Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kocke Emona

M. O. Ž., Zarja, 27.11.2018 16:01:09

Kocke Emona so poleg vsega dobrega polne nostalgije za starimi časi. Nekakšen »vintage« posladek, ki nikoli ni zares prišel iz mode, a smo ga vseeno malce zanemarili in za nekaj časa umaknili s seznama sladkih grehov, vendar te tradicionalne meščanske sladice še zdaleč ni povozil čas.

Delite na:
Kocke Emona
Kocke Emona Tomo Jeseničnik

Nanjo so nas spet spomnili na nedavni otvoritvi novih slaščičarskih delavnic v Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana, kjer se dijaki učijo tudi izdelave sladic tradicionalne meščanske kuhinje. Kakšno turobno sobotno popoldne jih velja posnemati in preskusiti recept, ki je, mimogrede, zapisan tudi v knjigi KRUHarije&CUKRnije.

Preberite tudi: Pečena jabolka z marcipanom.

Za pekač velikosti 36 cm × 56 cm

Priprava: 45 minut

Pečenje: 45 minut

Sestavine:

Za orehovo testo: 1 kg mletih orehov, 1 kg kristalnega sladkorja, 200 ml beljakov, 30 g moke; za vaniljevo kremo: 350 g sladkorja, 250 g vaniljevega pudinga, 1500 ml mleka, 250 g jajc, rum, 50 g nasekljanih praženih orehov, 600 g maslene kreme; za čokoladni obliv: 1000 g jedilne čokolade, 500 g rastlinske maščobe.

Priprava: Mlete orehe, sladkor in beljake premešamo, dodamo moko in zgnetemo v testo. Ne gnetemo predolgo. Testo razdelimo na tri enake dele. Vse tri dele testa razvaljamo v velikosti pekača.  Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Plast testa položimo na pekač in jo prebodemo z vilicami. Pečemo pri 180 ˚C 15 minut. Enako ponovimo s preostalim testom. Za vaniljevo kremo segrevamo mleko. Ko je mlačno, ga nekaj odvzamemo, preostalo zavremo. Zmešamo sladkor, puding, jajca in malo mlačnega mleka ter zlijemo v vrelo mleko. Kuhamo dve minuti. Puding ohladimo, stepemo, da penasto naraste, nato mu dodamo pražene orehe, malo ruma in masleno kremo. Prvo plast pečenega testa damo na dno pekača in nanjo namažemo polovico kreme. Na to položimo drugo plast testa in jo nadevamo s preostalo kremo. Nanjo položimo zadnjo plast pečenega testa. Kocke pustimo čez noč, da se zmehčajo. Sestavine za obliv stopimo nad soparo in prelijemo prek pečenega testa. Ko se preliv ohladi, narežemo kocke.

Objavljeno v reviji Zarja št. 47, 20. 11. 2018.