ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

ana maria mitic 12 Svet24.si

Ana Maria Mitič bi se zabavala ob zaprepadenih ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

d32_scurkinaseljeoba Svet24.si

Stanovalci so ščurke našli pod kuhinjskimi ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Kdaj je ravno prav zrelo?

Miša Pušenjak/KL, 11.07.2020 11:00:46

★★★ ROŽE IN VRT/ZELENI RAJ ★★★

Delite na:
Kdaj je ravno prav zrelo?
Zrela lubenica ima na mestu, kjer se dotika tal, rumeno obarvano kožo, vitica ob plodu pa je povsem suha. Shutterstock

Ko so rastline ravno prav zrele, imajo najbolj optimalno vsebnost koristnih sestavin in tako lahko le, če jih poberemo ob pravem času, res izkoristimo njihov polni potencial zase. Če jih pospravimo prehitro, je koristnih hranil veliko manj, včasih celo nič, če jih bomo nabrali prepozno, pa bodo dragocena hranila pogosto že razpadla, ali pa jih bo rastlina porabila za svoje potrebe – za cvetenje, razvoj semena, rezervno hrano v koreninah … Tudi ko se odločimo, da bomo pridelek vlagali, zmrzovali ali sušili, je nujno, da za ta namen izberemo primerno zrel pridelek, saj se tudi v postopkih nekatere sestavine izgubijo, izhlapijo, razgradijo … Zato velja osnovno pravilo, da rastline predvsem za shranjevanje vedno poberemo v njihovi polni zrelosti. Vlagamo, sušimo in zamrzujemo vedno sveže pobran pridelek. Zato je najbolje, da vsak dan naberete res samo toliko, kolikor boste tudi vložili, posušili ali zamrznili. Včasih lahko izgubimo veliko tudi s tem, da pospravljamo nepravilno, mogoče tudi v nepravem delu dneva.

17f31021ad84df2165f8ed7eb43bd78f.jpeg

Lubenice in melone 

Že v trgovini zelo težko ocenimo, ali je lubenica res zrela, kaj pa na gredici? V resnici ni tako zelo težko, pravzaprav je zrelost lubenic zelo preprosto ugotoviti, saj obstajata dva izrazita kazalnika zrelosti. Prvi je barva plodu na mestu, kjer leži na zemlji. Na tem stičišču je lupina dolgo svetla, bela, ko pa plod dozori, se spremeni v rumeno barvo. Potem poglejte še vitico, ki je na steblu tik ob plodu – ta mora biti suha. Ko preverimo to dvoje, lahko poskusimo še s trkanjem in iskanjem primerno votlega zvoka. Vsi pa vemo, da je samo zrela lubenica, taka, ki lepo doni, res sladka, pa tudi aromatična, okusna. Zato naj se vam ne mudi s trganjem plodu. Seveda pa je prezrel plod v nevarnosti, da bo počil, ko ga odtrgate. Raje ga v pravem času spravite v hladen in povsem temen prostor, najbolje hladilnik, če imate dovolj velikega.

Zrelost melon je nekoliko težje določiti. Prav tako bi se ob zrelosti morala posušiti vitica ob plodu, a se žal to ne zgodi res vedno. Ko je melona zrela, plod tudi malce spremeni barvo in postane nekoliko mehkejši. A vse to so le majhne spremembe. Najbolj zanesljivo je verjetno preverjati z nosom – ko je melona zrela, plod lepo zadiši. Žal ga je pri tleh na gredicah malce težje vohati in ravno zato pri melonah pri odločanju o zrelosti res veliko pomenijo predvsem izkušnje.

c61ea6ec1b7125e84db2633a9e76216b.jpeg

Bučke, kumare in buče

Pri bučkah in kumarah si je dobro zapomniti, da je najpomembnejše to, da jih pobiramo redno in sproti. Če pustimo, da nam plodovi prerastejo in začnejo prezorevati, samo spremenijo barvo in rastlina bo naredila počitek. Ne bo več oblikovala ženskih cvetov, zato ne bo plodov. Prav tako lahko že oblikovane plodiče zavrže ali pa se ti posušijo.

Ker ravno omenjam sušenje plodičev, naj povem, da se to v zadnjih letih redno dogaja pri kumaricah. Vzrok je v tem, da novejše sorte preprosto prehitro zacvetijo in dobijo prve plodove. Koreninski sistem še ni dovolj močan, zato se rastlina v peti ali šesti etaži utrudi in si vzame premor. V tem času se intenzivno obnavlja koreninski sistem, plodiči pa se zato sušijo.

Da bi to preprečili, bi bilo treba prve plodove (dva ali tri) odtrgati. To je res trd oreh, saj so ravno prvi plodovi, ki jih nestrpno čakamo, navadno najbolj zaželeni in jih zato res ne želimo zavreči. Alternativa je, da redno odstranjujemo stranke poganjke vse do 1,5 m višine. Torej naj bodo do te višine rastline samo z enim vrhom, tako kakor je tudi paradižnik. Rastline ves čas krepite s pripravki, ki vsebujejo morske alge, ali pa s čajem iz cvetov ognjiča ali regrata. Redno namakanje pa tudi zastirka bosta veliko pripomogla k ustreznemu razvoju korenin, s tem pa tudi k zmanjšanju tega nezaželenega pojava.

Če se vam je letos dogajalo, da so bučke, pa tudi buče v juniju cvetele, niso pa imele plodov, vedite, da gre za posledico prenizkih majskih temperatur. Zato so rastline na začetku delale samo moške cvetove, ki pa seveda nimajo plodov. Buče so zrele, ko povsem oblikujejo pravo barvo, torej postanejo rumenkaste, živo oranžne … Če vremenske razmere dopuščajo, jih lahko pobirate sproti za kuhinjo, druge pa jeseni, ko se listje skoraj posuši.

In kako veste, kdaj so najbolj prav zreli krompir, paprika, paradižnik?

Odgovor najdete v ★★★ ROŽE IN VRT/ZELENI RAJ ★★★

f1c4d28d43055c5ab4de155f125fc950.jpeg