Klasika po novem: korenčkove palačinke s cikorijo v solati
Kuhanje nam zaposluje misli že kakšen dan ali vsaj nekaj ur prej, preden stopimo za štedilnik. Razmišljamo o jedeh, ki bi jih lahko pripravili z ne preveč truda in predvsem v najkrajšem času. Danes zato pripravljamo palačinke.
Korenčkove palačinke s cikorijo v solati
Sestavine za 12 majhnih palačink:
250 g korenja
80 g bučnih semen
3 jajca
1 ščepec soli
250 g sojinega jogurta
1 žlička karija v prahu
4 zvrhane žlice moke
4 žlice olivnega olja
Za solato:
250 g cikorije
100 g rukole
1 hruška
4 žlice bučnega olja
2 žlici balzamičnega kisa
2 žlici pomarančnega soka
sol, poper
Priprava:
1. Cikorijo razpolovimo in odstranimo trdi koren. Liste narežemo na trakove. Rukolo operemo. Hruško razpolovimo, ji odstranimo pečke in jo narežemo na krhlje.
2. Bučno olje, balzamični kis, pomarančni sok, sol in poper zmešamo v preliv.
3. Ločimo rumenjake od beljakov in te stepemo v sneg. Solimo.
4. Korenje nastrgamo ter zmešamo z jogurtom, karijem, moko in rumenjaki. Previdno vmešamo sneg im bučna semena.
5. V ponvi segrejemo olje in spečemo 12 palačink. Postrežemo jih s solato.
Poznate cikorijo?
Cikorija raste ob poljskih poteh in spominja na regrat. Iz nje so vzgojili številne vrste radiča. Njene korenine so včasih mleli in uporabili za kavni nadomestek. Zeleni del rahlo greni, a ga lahko surovega pripravimo kot solato, uporabimo v juhah ali jedeh namesto blitve.