Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kako zajtrkujejo po svetu?

J. K., Zarja, 18.05.2018 16:01:43

Si predstavljate zajtrk s pikantno juho namesto kruha z maslom? Nekoliko neobičajno za naš okus. A navade so različne. Poglejmo, kako svoj dan začenjajo ljudje na različnih koncih sveta. Za radovedne, ki bi radi poskusili, prilagamo tri zanimive recepte.

Delite na:
Kako zajtrkujejo po svetu?
Švedski zajtrk Revija Zarja

Zdi se nam, da že v najožjem okolju zajtrkujemo zelo različno – marmeladni kruh in čaj, kosmiči in jogurt, kava in rogljič, siri in jajca … A dalj ko gremo, več presenečenj nas čaka. Ponekod zajtrkujejo juho, drugod konzervirano meso, nekateri pa kar dvakrat … Sprehodimo se med mizami, pogrnjenimi za zajtrk, in se čudimo ter hkrati navdihujmo z novimi idejami.

zajtrki sveta angleski zajtrk.jpg
Angleški zajtrk
Revija Zarja

Od nekvašenega kruha do klobasic – zajtrki so lahko zelo različni

V Turčiji zajtrkujejo značilni nekvašeni kruh, ki je polnjen s paradižnikom, papriko, olivami, kumarami ter kozjim sirom. Zraven spadajo še umešano jajce, česnova klobasa ter zavitki jufka.

V Veliki Britaniji začnejo dan s svojim znamenitim angleškim zajtrkom: popečen kruh, slanina, pečen fižol in klobasice so osnova, Angleži pa lahko svoj zajtrk obogatijo tudi s prilogami: šampinjoni, pečeni paradižniki.

Na Havajih je na voljo veliko svežega sadja, ki domačinom zagotavlja zdrav začetek dneva: mango, papaja, guava in ananas se najpogosteje znajdejo na krožniku Havajcev, ko ti zajtrkujejo. Tipičen za Havaje je njihov bananov kruh ali jed loco moco: k porciji riža postrežejo mleto meso, od dve do tri jajca na oko, prelijejo z rjavo omako ter potresejo s čebulo.

zajtrki sveta turski zajtrk.jpg
Turški zajtrk
Revija Zarja

Na Švedskem radi zajtrkujejo kuhano kašo iz ovsenih kosmičev z dodanim sadjem ter prelito z mlekom, ki se imenuje havregrynsgröt. Zraven si postrežejo še s smörsgåsar: hrustljavi prepečenec s slanim maslom, obložen s salamo ali sirom. Nemalokrat izberejo še trdo kuhano jajce in kaviar ter neredko še heringe. Pijejo filmjölk: mlečni napitek, nekoliko morda podoben sirotki, z dodatkom cimeta in sladkorja.

Francozi radi zajtrkujejo preprosto in so zjutraj povsem zadovoljni z maslenim croissantom, rogljičkom z marmelado ali bageto s kamamberom. Zraven seveda spada velika skodelica kave z mlekom.

zajtrki sveta ameriski zajtrk.jpg
Ameriški zajtrk
Revija Zarja

Posebnost so Španci, ki zajtrkujejo kar dvakrat. Najprej je na vrsti manjši zajtrk, ki ga sestavlja predvsem tipičen španski churros, pomočen v tekočo čokolado. Pečena sladica, povaljana v sladkorju in cimetu je okusna, seveda pa tudi kalorična. Pozneje pride na vrsto drugi zajtrk, imenovan tudi bikini. To je sedvič, polnjen s šunko in sirom in popečen v krušni peči.

zajtrki sveta japonski zajtrk.jpg
Japonski zajtrk
Revija Zarja

Mehiška kuhinja slovi po jedeh z jajci, fižolu, čiliju in tortiljah, mehiškem koruznem kruhu oziroma palačinki. Te so polnjene s paradižnikom, čilijem, česnom, čebulo in mesom ali ribo. Sledi še porcija svežega sadja, sveže stisnjen pomarančni sok ter mehiška kava.

Japonci zajtrkujejo obilno. Juho miso s tofujem, algami in rižem, zelenjavo in fermentirana sojina zrna, imenovana nattō. In seveda tradicionalni zeleni čaj.

