Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Je res, da se litoželezne posode ne sme pomivati?

M.K., 14.09.2022 15:52:08

Čiščenje in vzdrževanje litoželezne ponve od A do Ž.

Delite na:
Je res, da se litoželezne posode ne sme pomivati?
V litoželezni ponvi lahko pripravimo vse od mesa, rib, omlet pa do neverjetnih sladic. Shutterstock

Litoželezni lonci in ponve so v redni kuhinjski uporabi mnogih gospodinjstev že stoletja. So zagotovo osnovni kuhinjski pripomoček vsakogar, ki jemlje umetnost kuhanja vsaj malo resno. Tisti, ki se z njim srečujemo prvič, pa se znajdemo v precepu – kako jih pomivamo? Kako skrbimo zanje? Smemo sploh uporabiti detergent? Jih lahko strgamo z gobico iz jeklene volne? Je bolje, da jih sploh nikoli zares ne očistimo?

Vsi najbolj cenjeni svetovni kuharski mojstri najdejo v litoželezni ponvi ne le redno spremljevalko, pač pa tudi najboljšo prijateljico. Ribe s hrustljavo skorjo, omlete in fritate, sočni zrezki in mnoge druge jedi ne bi bile enako slastne, če bi bile pripravljene v običajni posodi. Litoželezna posoda poskrbi, da se toplota enakomerno porazdeli po površini in ostane kar se da konsistentna. Način, kako litoželezna ponev vpliva na hrano in predvsem maščobo, je zagotovo edinstven.

litoželezna posoda
Kot najprimernejša in najbolj zdrava se je izkazala posoda iz litega železa z emajlirano prevleko.
Profimedia

Kaj potrebujemo?

  • litoželezno ponev, umazano
  • čvrsto krtačo ali gobico iz jeklene volne
  • suho krpo
  • fino mleto sol
  • oljčno olje

Kako očistimo posodo po uporabi?

Kot verjetno že veste, potrebuje litoželezna posoda, v primerjavi z drugo posodo, poseben režim čiščenja. Medtem ko bo za nekatere dovolj le milo, topla voda, navadna gobica in hitro sušenje, bodo druge zahtevale nekaj več ljubezni.

Za začetek mojstri svetujejo, da litoželezno ponev očistimo čim prej in po možnosti takrat, ko je še topla. Ponev ročno pomijemo v vroči vodi z detergentom za posodo, krtačo pa uporabimo samo v primeru, da so se ostanki hrane prijeli na dno. Očistimo jo lahko tudi tako, da vanjo damo nekaj vode in jo zavremo, nato počakamo, da se voda ohladi, in posodo očistimo z detergentom. 

Velja omeniti tudi, da je kuhalna površina čistega litega železa pri sto stopinjah Celzija sterilna, zato milo ni vedno potrebno (če ni ostankov hrane). Če smo še vedno negotovi, lahko uporabimo blago milo namesto običajnega detergenta za posodo. Ne glede na to, kako ponev umijemo, pa je izjemno pomembno, da jo takoj po čiščenju posušimo. 

litoželezna-ponev 2
Ste svojo ponev pozabili na vlagi in jo je napadla rja? Mogoče je še čas, da jo rešite!
Shutterstock

Lahko litoželezno posodo sploh uničimo?

Če imamo srečo, da imamo doma pomivalni stroj, smo se verjetno navadili, da preprosto vržemo vso posodo vanj, zapremo vrata in odmislimo. To pa žal ne bo ustrezalo naši litoželezni posodi. Voda je sicer idealna za pomivanje litoželezne posode, a zastajanje vode ni priporočljivo – kar pa se pogosto zgodi med pomivalnim ciklom. Težava ne leži v samem čiščenju, temveč v tem, da lahko litoželezna ponev v daljšem stiku z vodo zarjavi. Enako velja, če umazano litoželezno posodo napolnimo z vodo in pustimo v pomivalnem koritu. Rjasta ponev ni le grda, ampak lahko povzroči tudi zdravstvene težave, saj se v njej zadržujejo bakterije. Poleg tega si nihče ne želi zrezka z rjasto skorjico. 

