Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Jabolka v najslajši podobi

M.O.Ž., Zarja, 08.10.2018 16:01:27

Jabolka so zagotovo slovensko superživilo. Medtem ko smo jih lani pridelali manj kot deset odstotkov kot še leto poprej, nam je narava letos radodarno naklonila bogato bero. Jabolk je toliko, da preprosto ne vemo, kako jih porabiti. Najbolj teknejo sveža naravnost z drevesa, dokler so še sočna in čvrsta, nekaj jih bomo shranili v zabojčkih v kleteh in iz njih vse hladne mesece pekli sladice, zajeten delež pa jih velja shraniti drugače. Zato kuhamo čežano, sokove in sirupe, sušimo jabolčne rezine, pripravljamo kis. Nekaj zamisli, kako to narediti, najdete tudi na naših straneh.

Delite na:
Jabolka v najslajši podobi
Sladki sendviči s čežano Revija Zarja

Jabolčna čežana

Za 4 osebe

Priprava: 35 minut

Sestavine: 1 kg kislih jabolk (npr. boskop ali elstar), 1 bio limona, 1 cimetova palčka, 4 žlice sladkorja.

Priprava: Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na 2 cm velike koščke. Limono umijemo in z lupilnikom za zelenjavo odrežemo velik kos lupine. Potem iztisnemo sok in z njim pokapljamo jabolka. V lonec stresemo koščke jabolk, pet žlic vode, limonino lupino, cimet, sladkor in dušimo 15 minut, da se sadje zmehča. Odstranimo limonino lupino in cimet, jabolka pa ukašimo v mešalniku. Za posebno aromo lahko dodamo tudi kakšno kapljico eteričnega olja, ki je primerno za uživanje. Priporočamo limonino ali ingverjevo.

Preberite tudi: Malinov kolač s cimetom. Kliknite TUKAJ!

Nasvet

Če je jabolčna čežana preredka, jo lahko zgostimo s škrobom ali vaniljevim pudingom v prahu.

Sladki sendviči s čežano

Za pekač

Priprava: 30 minut

Pečenje: 35 minut

Sestavine: 250 g margarine ali masla, 200 g sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 2 jajci, 500 g moke, 1 pecilni prašek, 1 ščepec soli, 700 g jabolčne čežane, 200 g sladkorja v prahu, 4–6 žlic limoninega soka.

Priprava: Maščobo kremasto stepemo z obema sladkorjema. Med mešanjem dodamo jajci. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, sol, dodamo k mokrih sestavinam in dobro premešamo. Testo razdelimo na dva dela. En del testa razvaljamo na papirju za peko v velikosti pekača in položimo v pekač. Na testo namažemo jabolčno čežano. Drugi del testa prav tako razvaljamo in položimo na čežano. Testo večkrat prebodemo z vilicami in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 35 minut. Ko se kolač ohladi, ga namažemo z limoninim ledom. Tega pripravimo tako, da zmešamo sladkor v prahu in limonin sok. Narežemo na rezine.

jabolka krhlji.jpg
Jabolčni čips
Revija Zarja

Jabolčni čips

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Pečenje: 120 minut

Sestavine: 2 veliki bio jabolki, 2 žlici rjavega sladkorja, 1 žlička cimeta.

Priprava: Pečico segrejemo na 100 stopinj. Jabolki umijemo, osušimo in narežemo z olupkom vred na tanke rezine (2 mm). Rezine položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, v eni plasti. V posodici zmešamo sladkor s cimetom in potresemo po jabolčnih rezinah. Pekač vstavimo na srednje vodilo v pečici in pečemo dve uri, da jabolka postanejo suha in hrustljava. Pekač vzamemo iz pečice in počakamo, da se rezine popolnoma ohladijo, preden jih shranimo.

jabolka jabolcni punc.jpg
Jabolčni punč
Revija Zarja

Jabolčni punč

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Sestavine: 1 bio limona, 5 posušenih jabolčnih rezin, 3 nageljnove žbice, 400 ml jabolčnega soka, 50 g belega kandissladkorja, 500 ml vode, 10 žličk črnega čaja, 200 ml marakujinega nektarja.

Priprava: Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Skupaj z jabolčnimi rezinami in nageljnovimi žbicami dodamo jabolčnemu soku ter pustimo namakati vsaj eno uro. Potem dodamo beli kandissladkor in segrevamo do vrenja. Zavreti ne sme! Potem precedimo ter odstranimo nageljnove žbice in limono. Čaj prelijemo s pol litra vrele vode in počakamo 2–3 minute. Potem čaj precedimo in zmešamo z vročim jabolčnim sokom in marakujinim nektarjem. Kakšno minuto počakamo in postrežemo.

jabolka sirup.jpg
Jabolčni sirup s timijanom
Revija Zarja

Kandissladkor je sladkor v velikih prosojnih kristalih. Poleg belega je na voljo rjavi. Oba sta zelo primerna za slajenje vročih pijač.

Jabolčni sirup s timijanom

Za 450 ml sirupa

Priprava: 120 minut + čez noč

Sestavine: 1 bio limona, 500 g kislih jabolk, 2–3 vejice svežega timijana, 250 ml vode, 500 g sladkorja.

Priprava: Limono umijemo z vročo vodo, osušimo in olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Jabolka umijemo in narežemo na koščke. Timijan osmukamo. Jabolka s timijanom in vodo zavremo in kuhljamo 10 minut v odkriti posodi. Odstavimo z ognja in počakamo, da se mešanica ohladi. Potem ji dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se stopi. Posodo pokrijemo in na sobni temperaturi pustimo čez noč. Potem precedimo, sirup zavremo in med mešanjem kuhljamo 3–4 minute. Nalijemo v očiščene steklenice, zapremo in hranimo na hladnem.

Nasvet

Sirup lahko ponudimo z vaniljevim pudingom ali sladoledom.

jabolka jabolcna torta.jpg
Jabolčne kremne rezine s smetano
Revija Zarja

Jabolčne kremne rezine s smetano

Za pekač dimenzije 30 cm x 15 cm

Priprava: 50 minut

Sestavine: 1 kg jabolk, 1 l vode, 300 g navadnih maslenih piškotov, 2 vaniljeva pudinga, 500 ml sladke smetane, 100 g + 2 žlici sladkorja, ščepec cimeta, 30 ml ruma.

Priprava: Jabolka olupimo in na grobo nastrgamo. Vodo zavremo, ji dodamo cimet, 100 g sladkorja in jabolka. Segrevamo do vretja in kuhamo toliko časa, da se jabolka zmehčajo. Vaniljev puding stresemo v skodelico in ga zmešamo z nekaj vode. Potem to mešanico vmešamo k jabolkom in skuhamo puding po navodilih. Pravokoten pekač obložimo s papirjem za peko, na dno zložimo plast piškotov ter jih prelijemo z mešanico jabolk in pudinga. Pekač postavimo na hladno. Medtem stepemo sladko smetano ter ji med mešanjem dodamo rum in dve žlici sladkorja. Stepeno smetano namažemo na ohlajen kolač in ga narežemo na rezine.