kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ko po vinogradih odmeva vriskanje

Marjana Vovk, 23.10.2019 11:00:00

Čudovito jutro na Vinjem Vrhu, vinogradov polnem naselju nad dolino Krke, v neposredni bližini Otočca. Sonce je obsijalo zrele grozde, na katerih se kot biseri svetijo rosne kapljice, in ropot velikega klopotca pozdravlja gruče ljudi, ki se zbirajo na sicer precej mirnem hribu, posejanem s prikupnimi zidanicami. Sončna sobota je kot naročena za trgatev!

Delite na:
Ko po vinogradih odmeva vriskanje
Grozdje je zrelo in čaka na obiralce. Marjana Vovk

Kar malce slavnostnega pridiha in nekakšnega sladkega pričakovanja je v zraku, trgatev je za vinogradnike pač velik praznik.

Na posestvu Tomšič je vse pripravljeno za veliki dogodek in gospodar Jože s stiskom roke in šilcem kratkega pozdravlja trgače, ki počasi kapljajo z vseh koncev Slovenije - sorodniki, prijatelji in znanci, ki z veseljem poprimejo za delo, se družijo, poveselijo in dan preživijo v naravi, med bogato obloženimi vinskimi trtami. Letošnja letina je bila še kar radodarna, ugotavlja gospodar, samo sladkorja imajo grozdne jagode malo premalo. A nič hudega, vseeno bo iz njih nastal dober cviček, znamenito dolenjsko vino, eno od le dveh na svetu, pridelanih iz rdečih in belih sort grozdja (žametna črnina, morda frankinja, kraljevina, laški rizling).

trgatev1.JPG
Vinji vrh s cerkvijo sv. Janeza in vinogradi
Marjana Vovk

trgatev6.JPG
Trgači ne smejo biti žejni!
Marjana Vovk


Po obilnem zajtrku (na prazen želodec se pač ne da delati, pa tudi spodobi se ne) se druščina oboroži s škarjami in zabojčki ter se odpravi v strme vinograde. Vsi so dobre volje in z veseljem režejo težke grozde, jih čistijo in odlagajo v zabojčke, ki jih, ko so polni, gospodar ali njegov sin z malim traktorjem (brent danes marsikje ni več, saj je nekoč težko delo že precej olajšano in mehanizirano) odvažata do kleti domače zidanice, kjer že glasno brni mlin za grozdje (pecljalnik). Pod njim se v orjaški kadi pridno nabira zmleto grozdje, ki bo tam tudi nekaj dni ostalo (maceracija), preden bo nato šlo v stiskalnico, iz katere bo pritekel sok, ki se bo v nekaj dneh spremenil v mošt, ta pa bo na martinovo postal vino. Ja, vinogradnike čaka še kar nekaj dela tudi po tem, ko bodo trgači za en dan že zdavnaj odšli domov.

trgatev8.JPG
Cviček, dolenjska »žlahtna kapljica«.
Marjana Vovk

trgatev3.JPG
grozd
Marjana Vovk

trgatev10.JPG
Klopotec je za letos opravil svoje delo.
Marjana Vovk


Nabiralci veselo klepetajo in se glasno smejijo, vmes pa po hribih od vinograda do vinograda odmevajo vriski: »Ju-ju-juhuhu!« Prikupna stara navada, ki očitno še ni pozabljena. Tako kot ostaja zapoved gostoljubja, da se obiralcem vmes večkrat prinese piti - najbolje kar špricer iz domačega cvička! Vsak z veseljem izprazni ponujeno kupico in se nato takoj vrne na delo.

trgatev5.JPG
Brente je nadomestil mali traktor.
Marjana Vovk

Veliko pridnih rok obere prvi vinograd, a po kratkem oddihu in okrepčilu z domačim sadnim pecivom se je treba podati na drugo stran v drugi vinograd. Vnema ni nič manjša, nasmehi so še vedno na obrazih, glasen vrisk ali dva in že se spet pridno obira. Vrste se praznijo ena za drugo, čutita se sproščeno vzdušje in prijetna utrujenost, ko je pobran še zadnji dragoceni grozd in trgači lahko sedejo za bogato obloženo mizo na vrhu klanca z neverjetnim pogledom vse tja do Gorjancev na eni strani ter Kuma in Kamniško-Savinjskih Alp na drugi. Po delu je čas za piknik in zabavo, vriskanje zamenja glasba, tudi kakšna živa harmonika odmeva izpred katere od zidanic.

trgatev4.JPG
Trgači so se zagrizli v strmino in se pridno lotili dela.
Marjana Vovk

trgatev7.JPG
Grozdje gre takoj v pecljalnik in se zmelje.
Marjana Vovk

trgatev9.JPG
Po opravljenem delu je čas za obilno kosilo.
Marjana Vovk

Nekje se utrujeni trgači kmalu odpravijo domov, drugje veselje traja še dolgo v noč. Klopotci so za letos utihnili, Vinji Vrh se je zopet pogreznil v običajni mir, a vinogradniškega slavja še ni konec - nadaljuje se na martinovo!

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 41, 4.10.2019