mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Jesenske sadne sladice

Katja Kmet, Zarja, 01.10.2018 16:01:42

Jesen je bogata s sadjem. Sladkamo se z zrelimi slivami, obiramo jabolka, medimo hruške. Ko se nam zahoče še slajših okusov, pa si privoščimo katero od sočnih, zapeljivih sadnih sladic – in uživamo!

Delite na:
Jesenske sadne sladice
Slivova pita Revija Zarja

Slivova pita

Za 10 kosov

Priprava: 20 minut

Pečenje: 1 ura

Sestavine: 300 g moke * 3 žlice sladkorja * 3 žlice mletih lešnikov * sol * 180 g mrzlega masla * 5 žlic ledeno mrzle vode * 600 g sliv * 1 vrečka želirnega praška 2 : 1 (25 g) * 2 žlici ovsenih kosmičev * 1 žlička sladkorja v prahu.

Priprava: V mešalno posodo damo moko, 1 žlico sladkorja, mlete lešnike in ščep soli. Dodamo na kockice narezano mrzlo maslo in gnetemo, ali z ročnim mešalnikom ali s kuhinjskim strojčkom, da se sestavine sprimejo v majhne drobtine. Dodamo ledeno mrzlo vodo in gnetemo samo še toliko, da se vse skupaj sprime v testo. Testo oblikujemo v kepo, ki jo sploščimo in med dvema kosoma papirja za peko razvaljamo v 3 mm debel krog s premerom 30 cm. Za 30 minut damo testo v hladilnik. Medtem operemo slive in jih dobro odcedimo. Razpolovimo jih in izkoščičimo. Pomešamo jih s preostalim sladkorjem in praškom za želiranje. Namastimo tortni model s premerom 24 cm in ga obložimo z ohlajenim testom. Na robu testo rahlo pritisnemo, nekaj ga gleda čez rob. Testo na dnu potresemo z ovsenimi kosmiči. Na to podlago zložimo tesno skupaj slive s prerezano ploskvijo navzgor, tako da se delno prekrivajo kakor strešniki. Testo, ki gleda čez rob, zavihamo preko slivovega nadeva proti sredini. Model postavimo v ogreto pečico na rešetko, ki je na dnu pečice. Pito pečemo pri 200 stopinjah 1 uro. Pečeno pito vzamemo iz pečice, nekoliko naj se ohladi v modelu. Nato jo preložimo na krožnik, posujemo s sladkorjem v prahu in še mlačno postrežemo. Zraven se prilega stepena sladka smetana.

Preberite tudi: Čebulna pogača namesto pice. Kliknite TUKAJ! 

Jabolčni tiramisu v kozarcu

Za 6 oseb

Priprava: 40 minut

Sestavine: 1 kg kiselkastih jabolk * 1 bio limona * 3 žlice sladkorja * 1 cimetova palčka * 50 g mandljev * 4 žlice medu * 10 biskvitnih (otroških) piškotov * 1 dl sveže iztisnjenega pomarančnega soka * 2 žlici pomarančnega likerja * 250 g sirčka maskarpone * 250 g manj mastne skute * 2 žlici sladkorja * 1 vaniljin sladkor * 3 žličke kakava v prahu.

Priprava: Bio limono umijemo, obrišemo in z ostrim nožkom z nje olupimo 2 tanka trakova lupine. Limonin sok iztisnemo. Jabolka olupimo, razrežemo na krhlje, odstranimo peščišča, krhlje pa narežemo na 2 cm velike koščke. Koščke damo v kozico skupaj z limonino lupinico, 4 žlicami limonovega soka, 5 žlicami vode, 3 žlicami sladkorja in cimetovo palčko. Kozico pokrijemo in pristavimo, na blagem ognju dušimo jabolka 7 minut, da se zmehčajo. Odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladijo. Mandlje na grobo sesekljamo. Piškote nalomimo in zdrobimo na koščke. Pekač prekrijemo s kosom papirja za peko. V ponvi segrejemo 4 žlice medu, primešamo mandlje in jih pražimo na majhnem ognju minuto ali dve. Zmes mandljev in medu porazdelimo na papir za peko. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Zmešamo maskarpone, skuto, 2 žlici sladkorja in vaniljin sladkor. Prepraženo mešanico medu in mandljev nalomimo na hrustljave koščke. Maskarpone in skuto ponovno premešamo, tik preden napolnimo kozarce. Nato zlagamo v kozarce plasti skutne kreme, nadrobljenih piškotov in jabolk. Na vrhu naj bo skutna krema. Potresemo s kakavom in z nadrobljenimi medenimi mandlji ter postrežemo.

k jabolcni tiramisu v kozarcu.jpg
Jabolčni tiramisu v kozarcu
Revija Zarja

Hitra orehova pogača z jabolki

Za 12 kosov

Priprava: 25 minut

Pečenje: 55 minut

Sestavine: 1 kg jabolk * 4 žličke limonovega soka * 100 g mletih orehov * 125 g moke * 3 žličke pecilnega praška * 125 g sladkorja * 125 g masla * ščep soli * 1 žlička cimeta * 3 žličke bio limonine lupinice * 2 jajci * 5 žlic mleka.

