Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kako strežemo rujno kapljico

Zoran Franc, Novice Svet24, 10.11.2018 16:01:17

V času martinovega, ko se marsikje vrstijo slovesnosti ob krstu mladega vina, na mizi pa ne manjkajo perutnina, mlinci in rdeče zelje, ne sme manjkati niti mlada žlahtna kapljica, za katero pa ni vseeno, kako jo postrežemo.

Delite na:
Kako strežemo rujno kapljico
Kozarci za belo vino so visoki, spodaj širši, a pri ustju ožji, da zadržijo svežino vina. Dreamstime

Da se bo na ta stari poganski praznik, ob katerem so se predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in hkrati prosili za obilje v prihodnjem letu, iztekel karseda dobro, ni vseeno, kako postrežete mizo. Ker gre v prvi vrsti za praznik vina, tega postrezite tako, kot se spodobi – v pravem kozarcu. Preverite.

Preberite tudi: Ideja za martinovo.

Kozarci za rdeče vino

Kozarec za rdeče vino je večji, visok, z odprtim zgornjim delom. Razmerje med višino in širino je dva proti ena. V takem kozarcu postrežemo vsa rdeča vina, prav tako pa vsa macerirana vina, tudi bela. Ta oblika kozarca vinu omogoča, da je v stiku s steklom na večji površini kot pri drugih kozarcih, zato vsa kakovost vina lahko pride do izraza. Široko odprto ustje kozarca omogoča kroženje zraka po kozarcu, obenem pa zadrži vse žlahtne arome. V teh kozarcih strežemo vina, ki so ohlajena na temperaturo med 10 in 15 stopinjami Celzija. Vanje spadajo vsa starana vina in vina z bogatimi aromami, tanini in minerali.

kozarca in dekanter.jpg
Rdeče vino strežemo v večjih, visokih kozarcih, z odprtim zgornjim delom, da lahko kakovost pride do izraza.
Dreamstime

Kozarci za belo vino

Tudi ti kozarci so visoki, spodaj širši in pri ustju ožji. Oblika je narejena tako, da zadrži svežino vina in poudari delikatne arome svežih vin. V kozarcih strežemo vina, ki so ohlajena na temperaturo med 7 in 12 stopinjami Celzija. V njih strežemo vsa bela vina in tudi rdeča z visoko kislino (modri pinot, modra frankinja ...). Pogosto jih uporabljajo za strežbo penine, saj omogočajo dodajanje raznih aromatičnih dodatkov in dekoracij (limeta, limonin sok ...). Takšne kozarce lahko uporabimo za serviranje vin z visoko kislino, za sveža mlada vina, tudi mošt in različne mešane pijače z vinom (brizganec).

kozarca vina.jpg
Kultura pitja vina je način življenja ob vinu in z vinom. Je poznavanje, razumevanje, spoštovanje in čaščenje.
Dreamstime

Kozarci za vodo in sok

Ti kozarci so večji, enostavnejši, brez peclja. Praviloma se od dna proti vrhu počasi ožijo, a imajo odprto ustje. Uporabljamo jih za postrežbo vode in različnih sadnih sokov. Primerni so tudi za strežbo raznih brezalkoholnih mešanih pijač (smutijev, frapejev, limonad ...) pa tudi alkoholnih mešanih pijač (mojito, cuba libre …). Nihče pa vam ne bo zameril, če boste v tem kozarcu postregli tudi pivo.