Da bi se izognili poškodbam zaradi rje, posodo iz litega železa po končanem čiščenju vedno osušimo s suho krpo ali papirnato brisačo.

Upoštevati moramo tudi starost svoje posode. Čeprav se lahko zdi, da je njihova življenjska doba večna, ni tako. Če smo lastniki ponve, ki se prenaša iz roda v rod že več generacij, se morda njena življenjska doba izteka. Če opazite, da se dno ali ročaj maje in ima razpoke, je čas, da jo zamenjamo. Pri tem seveda upoštevamo nasvet Marie Kondo in se ji lepo zahvalimo za vsa leta služenja in ustvarjenega veselja v obliki slastnih jedi, nato pa ji privoščimo zaslužen pokoj. 

litoželezna-ponev 3
Odličen pripomoček za vzdrževanje naše litoželezne posode je tudi krpica iz vezene kovine.
Shutterstock

Zakaj ne smemo uporabljati detergenta?

Pravzaprav lahko litoželezno posodo pomivamo z detergentom prav tako kot drugo posodo. Splošno prepričanje, da bo milo uničilo litoželezno posodo ter popolnoma odstranilo plast »začimb«, je zmotno. Ta mit izhaja iz dejstva, da je bilo milo nekoč izdelano iz agresivnih sestavin, kot je lug, ki so uničile zaščitno plast na posodi. Danes so formule detergentov, še posebno tistih prijaznejših do okolja, veliko bolj nežne in blage ter tako ne odstranijo zaščitne oljne plasti na litoželezni ponvi. 

litoželezna-ponev NASLOVNA
/
Shutterstock

Kako vzdržujemo takšno posodo?

Litoželezna ponev bo sčasoma postala naravno nelepljiva, če bomo zanjo le pravilno skrbeli. Če jo moramo pomiti z milom, ker se je nanjo sprijela hrana, jo po sušenju namažemo z nekaj olivnega olja. Ključ do dobro vzdrževane litoželezne ponve je tudi ta, da jo ponovno »začinimo« – ustvarimo oljnati premaz. 

To storimo tako, da jo postavimo na kuhalno ploščo in vanjo stresemo dobro količino soli, nato pa jo od 10 do 15 minut kuhamo na močnem ognju. To pomaga odstraniti vse nečistoče in ustvari nekakšno »prazno platno« za nov premaz. Nato dodamo rastlinsko olje (tudi repično ali laneno olje) in pustimo, da se 10 minut kuha na visoki temperaturi. Ko se vroča ponev ohladi, z nje obrišemo odvečno olje. 

profimedia-0206198013.jpg
stara litoželezna ponev
profimedia



Kako obnovimo staro ponev?

Če smo podedovali zarjavelo litoželezno ponev, za katero se zdi, da je že onkraj običajnega čiščenja, mogoče še ni čas, da vržemo puško v koruzo. Manjše rjaste madeže lahko pogosto odstranimo s strgalom za ponve ali verižno kovinsko gobico, nato ponev dobro operemo z detergentom, jo hitro in dobro osušimo ter naoljimo kot običajno. 

Za hujše rjaste madeže lahko poskusimo trik s kisom: v posodo nalijemo nekaj kisa (če je rja na dnu ali straneh, jo najprej postavimo v plastično kad, nato nalijemo kis v kad) in jo pustimo v kisli kopeli približno eno uro. Namesto kisa lahko uporabimo tudi kokakolo, ki je precej kisla. Po opravljeni kopeli podrgnemo rjaste madeže z gobico iz jeklene volne, da kis prodre še globlje v rjo. Pri tem lahko nastane rjava pasta, kar je povsem običajno. Vsake toliko speremo posodo z vodo, da jasno ocenimo napredek postopka. Če nam prvič ne uspe, celoten postopek ponovimo. Ko je površina posode popolnoma brez rje, poskrbimo, da se dobro posuši, saj bo v nasprotnem primeru vse zaman in se bo rja takoj spet pojavila. 

dreamstime_m_83618472.jpg
litoželezna ponev
dreamstime