Priprava: Jabolka olupimo in prerežemo na polovice. Peščišča izdolbemo, polovice pa z zaobljene strani pahljačasto zarežemo. Pokapljamo jih z limonovim sokom in pustimo, da počakajo. V skledi pomešamo orehe, moko in pecilni prašek. Dodamo sladkor, kosmiče masla, malo soli, cimet, limonino lupinico ter stepeni jajci z mlekom. Mešamo z električnim ročnim mešalnikom, najprej počasi, nato pa 2 minuti z največjo hitrostjo. Testo, ki ga dobimo, damo v tortni model (premer 26 cm), obložen s papirjem za peko. Poravnamo ga, nato pa v površino rahlo vtisnemo zarezane jabolčne polovice. Model damo v vročo pečico in pečemo pogačo pri 175 stopinjah na spodnji rešetki od 50 do 55 minut. Pustimo, da se ohladi v modelu. Potresemo jo s sladkorjem v prahu in postrežemo s stepeno sladko smetano.

k hitra orehova pogaca.jpg
Hitra orehova pogača z jabolki
Revija Zarja

Kremna slivova pogača

Za 14 kosov

Priprava: 60 minut

Sestavine: 80 g masla * 270 g maslenih (ali polnozrnatih ali mandljevih) piškotov * 800 g sliv * 400 g kisle smetane (lahko mileram ali creme fraiche) * 1 jajce * 50 g sladkorja * 1 žlica mleka * 3 kaplje arome grenkih mandljev * 1,5 žlice jedilnega škroba * 2 žlički sladkorja v prahu.

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Čez dno tortnega modela s premerom 20 cm napnemo papir za peko. V majhni ponvi razpustimo maslo. V sekljalniku zmeljemo 250 g piškotov (ali pa jih damo v papirnato vrečko in zdrobimo z valjarjem) v fine drobtine. Drobtine pomešamo s staljenim maslom – najbolje, da prilijemo maslo v sekljalnik in zmešamo, da se dobro poveže s piškotnimi drobtinami. Zmes damo v pripravljeni ***null***model, čvrsto jo s prsti pritisnemo, da nastane enakomerna plast. Model postavimo v vročo pečico in pečemo piškotno ploščo 10 minut. Slive razpolovimo in izkoščičimo. Z metlico pomešamo kislo smetano, jajce, sladkor, mleko, mandljevo aromo in jedilni škrob. Polovico te zmesi damo na pečeno piškotno ploščo v modelu. Na smetanovo plast zložimo slive. Na slive enakomerno porazdelimo preostanek smetanove zmesi. Model postavimo nazaj v pečico in pečemo pogačo na srednji rešetki še od 30 do 35 minut. Pogača naj se ohladi v modelu. Potresemo jo z drobtinami, narejenimi iz preostalih piškotov, in previdno preložimo na krožnik. Preden jo postrežemo, jo posujemo s sladkorjem v prahu.

k kremna slivova pogaca.jpg
Kremna slivova pogača
Revija Zarja

Rahla jabolčna pogača

Za 12 kosov

Priprava: 15 minut

Pečenje: 60 minut

Sestavine: 150 g masla * 150 g moke * 150 g sladkorja * 3 jajca * lupinica in sok pol limone * pol pecilnega praška * 750 g jabolk.

Priprava: Olupimo jabolka in jih razrežemo na četrtine. Peščišča odstranimo. Jabolka narežemo na tanke krhlje in pokapljamo z limono, da ne potemnijo. Penasto umešamo maslo in sladkor. Med mešanjem dodajamo drugo za drugim jajca. Naslednje jajce dodamo vsakokrat šele, ko se prejšnje dobro umeša s sestavinami. Na vrh presejemo moko s pecilnim praškom, dodamo tudi limonino lupinico. Premešamo. Testo damo v pomaščen tortni model. Na vrh testa na gosto zložimo jabolčne krhlje. Postavimo v vročo pečico in pečemo pri 160 stopinjah 1 uro.

k rahla jabolcna pogaca.jpg
Rahla jabolčna pogača
Revija Zarja

Jabolčna pita s srčki

Za 14 kosov

Priprava: 30 minut

Pečenje: 35 minut

Sestavine: 200 g zmehčanega masla * 150 g sladkorja * 1 vaniljin sladkor * sol * 1 jajce * 375 g moke * 700 g kiselkastih jabolk * 2 žlici limonovega soka * 80 g marelične marmelade.

