reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Jajca Benedikt praznujejo

kl, 16.04.2021 20:30:00

16. april je tudi svetovni dan na poseben način pripravljenih jajc - jajc Benedikt. Njihov izvor je zavit v skrivnost. Predstavljajo pa bogat obrok, posebej za začetek dneva.

Delite na:
Jajca Benedikt praznujejo
Jajca Benedikt Pixabay/Kelly Tran Logan

Bogata in okusna holandska omaka, slana in okusna slanina, prefektno poširana jajca in puhasti, a še vedno hrustljavi toast ali popečena polovica kajzerice.

Komu se na ta način pripravljena jajca lahko zahvalijo za svoje ime, ni popolnima jasno. Nekateri jih povezujejo s papežem Benediktom XIII., ki naj bi bil obseden z jajčnimi jedmi. Drugi jih pripisujejo kot "izum" za odpravljanje akoholnega mačka, ki naj bi ga iznašel neki Lemuel Benedict, borzni posrednik, potem ko je malo preveč "zalil" uspešen posel. Tretji jih povezujejo z Benedictom Arnoldom iz ameriške osamosvojitvene vojne proti Britancem v 18. stoletju.

Kakorkoli že, jajca Benedikt so krasen obrok za začetek dneva. In če morda današnjega, ki je posvečen prav tej jedi, niste začeli z njimi, pa lahko to storite tudi jutri. Ali pa kadarkoli ...

Kako jih pripravite?

Jajca najprej poširate - to pomeni, da jih skuhate do mehkega tako, da njihov rumenjak ostane tekoč. Kako to dosežete? Kuhajte jih dve do tri minute (večja tudi do 4 minute) v vodi, katere temperaturo ohranjate tik pod vreliščem. Potem jajca prelijte z zelo mrzlo vodo.

V času, ko se kuhajo, opecite toast ali polovičko kajzerice in narežite rezino slanine, ki jo lahko popečete, ali rezino pršuta ali pa dimljenega lososa.

Ko so jajca kuhana, pripravite holandsko omako. To pripravite tako, da penasto stepete dva rumenjaka in vanju vmešate limonin sok ali malo kisa.

Posebej stopite približno 250 g masla in ga stopljenega previdno vmešajte v stepena rumenjaka. Nastati mora gosta, majonezi podobna omaka, ki jo začinite s soljo.

Na opečeni kruh položite najprej rezino slanine, nanjo previdno položite olupljeno kuhano jajce in prelijte s holandsko omako.

Okrasite lahko z rukolo, drobnjakom, peteršiljem ...

Lahko pa dodate tudi prilogo iz listov mlade špinače, ki jih na hitro "posušite" na malo maščobe in posolite.