.

4. Sladoledno maso prelijte v posodico za zamrzovanje, jo zaprite in za 5 do 8 ur postavite v zamrzovalnik na -18 stopinj.

5. Iz sladoledne mase oblikujte kroglice, jih povaljajte v kokosovi moki in jih postrezite v majhnih papirnatih modelčkih za mafine.

kokos
kokos
Profimedia

Smuti s kokosom

Sestavine: 150 g jogurta, 200 ml kokosovega mleka, 300 ml ananasovega soka, 4 cl kokosovega sirupa

Priprava:

1. Vse sestavine denite v visoko posodo in jih pretlačite s paličnim mešalnikom ali pa ukašite v blenderju. Mešanico za 1 uro postavite v hladilnik.

2. Smuti prelijte v kozarce in jih okrasite z ananasom.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 3, 17.1.2020