kris Svet24.si

FOTO: »Danes so mi spet pregledali kri in pravijo...

Baba Vanga Dobra karma

Baba Vanga: srhljiva napoved za 2020 in poslednja ...

soraja Svet24.si

FOTO: Soraja zapustila zaročenca in že buri ...

moški in ženska Svet24.si

Alarm: nam grozi kolaps sistema skrbi za ...

ženska Dobra karma

Energije od 6. do 12. decembra: norost v mislih in...

alma merklin Njena.si

Slovenska pevka delila prelepo nosečniško ...

ana-dolar Njena.si

Ana in Roman sta se ločila

Jennifer Aniston in njena dieta s postenjem 16 : 8

Tina Lucu, 01.12.2019 08:00:00

Dejstvo je, da si vse želimo žareti kot Jennifer Aniston, da ne govorimo, da o njeni postavi sanjajo pol mlajše ženske. Petdesetletna igralka je ves čas videti, kot da je ravnokar izstopila iz velnesa.

Delite na:
Jennifer Aniston in njena dieta s postenjem 16 : 8
Jennifer Aniston Profimedia

Očitno se igralka spozna na zdravo življenje in končno je nekaj skrivnosti zaupala tudi medijem. Za angleško revijo Radio Times, ko je dala reklamo za svoj novi šov na Apple TV, je povedala, da se drži diete s prekinitvenim postom ali tako imenovane diete 16 : 8.

»Delam prekinitveni post, to pomeni, da zjutraj ne jem in skušam biti vsaj 16 ur brez hrane. Meni se zdi to odličen način vzdrževanja zdrave telesne teže,« je povedala igralka.

Diet s prekinitvenim postom je več, na primer strokovnjaki za zdravje priporočajo tudi pet dni normalne prehrane in nato dva dni na teden, ko pojemo le do 500 kalorij. Prav tako je zadnje čase zelo priljubljena dieta OMAD (One Meal a Day) ali en obrok na dan, ki menda posebno ustreza ljudem na dieti LCHF, ki pojedo veliko maščob in beljakovin.

Prav zadnje leto diete s prekinitvenim postom postajajo neverjetno priljubljene, kar je na neki način logično, saj ni nobene omejitve kaloričnega vnosa, a strokovnjaki imajo vseeno nekaj zelo pomembnih nasvetov.

Ali dieta 16 : 8 zares učinkuje? 

Brez dvoma so študije dokazale, da ta dieta ljudem pomaga izgubiti lepo število kilogramov, prav tako pa zniža krvni tlak. V osmih urah pač ljudje ne morejo pojesti enake količine hrane in posledično kalorij kot v 16 urah, zato tudi izgubljajo kilograme.  

Ali je dieta 16 : 8 dobra za naše zdravje?

Sicer privrženci diete trdijo, da jim pomaga vzdrževati raven sladkorja v krvi in okrepi delovanje možganov, a znanost tega še ni potrdila. A če v osmih urah, ko si dovolite jesti, ne zaužijete dobre, hranil in vitaminov polne hrane, potem zagotovo ne morete pričakovati pozitivnih učinkov.

profimedia-0479421445 (1).jpg
Jennifer Aniston
Profimedia

Zelena med postom? Ali nima kalorij?

Jennifer Aniston je za Radio Times povedala, da kljub postu okoli 9. ure zjutraj popije kozarec soka zelene. No, ta dieta seveda nima strogo zapovedanih pravil, a naj bi bilo med postenjem dovoljeno piti le vodo, čaj in kavo (brez mleka seveda).

A vseeno sok iz zelene ni nekaj, kar bi bilo strašno nezdravo, in očitno Anistonovi zelo dobro dene. Zelena je sploh zelenjava, ki zadnje čase pridobiva veljavo posebno med vplivneži na družbenih omrežjih. Tako da, če vam prija, spijte kozarec zelene za zajtrk.

Kdo ne sme na prekinitveni post?

Dieta 16 : 8 nikakor za vse: ni primerna za tiste, ki imajo zelo nizek krvni tlak, za otroke, športnike in nosečnice.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 45, 2.11.2019