Amerika zjutraj diši po palačinkah, opečencu, mafinih, tudi koruznih kosmičih z mlekom in seveda – kavi.

zajtrki sveta francoski zajtrk.jpg
Francoski zajtrk
Revija Zarja

Havajski krepki zajtrk

Bananov kruh

Sestavine: 4 zelo zrele banane (pribl. 400 g), 80 ml navadnega olja s čim manj okusa, npr. sončničnega olja, 80 g sladkorja, 250 g moke (tip 405), 10 g pecilnega praška, ščepec cimeta, po želji še kšček vanilje v steblu ter 100 g čokolade

Priprava: Pečico segrejemo na 170 stopinj (185 stopinj zgornjega ali spodnjega gretja).

Banane zmečkamo skupaj z oljem in sladkorjem. Dodamo moko, pecilni prašek in cimet ter zgnetemo v testo. Po želji dodamo testu vaniljo, čisto na koncu pa vgnetemo še čokolado v koščkih.

Oblikujemo v kvadratasto obliko ter položimo v pekač ustrezne oblike. Pečemo približno 50 minut, po 30–40 minutah pa kruh pokrijemo z alufolijo, da ne bo počrnel.

zajtrki sveta bananin kruh.jpg
Havajski zajtrk
Revija Zarja

Jutranje sladkanje po špansko

Španski churros

Sestavine: 75 g masla, 250 ml vode, ščepec soli, 110 g moke, 3 jajca (velikost M), 1,5 l olja za cvrenje, 225 g sladkorja, 2 žlički cimeta, termometer

Sestavine za čokoladno pomačnico: 75 ml mleka, 100 ml sladke smetane, 150 g čokolade (70 % kakava)

Priprava: Maslo, vodo in sol skuhamo v kozici. S kuhalnico z luknjo na sredi vmešamo presejano moko. Izključimo grelno površino na štedilniku, posodo pa pustimo na vroči plošči. Mešamo, dokler se masa ne lepi od dna, na katerem pušča tanko belo plast. Testo damo v posodo, kjer bo nekaj časa mirovalo.

Testo, medtem ko se ohlaja, večkrat pregnetemo. Dodamo jajca ter mešamo s kuhalnico, dokler masa ni gladka.

V posodi za cvenje segrejemo olje na 175–180 stopinj.

Testo damo v vrečo z zvezdastim izrezom na koncu tulca ter naravnost v olje iztiskamo palčke, dolge približno 13 cm. Testo odrežemo z nožem. Churrose med cvrenjem v olju rahlo mešamo, pečemo pa jih približno 5 minut, da postanejo zlato rjavi.

Pečene churrose vzamemo iz olja ter jih položimo na vpojni papir, da se odcedi odvečna maščoba.

Zmešamo sladkor in cimet. Še vroče churrose povaljamo v tej mešanici ter jih pojemo še tople.

Priprava čokoladne pomačnice:

Mleko in smetano skuhamo v manjši kozici. Čokolado razlomimo na koščke, sesekljamo ter vmešamo v vročo mešanico mleka in smetane. Omako ohranjamo toplo z grelnikom, lahko podstavimo tudi svečke, ter jo občasno premešamo.

zajtrki sveta churros.jpg
Španski zajtrk
Revija Zarja

Zajtrk po japonsko

Juha miso s tofujem, algami in rižem

Sestavine: 5 g alg wakame, 150 g tofuja, manjši šopek azijskega drobnjaka, 1 l veganske jušne osnove dashi (na voljo kot instant prašek v specializiranih trgovinah), 2 žlici paste miso, sveže mlet sečuanski poper, 4 žličke sezamovega olja

Priprava: Alge prelijemo z vročo vodo in pustimo stati približno 10 minut. Odcedimo, popivnamo ter razrežemo na drobne koščke.

Tofu narežemo na koščke, drobnjak drobno sesekljamo.

Pripravimo jušno osnovo dashi, dodamo alge in tofu, zavremo, nato pa zmanjšamo ogenj.

Miso pasti dodamo nekaj vroče juhe ter jo zmešamo v gladko zmes, nato pa vmešamo v juho.

Po okusu dodamo poper, postrežemo pa v skodelicah. Potresemo z drobnjakom ter pokapljamo z oljem. Zraven se prilega riž basmati.

zajtrki sveta miso juha.jpg
Zajtrk po japonsko
Revija Zarja

Preberite tudi: Tako pripravljenega ananasa najbrž še niste jedli! Kliknite TUKAJ!