Priprava: Z električnim mešalnikom na hitro umešamo maslo, sladkor, vaniljin sladkor in ščepec soli. Dodamo jajce in spet na hitro premešamo. Dodamo moko in jo na hitro vgnetemo. Z dvema tretjinama testa obložimo pomaščen model za pite (premer 26 cm), ki ima ločljivo dno. Preostalo testo sploščimo, zavijemo v folijo in damo na hladno. Jabolka olupimo, prepolovimo, odstranimo jim peščišče. Polovice narežemo na tanke polkrožne rezine, pokapljamo jih z limono in zložimo na testo v modelu. Prevremo marmelado in z njo premažemo jabolka. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Preostalo testo pregnetemo in razvaljamo na pomokani delovni površini. Z modelčkom izrežemo iz testa srčke ali druge like – lahko pa testo tudi samo natrgamo na neenakomerne krpice. Koščke testa porazdelimo na jabolka v modelu. Model postavimo v pečico in pečemo pito na spodnji rešetki od 30 do 35 minut. Ko se ohladi, jo razrežemo in postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.

k jabolcna pita s srcki.jpg
Jabolčna pita s srčki
Revija Zarja

Slivova pita z drobljenim testom

Za 6 oseb

Priprava: 10 minut

Pečenje: 50 minut

Sestavine: od 800 do 900 g sliv * 50 g svetlo rjavega sladkorja * od 1 do 2 žlici masla * od 1 do 2 žlici ruma (po želji) * 2 jabolki; * za drobljeno testo: 250 g moke * 150 g mrzlega masla * 80 g svetlo rjavega sladkorja * 80 g temno rjavega sladkorja (demerara) * 50 g mletih mandljev.

Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Sliv ne izkoščičimo, kar cele damo v kozico skupaj s sladkorjem, maslom in malo ruma ali vode. Počasi segrevamo, da začnejo slive izpuščati sok. Nato jih preložimo v nepregorno posodo. Primešamo jim olupljeni, na kockice narezani jabolki brez peščišč. Sestavine za drobljeno testo damo v multipraktik, malo solimo, nato pa na kratko sesekljamo, le toliko, da se začnejo sestavine sprijemati v drobtine. Če sekljamo predolgo, se bodo začele drobtine lepiti v debele grude. Če nimamo multipraktika, vtremo maslo in moko med prsti, da dobimo drobtine, nato primešamo še preostale sestavine. Z drobljenim testom potresemo slive v modelu. Postavimo v pečico in pečemo od 30 do 40 minut, toliko, da se drobljeno testo zlato rjavo zapeče. Vzamemo iz pečice in pustimo stati 15 minut, preden postrežemo s stepeno smetano ali vaniljevo kremo. Obvezno seveda pospremimo posladek s svarilom, da so v slivah koščice!

k slivova pita z drobljenim.jpg
Slivova pita z drobljenim testom
Revija Zarja

Dušene hruške s sladoledom

Za 6 oseb

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 6 zrelih hrušk * 1 limeta * 4 žlice sladkorja * 2 stroka vanilje * 6 žlic rjavega sladkorja * vaniljev sladoled.

Priprava: Limeto na tanko olupimo, iztisnemo ji sok. V kozici pristavimo pol litra vode, 4 žlice sladkorja, 2 razprta vaniljina stroka, limetin sok in lupinico. Pristavimo in kuhamo, da počasi vre in dobimo sirup. Hruške olupimo in prerežemo. Peclje jim pustimo, peščišča pa izdolbemo z žličko. Hruškine polovice položimo v sirup, v pokriti kozici jih dušimo 5 minut. Pustimo, da se ohladijo v sirupu. Ohlajene polovice hrušk previdno preložimo v ognjevarno posodo. Po želji jih lahko pahljačasto zarežemo, lahko pa pustimo cele. Potresemo jih z rjavim sladkorjem. Posodo postavimo pod gril ali v zelo vročo pečico, da sladkor karamelizira. Nekoliko ohlajene hruške naložimo na krožnike, dodamo kepico vaniljevega sladoleda in postrežemo s sirupom, s katerim si vsak osladi hruško po okusu.

Nasvet: Namesto sladoleda lahko k hruškam ponudimo tudi stepeno sladko smetano (200 g), ki jo odišavimo s cimetom in sladkamo po okusu.

k dusene hruske s sladoledom.jpg
Dušene hruške s sladoledom
Revija Zarja

Sočni kolač s hruškami

Za 8 oseb

Priprava: 15 minut

Pečenje: 45 minut

Sestavine: 200 g moke * 30 g jedilnega škroba (in 1,5 žlice posebej) * 1,5 žličke pecilnega praška * 150 g sladkorja * 3 jajca * 1 skodelica (200 g) sirčka maskarpone * 2,5 žlici rastlinskega olja * ščepec soli * 2 hruški.

Priprava: Pečico ogrejemo na 170 stopinj. Z maslom namastimo tortni model s premerom 24 cm. Hruški olupimo in očistimo peščišč. Eno hruško narežemo na kockice, drugo na tanke krhlje. V skledi penasto umešamo jajca in sladkor. Dodamo maskarpone in gladko razmešamo. V drugi skledi pomešamo moko, pecilni prašek, jedilni škrob in sol. Presejemo na umešamo jajčno zmes in nežno premešamo s kuhalnico. Dodamo olje in premešamo. Dodamo na kockice narezano hruško, premešamo in naložimo zmes v pripravljeni model. Na vrh zložimo rezine hruške. Potresemo z 2 žlicama sladkorja in postavimo v pečico. Kolač pečemo od 45 do 60 minut, najboljši je mlačen.